ΘΑ ΣΥΜΨΗΦΙΖΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ ΟΣΟΙ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΕΩΣ 50.000 € ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ

Διάταξη νόμου που θα δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με χρέη προς το ταμείο, που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης να βγουν στη σύνταξη, συμψηφίζοντας μέρος της παροχής με τα χρέη, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Η ρύθμιση αναμένεται να δώσει ανάσα σε περίπου 5.000 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν μπορούν όμως να λάβουν σύνταξη καθώς έχουν οφειλές προς τον ασφαλιστικό Οργανισμό.

Σύμφωνα με αυτή, όσοι έχουν χρέη έως και 50.000 ευρώ, μπορούν να προχωρήσουν σε συμψηφισμό της οφειλής με μέρος της σύνταξης, έως το τέλος του 2016.

Από κει και μετά, το ποσό οφειλής που δύναται να συμψηφιστεί ορίζεται σε 25.000 ευρώ, από 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Εάν κάποιος ασφαλισμένος έχει οφειλές άνω των προβλεπόμενων ποσών, μπορεί να προχωρήσει στην εφάπαξ καταβολή της οφειλής έως του ποσού των 50.000 ή των 25.000 ευρώ, και στη συνέχεια να προχωρήσει στη ρύθμιση.

Αναλυτικά, θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους χρωστούν συνολικά μέχρι 25.000 ευρώ να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης παράλληλα με αίτημα για συμψηφισμό της οφειλής. Ειδικά για την περίοδο έως τις 31/12/2016, δυνατότητα συμψηφισμού έχουν όσοι οφείλουν έως και 50.000 ευρώ. Το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το κατώτατο όριο σύνταξης που χορηγείται από τον ΟΑΕΕ.

Συγκεκριμένα, για το περίπου 70% των οφειλετών που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στο πρώην ΤΕΒΕ, το όριο ορίζεται από 406 ευρώ το μήνα (κατώτατη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας) έως 341 ευρώ (κατώτατη σύνταξη θανάτου). Για τους υπόλοιπους, ασφαλισμένους στα πρώην ΤΑΕ και ΤΣΑ, το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 473 ευρώ (κατώτατο όριο σύνταξης αναπηρίας ή γήρατος), ή τα 379 ευρώ σε περίπτωση σύνταξης θανάτου.

Εφόσον η οφειλή υπερβαίνει το ποσό που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη τότε θα καλείται ο ασφαλισμένος να ξεπληρώσει εντός δύο μηνών, το επιπλέον ποσό της οφειλής, ώστε στη συνέχεια να γίνει ο συμψηφισμός.

Βάσει της πρότασης που έχει καταθέσει η διοίκηση του ΟΑΕΕ στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και η οποία αναμένεται να γίνει αποδεκτή και να κατατεθεί στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ήδη έχει καταρτίσει ο Δ. Στρατούλης, η έναρξη καταβολής της σύνταξης θα ξεκινά από την ημερομηνία που θα υποβληθεί αίτημα ένταξης στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι οφειλέτες που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν ξεπερνούν τους 5.000.

Από αυτούς, εκτιμάται ότι οι περισσότεροι οφείλουν χρέη έως 30.000 ευρώ, καθώς τα στοιχεία δείχνουν, ότι από το σύνολο των οφειλετών του ΟΑΕΕ, το 60%, δεν έχει χρέη που να υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ.

 

euro2day.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com