Το Πεντάγωνο πρόσθεσε την Παρασκευή και την Ιαπωνία στην λίστα των χωρών που παρέλαβαν δείγματα ενεργού άνθρακα από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ το εργαστήριο που έστειλε τα βακτηρίδια αντιμετώπιζε κυρώσεις το 2.007 για την αποτυχία του να σκοτώσει τα δείγματα, αλλά ποτέ δεν του επιβλήθηκε πρόστιμο.
Το δείγμα εστάλη στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ζάμα, περίπου 40 χλμ. νοτιοδυτικά του Τόκιο το 2005 και κατεστράφη το 2009, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν.
Ο Γουόρεν δήλωσε πως ο άνθρακας που εστάλη στην Ιαπωνία για τον σκοπό δοκιμής εξοπλισμού ανίχνευσης προήλθε από μια παρτίδα που θεωρείτο αδρανής, αλλά αποδείχθηκε ενεργή όταν ελέγχθηκε.
«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει άνθρακας, ενεργός ή αδρανής στην Ιαπωνία αυτή την στιγμή», δήλωσε ο Γουόρεν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο.
Πέντε χώρες εκτός των ΗΠΑ είναι πλέον γνωστό ότι έχουν παραλάβει δείγματα ενεργού άνθρακα: Αυστραλία, Καναδάς, Νότιος Κορέα, Βρετανία καθώς και η Ιαπωνία. 69 εργαστήρια σε 19 πολιτείες και στην Ουάσιγκτον επίσης έχουν λάβει ενεργά δείγματα.
Επιθεωρητές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν οι ακούσιες αποστολές του άνθρακα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο, προήλθαν από προβλήματα ποιοτικού ελέγχου στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην Γιούτα, ανέφεραν αξιωματούχοι του Πενταγώνου.
Παράλληλα, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι την στοχοποιεί με άνθρακα και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΣΑ) να ερευνήσει «τα βιολογικά πολεμικά σχέδια» της Ουάσιγκτον, μετά την αποστολή ενεργού δείγματος άνθρακα σε αμερικανική βάση στην Νότια Κορέα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο έχουν στην κατοχή τους θανατηφόρα όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά επίσης επιχειρούν να τα χρησιμοποιήσουν σε πραγματικό πόλεμο εναντίον της Βορείου Κορέας», δήλωσε ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, Τζα Σονγκ Ναμ σε επιστολή του προς το ΣΑ και τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Τζεφ Ράτκε δήλωσε πως η Ουάσιγκτον έχουν γνώση της επιστολής και σχολίασε: «Οι κατηγορίες είναι γελοίες. Δεν αξίζουν καμία απάντηση».
ΑΠΕ – ΜΠΕ