Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Τεμπών Γιώργος Μανώλης με αφορμή Κυριακάτικα και σημερινά δημοσιεύματα στα Μ.Μ.Ε. για το θέμα των διοδίων στην Π.Ε. Λάρισας και συγκεκριμένα στη περιοχή του Δήμου Τεμπών αναφέρει τα εξής:

Πολλές φορές προεκλογικά πέρυσι, άλλα και τώρα από τη θέση της αντιπολίτευσης του δήμου Τεμπών έχουμε τοποθετηθεί με συγκεκριμένες προτάσεις για τη λειτουργία των διοδίων στο δήμο μας, σε ένα δήμο όπου λειτουργούν μέχρι στιγμής δύο μετωπικά διόδια και δύο πλευρικά. Επίσης κατασκευάζονται δύο πλευρικά στον κόμβο του Ευαγγελισμού (συνολικά 6) και τώρα προκύπτει και κατασκευή διοδίων στον παράδρομο πριν την είσοδο στην κοιλάδα των Τεμπών. Εκεί που λειτουργούσαν και παλαιότερα τα κρατικά διόδια.

Για τη λειτουργία των διοδίων στον παράπλευρο δρόμο της κοιλάδας των Τεμπών μετά τη λειτουργία των σηράγγων στα Τέμπη, είχε αναφερθεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τεμπών ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Νικολάου, πριν πέντε μήνες περίπου, λέγοντας ότι προβλέπεται από τη σύμβαση. Η αντίδραση ορισμένων δημοτικών και τοπικών συμβούλων της συμπολίτευσης ήταν απαράδεκτη λέγοντας στον κ. Νικολάου «κινδυνολογείς, έχεις κάτι σίγουρο; έχεις χαρτιά;».

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 12 Μαρτίου 2015, στην ενημέρωσή του ο Δήμαρχος προς το σώμα, πριν τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, αναφέρθηκε πάλι στο θέμα λειτουργίας των διοδίων, όπου διαβεβαίωνε το δημοτικό συμβούλιο ότι, «η λειτουργία νέων διοδίων δε θα έχει καμία απολύτως επίπτωση στην ενδοδημοτική κυκλοφορία». Σε παρέμβαση του κ. Νικολάου, δημοτικού συμβούλου, ότι αυτό δεν είναι αλήθεια γιατί θα λειτουργήσουν διόδια στη θέση των παλαιών κρατικών διοδίων στη είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών, ο Δήμαρχος απάντησε ότι, «υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο, όμως δεν μου το επιβεβαίωσε η εταιρεία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

Μετά από ένα μήνα η ίδια εταιρεία δημοσίως διαβεβαιώνει ότι θα λειτουργήσουν διόδια στον παράδρομο στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Και η δημοτική Αρχή; περιμένει την κυβερνητική θέση στο θέμα των διοδίων. Διαφωνεί με τακτικές που σκοπεύουν στον εντυπωσιασμό και δηλώνει αλληλέγγυα στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Αναρωτιέμαι τι σημαίνει η συμπεριφορά του δημάρχου πάνω στο θέμα αυτό ΑΓΝΟΙΑ; ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ; ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΑΜΝΗΣΙΑ; ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ;

Πρότασή μας σαν μείζονα αντιπολίτευση του δήμου Τεμπών όπως έχει δημοσιοποιηθεί παρά πολλές φορές και ΠΑΝΤΑ, υπό το πρίσμα των μεταβαλλόμενων κοινωνικών αναγκών και κυρίως, των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες, είναι.

«Το θέμα των διοδίων είναι μέρος του μεγάλου θέματος ενός σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητόδρομου.

Θέλουμε την κατάργηση των διοδίων.

Επειδή όμως δεν ονειροβατούμε και δεν θέλουμε να κοροϊδεύουμε τους δημότες μας αυτό δεν πρόκειται να γίνει με οποιαδήποτε Κυβέρνηση (είτε λέγετε αριστερά, ή κεντροδεξιά, ή κεντροαριστερά). Μία είναι η πραγματικότητα ότι, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης ενός οδικού άξονα μπορεί να καλυφθεί με δύο τρόπους: Ή, με επιβολή φόρου σε όλους ανεξάρτητα τους Έλληνες ή, με επιβολή τέλους χρήσης στους χρήστες μέσω διοδίων.

Παρατηρούμε όμως ότι, στην περίπτωση του Νομού Λάρισας υπάρχει μία άνιση σε σχέση με άλλες περιοχές και επιβαρυμένη κατάσταση υψηλού κόστους διοδίων. Μία κατάσταση που, με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες καθιστά απαγορευτική τη χρήση του δρόμου από τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας.

Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα η Ελληνική Κυβέρνηση να προβεί σε συνολική επαναδιαπραγμάτευση της κυρωμένης από τη Βουλή και την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμβασης παραχώρησης, με ιδιαίτερη έμφαση στον δίκαιο εξορθολογισμό της κατανομής αλλά και, σημαντικής μείωσης του κόστους των διοδίων που υπάρχουν στην Π.Ε. Λάρισας και ειδικότερα, στο Δήμο Τεμπών, προκειμένου να πάψουν οι οδηγοί των βαρέων οχημάτων να χρησιμοποιούν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα τον παράδρομο του δήμου μας.

Τη διεκδίκηση μη υλοποίησης κατασκευής σταθμού διοδίων στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών.

Χορήγηση, στους μόνιμους κατοίκους του Δήμου Τεμπών κάρτα ελεύθερης διακίνησης εντός των ορίων του Δήμου. Και όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και για όσους διαθέτουν κατοικία εντός του Δήμου να εκδοθεί κάρτα με έκπτωση.

Τη τήρηση των διατάξεων του ΚΟΚ από τα αρμόδια όργανα (Τροχαία, Περιφέρεια κλπ) ώστε να βελτιωθεί η ασφαλής χρήση του εναλλακτικού δικτύου κυκλοφορίας ( βλ. ΠΕΟ Λάρισας- Βόλου και παράδρομους).

Την άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων Περιφέρεια, Δημοτική Αρχή Τεμπών, ΠΕΔ Θεσσαλίας κλπ, επιδιώκοντας συνάντηση με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και να  ζητήσουμε να δρομολογήσει, εδώ και τώρα, οριστική λύση λειτουργίας των διοδίων, όπως προεκλογικά υποσχόταν η σημερινή κυβέρνηση.

Τέσσερα χρόνια η δημοτική αρχή του κ. Κολλάτου δεν κατάφερε να αναδείξει και να διεκδικήσει τα αυτονόητα για τους δημότες του δήμου Τεμπών. Αδυναμία; ή συνειδητή επιλογή μη ρήξης με τους υπεύθυνους υπουργούς;

Τέλος να μη ξεχνάμε  το μοιραίο τροχαίο δυστύχημα στις 23-7-2014 στο Στεφανοβίκειο στην Π.Ε.Ο. Βόλου – Λάρισας, όπου τρία νεαρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ