Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας προκειμένου όλοι οι ιατροί που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας να απασχολούνται με πλήρες και αποκλειστικό καθεστώς εργασίας, αφαιρώντας εκ νέου τη δυνατότητα διατήρησης ιδιωτικών ιατρείων από τους πανεπιστημιακούς, καθώς και την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας που απαγορεύει στους τελευταίους την παροχή υπηρεσιών, με οποιαδήποτε σχέση, σε ιδιωτικές κλινικές,
διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια, ζήτησαν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Η. Διώτη, Κ. Ζαχαριάς, Ι. Γαϊτάνη, Γ. Καΐσας, Αλ. Μεϊκόπουλος, Ι. Μιχελογιαννάκης και Σ. Παπαδόπουλος.
Οι βουλευτές επεσήμαναν ότι η πρώτη προσπάθεια να υπερβαθεί «μια στρέβλωση που επικρατούσε στο δημόσιο σύστημα υγείας και συγκεκριμένα η δυνατότητα να ασκούν ιδιωτικό ιατρείο πανεπιστημιακοί ιατροί που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες, που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή σε νοσοκομεία των Α.Ε.Ι., είχε επιχειρηθεί να λυθεί με το Ν. 2889/2001». Όπως τονίζουν ο εν λόγω νόμος απαγόρευε την παράλληλη άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος στους πανεπιστημιακούς ιατρούς, προβλέποντας και συγκεκριμένες κυρώσεις για τους μη συμμορφούμενους, όμως «στην πράξη, οι διατάξεις αυτές δεν εφαρμόστηκαν ποτέ ουσιαστικά».
Αναφερόμενοι σε όλους τους τροποποιητικούς του 2889/2001 νόμους, που εν τέλει νομιμοποίησαν το δικαίωμα των πανεπιστημιακών στη διατήρηση ιδιωτικού ιατρείου, σημείωσαν ότι η δεύτερη διάταξη, για την απαγόρευση παροχής εκ μέρους τους υπηρεσιών σε άλλους ιδιώτες παρέμεινε ενεργή, αλλά ουδέποτε υπέστη κάποιος τις αντίστοιχες κυρώσεις. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ώρα αυτή στην χώρα να έχουμε γιατρούς “3 ταχυτήτων”: τους ιατρούς του ΕΣΥ που υπηρετούν με σχέση Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης (ΠΑΑ) και μεταξύ αυτών πανεπιστημιακούς που έχουν συμμορφωθεί από μόνοι τους στο Νόμο, τους ιδιώτες ιατρούς, αλλά και μερίδα πανεπιστημιακών ιατρών που έχουν επιλέξει μέχρι και σήμερα να “κωφεύουν” και να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία ή/και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ιδιωτικές υγειονομικές δομές, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας».
Ζητώντας την άρση των εργασιακών ανισοτήτων μεταξύ των γιατρών, υποστήριξαν ότι «αυτή τη στιγμή το υγειονομικό σύστημα βρίσκεται υπό κατάρρευση, οπότε χρειάζεται την όσο τη δυνατό πληρέστερη στήριξή του, ειδικά από τους ήδη υπηρετούντες σε αυτό ιατρούς, με σχέση ΠΑΑ», υπενθυμίζοντας ότι το παραπάνω αποτελεί «πάγια πολιτική θέση της σημερινής κυβέρνησης που συμπεριλαμβάνει τόσο τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όσο και τους Πανεπιστημιακούς και Στρατιωτικούς γιατρούς».