ΟΙ ΗΠΑ ΘΕΛΟΥΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟ «ΣΩΣΤΟ» ΑΓΩΓΟ

Απεσταλμένος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Ελλάδα, ζήτησε από την κυβέρνηση να προτιμήσει τον αγωγό που στηρίζουν οι Αμερικανοί, αντί του αγωγού που στηρίζεται από τη Ρωσία.

Αγωγός φυσικού αερίου

Ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για υποθέσεις ενέργειας, Amos Hochstein, είπε την Παρασκευή ότι συζήτησε για τους ενεργειακούς πόρους και τα θέματα ασφάλειας εφοδιασμού με τις αρχές στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι έχει υπάρξει περισσότερη συμφωνία παρά διαφωνία.

Αλλά τα πράγματα δυσκόλεψαν όταν αναφέρθηκε το θέμα του τουρκικού αγωγού (Turkish Stream) που εδώ και αρκετό καιρό υποστηρίζουν οι Έλληνες αξιωματούχοι. Η Turkish Stream πρόκειται να φέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, και η Ελλάδα ως χώρα διέλευσης βλέπει ότι η  Μόσχα είναι πρόθυμη να εξετάσει την καταβολή προκαταβολής για ένα αγωγό που δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Αλλά ο απεσταλμένος των ΗΠΑ ενθάρρυνε τους Έλληνες αξιωματούχους να επικεντρωθούν στον υποστηριζόμενο από τη Δύση αγωγό, τον Trans-Adriatic Pipeline (TAP), που πρόκειται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, διασχίζοντας Τουρκία, Ελλάδα, Αλβανία και Αδριατική Θάλασσα.

“Η Turkish Stream δεν υπάρχει,” Hochstein σχολίασε. «γι αυτό, ας το βάλουμε στην άκρη, ας περιμένουμε μέχρι να υπάρξει κάποια κίνηση, και να δούμε αν αυτό είναι σχετικό ή άσχετο.”

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ υποστήριξε το έργο TAP θα «βοηθήσει με την τιμή, την αξιοπιστία της προσφοράς και θα αφαιρέσει το πολιτικό στοιχείο από το σύστημα τροφοδοσίας», παραλείποντας να αναφέρει ότι η Ελλάδα απλά αντί να δέχεται πιέσεις από τη μια πλευρά, θα δέχεται από την άλλη.

Ως εκ τούτου, η δήλωση που έκανε ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά τις συνομιλίες, δεν αποτελεί έκπληξη.

“Υποστηρίζουμε τη Turkish Stream, επειδή πιστεύουμε ότι θα είναι χρήσιμη για τη χώρα μας.”

dw.de

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ