O αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Χαρ. Κασίμη, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Επίτροπο Γεωργίας Phil Hogan, στις Βρυξέλλες, για τα θέματα που απασχολούν τον Ελληνικό αγροτικό τομέα.
Για τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν το 2008 – 2009 και κρίθηκαν από την ΕΕ ως ασυμβίβαστες με την κοινοτική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να καλείται η Ελλάδα να τις ανακτήσει, ο Αν. Υπουργός ανέφερε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Το Υπουργείο θα καταθέσει γραπτές προτάσεις και χρονοδιάγραμμα για μια ρεαλιστική διευθέτηση του θέματος, ενώ ο Επίτροπος δεσμεύθηκε ότι οι Υπηρεσίες του θα εξετάσουν άμεσα το ελληνικό αίτημα, με θετικό πνεύμα, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες λύσεις.
Σχετικά με την παράταση της επιλεξιμότητας των δαπανών του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013, για να διευκολυνθεί η πραγματοποίηση των πληρωμών που εκκρεμούν και να αποφευχθούν σημαντικές απώλειες κονδυλίων, πολύτιμων για τους γεωργούς και την αγροτική οικονομία, ο Επίτροπος αντιμετώπισε με κατανόηση το αίτημα του Αν. Υπουργού, στο οποίο θα απαντήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Για την προστασία της φέτας, στο πλαίσιο όλων των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ και ιδιαίτερα της συμφωνίας με τον Καναδά, ο Αν. Υπουργός εξήγησε στον Επίτροπο τη σημασία της για την Ελλάδα, που είναι όχι μόνο οικονομική αλλά και συμβολική, αφού αποτελεί στυλοβάτη της κτηνοτροφίας μας αλλά και εμβληματικό προϊόν, που συνδέεται παγκόσμια με την εικόνα της χώρας.
Τόνισε ότι η κοινή γνώμη, το Εθνικό Κοινοβούλιο αλλά και η Ελληνική αντιπροσωπεία που θα κληθεί να επικυρώσει τη συμφωνία με τον Καναδά στο Συμβούλιο της ΕΕ, αδυνατούν να αποδεχθούν το αποτέλεσμα αυτής της Συμφωνίας και ζήτησε από την Επιτροπή, σε συνεργασία με την Καναδική πλευρά και τις Ελληνικές αρχές, να προωθήσει μια κοινά αποδεκτή και αμοιβαία επωφελή λύση για τη Φέτα. Ο Επίτροπος ανέλαβε να εξετάσει τις δυνατότητες να αναζητηθούν λύσεις, στη φάση αυτή της νομικής επεξεργασίας του κειμένου.
Σε ότι αφορά στο σχέδιο που προωθεί το Υπουργείο για τη διαχείριση των βοσκοτόπων, ο Αν. Υπουργός παρουσίασε τους άξονες μιας νέας νομοθεσίας για τις βοσκήσιμες εκτάσεις. Οι στόχοι της συνοψίζονται:
- στην κάλυψη των αναγκών της κτηνοτροφίας μας, ενός κλάδου που προέχει η βιωσιμότητα και η ανάπτυξή του,
- στην αξιόπιστη εφαρμογή των κανόνων για τις άμεσες ενισχύσεις που εισπράττουν οι γεωργοί, ώστε να αποφύγουμε τα επώδυνα πρόστιμα του παρελθόντος,
- στην προστασία των οικοσυστημάτων ώστε να είναι βιώσιμη η παραγωγική και αναπτυξιακή αξιοποίηση των βοσκοτόπων.
Η νομοθεσία θα κατοχυρώνει την ακριβή αποτύπωση των βοσκοτόπων σε εθνική βάση δεδομένων αλλά και τη βοσκοϊκανότητά τους, με βάση εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης, που θα εξυπηρετούν την παραχώρηση δικαιωμάτων βόσκησης στους κτηνοτρόφους ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των ζώων που εκτρέφουν.
Ο Β. Αποστόλου ζήτησε από τον Επίτροπο να επιδείξει, εφόσον χρειασθεί, την απαραίτητα ευελιξία, ώστε να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα το έργο αυτό, εξασφαλίζοντας τις μακροπρόθεσμες ανάγκες της κτηνοτροφίας αλλά και την αποφυγή δυσβάσταχτων προστίμων.
Για όλα τα παραπάνω ζητήματα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Χαράλαμπος Κασίμης θα συνεχίσει τις επαφές και συζητήσεις με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την αυριανή ημέρα.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Επίτροπο, ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συζητήσαμε με τον Επίτροπο Γεωργίας βασικά ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική γεωργία. Βρήκαμε κατανόηση και κυρίως μια θετική προσέγγιση που μας δημιουργεί την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν λύσεις προς μία θετική κατεύθυνση».