ΈΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΣ. ΤΡΑΚΗ ΜΕ ΑΥΛΟΠΟΡΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΖΑΓΟΡΙ

Έκθεση φωτογραφίας της Βασιλικής Λ. Τράκη  με θέμα αυλόπορτες από τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου και τίτλο  «Οι παλιές μας … οι αυλόπορτες …» θα πραγματοποιηθεί στο ΟΥΗΛ σε συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και του Συλλόγου Ζαγορισίων Ν. Λάρισας.  Η ιδιαίτερη αυτή εικαστική διαδρομή εγκαινιάζεται την Τρίτη 12 Μαΐου στις 8 μ.μ.  και θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουνίου 2015.

Το εν λόγω ενδιαφέρον εικαστικό αφιέρωμα αποτόλμησε, να παρουσιάσει ο Σύλλογος Ζαγορισίων Νομού Λάρισας «Οι Ριζάρηδες» με σκοπό να αναδείξει μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό, ένα χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό  σημείο της χώρας μας που αφορά την αυλόπορτα και ειδικότερα τις αυλόπορτες των σπιτιών από τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου. Αρχιτεκτονικές δομές του παρελθόντος παλαιών αυθεντικών κτισμάτων, οικοδομήματα, τα οποία χτίστηκαν από ξακουστούς Ηπειρώτες πρωτομάστορες, με σκοπό ν’ αντέξουν στο χρόνο.

Λίγα λόγια από τη δημιουργό

100_5409 -Επειδή, αποκλείεται να είμαστε όλοι ντόπιοι στον τόπο που γεννηθήκαμε και που ζούμε, όταν μας ρωτούν τον τόπο καταγωγής μας, σαφέστατα σημαίνει τον τόπο γέννησης και ανάθρεψης των πατέρων μας. Η γενέτειρά τους είναι η δική μας ιδιαίτερη πατρίδα. Από τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τα Ιόνια νησιά, τη Στερεά Ελλάδα, τη  Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, έως και την Κρήτη, όποιος κι αν είναι ο τόπος καταγωγής του καθενός, της καθεμιάς, είναι μια γωνίτσα όπου ο καθένας μας μπορεί να καταθέτει πολιτισμικά στοιχεία για την ιδιαίτερή του πατρίδα, ώστε να ανταλλάσσουμε διάφορες χρήσιμες πληροφορίες τουριστικού ενδιαφέροντος, ήθη, έθιμα, παράξενα, μύθους και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς για την ιδιαίτερη πατρίδα του, επιβεβαιώνοντας έτσι το γνωστό ρητό «για να δούμε από που κρατάει η σκούφια μας».

Με αφορμή τον απίστευτο αρχιτεκτονικό και παραδοσιακό πλούτο που διαθέτει η Ελλάδα μας και στην ιδιαίτερή μου πατρίδα στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου, σε ένα μικρό γραφικό χωριό, τα Άνω Πεδινά του Κεντρικού Ζαγορίου, ανακαλύπτοντας τη δύναμη και τη μεγαλοπρέπειά του, καταθέτω μέσα από τα βιώματά μου στον τόπο αυτό, ένα  φωτογραφικό αφιέρωμα από καρδιάς στους συγχωριανούς μου που αντικατοπτρίζει όλη την περιοχή, το οποίο ετοίμαζα για αρκετό καιρό. Την ιδέα μου για τη φωτογραφική αποτύπωση τμήματος της Ζαγορίσιας κατοικίας, επικέντρωσα αρχικά στην αυλόπορτα και απέδωσα με τη φωτογραφική μηχανή της ψυχής μου, όλη την αγάπη για το χωριό μου, αφιερώνοντας χρόνο από τις συχνές επισκέψεις και διακοπές ευελπιστώντας βέβαια να ακολουθήσει και δεύτερη ενότητα αποτύπωσης στο εσωτερικό της.

Η έκθεση φωτογραφίας έχει θέμα τις αυλόπορτες των σπιτιών του Ζαγορίου, ακόμη και τις κατεστραμμένες, είναι διανθισμένη με λεζάντες από κείμενα αρχιτεκτονικού, ιστορικού, κοινωνικού, συγκινησιακού, αλλά και παραδοσιακού περιεχομένου με στίχους ηπειρώτικων τραγουδιών που αναφέρονται σε αυτές και τις έχουν υμνήσει με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Σκοπός μου είναι μέσα από αυτή την έκθεση φωτογραφίας, να αναδείξω τον παραδοσιακό αρχιτεκτονικό αυτό πλούτο, ώστε να διατηρηθούν στο χρόνο τα κατασκευαστικά στοιχεία καθώς και οι λεπτομέρειες (μοτίβα, χρώμα, υλικά).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ