ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕΙ – ΤΕΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ ΑΕΙ-ΤΕΙ Λάρισας, το βράδυ της Τετάρτης,  στο ΤΕΙ Λάρισας. Το φεστιβάλ «άνοιξε» με μουσικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε που επιμελήθηκε ο Dj «TAZ», εστιακός φοιτητής του ΤΕΙ.
Στη συνέχεια έγινε ομιλία από τον Θανάση Χαστά, μέλος Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Για άλλη μια χρονιά το Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, πιστό στο ραντεβού του, ξεκινάει το μεγάλο ταξίδι του απ’ άκρη σ’ άκρη, σε όλη την Ελλάδα. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.  Συμπληρώνοντας 41 χρόνια ζωής, ανοίγει τα πανιά του και δίνει το παρόν σε πόλεις, σχολεία, πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΙΕΚ σε κάθε γωνιά που ζει, εργάζεται και μορφώνεται η νεολαία.

Εκ μέρους του Κ.Σ. της ΚΝΕ θέλουμε να χαιρετίσουμε τους χιλιάδες νέους και νέες, φοιτητές, σπουδαστές από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ  που παρά τα ζόρια που αντιμετωπίζουν στο σπίτι, παρά την αγωνία και το καθημερινό άγχος για να πάρουν το πτυχίο τους και να βρουν μετά δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασαν, καταφέρνουν να στήνουν σε κάθε πόλη όπου υπάρχουν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ τις δικές τους κόκκινες πολιτείες, αποδεικνύοντας στην πράξη τη δύναμη των υλικών με τα οποία χτίζεται το Φεστιβάλ μας τόσες δεκαετίες. Τη δύναμη της συλλογικότητας, της συντροφικότητας, της συνειδητής προσφοράς, της οργάνωσης, της πρωτοβουλίας, της αποφασιστικότητας, της αισιοδοξίας ότι θα τα καταφέρουμε.

kne1Το φετινό Φεστιβάλ και όλη η προφεστιβαλική δραστηριότητα είναι αφιερωμένα στους αγώνες, τις θυσίες, την αντοχή των κομμουνιστών και αγωνιστών του λαού για το δίκιο, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, ενταγμένο στη συνολική δραστηριότητα που αναπτύσσεται μπροστά στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ το 2018.

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιείται επίσης, το 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στις 4 – 5 Ιούλη, στην Ακροναυπλία, όπου από το1937 λειτουργούσε στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων, καθώς ο βράχος της Ακροναυπλίας στέκει αγέρωχο σύμβολο λεβεντιάς, αυταπάρνησης, μαζικού ηρωισμού».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι: «Σήμερα η κυβέρνηση και οι εταίροι της ανταλλάσσουν νέα ραβασάκια δυσβάστακτων μέτρων, φορτώνοντας το λαό παλιά και νέα μνημόνια.

Θέλουν το λαό και το κίνημά του, άλλοτε χειροκροτητή, κι άλλοτε να υποκύπτει στους εκβιασμούς για να αποδεχτεί τις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες που ετοιμάζουν.

Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη, ο λαός μπορεί να δει καλύτερα τι κρυβόταν και τι κρύβεται πίσω από τις κορόνες για την «περήφανη και σκληρή διαπραγμάτευση». Τι ακριβώς έχουμε τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές;

Πρώτον: Δεν υπήρξε καμία κατάργηση των μνημονίων που ψήφισαν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ούτε η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων έχει πάει για συζήτηση στη Βουλή.

Δεύτερον: Η κυβέρνηση έχει ήδη βάλει στον «πάγο» κι αυτές τις ελάχιστες προεκλογικές υποσχέσεις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

kne2Τρίτον: Αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ. Προσφορές για νέες ΝΑΤΟικές βάσεις, επέκταση άλλων, για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου αγκαλίτσα με τις ΗΠΑ, ετοιμότητα για συμμετοχή σε νέες επεμβάσεις στην περιοχή. Και να σας πω το εξής: Καμιά κυβέρνηση από το 1974 και μετά δεν τόλμησε να μιλήσει για δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής βάσης σε νησί του Αιγαίου. Άλλη μια πρωτοπορία της ανανεωτικής αριστεράς που μας κυβερνά σήμερα.

Τέταρτον: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία- μνημόνιο με τους δανειστές. Με αυξήσεις σε Φόρους, με χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων, νέες ιδιωτικοποιήσεις, αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης, περικοπές σε συντάξεις και άλλα δικαιώματα.

Ο λαός πρέπει να θέσει τις δικές του κόκκινές γραμμές, να χαράξει τη δική του γραμμή πάλης.

Αυτές οι κόκκινες γραμμές δεν συναντιούνται πουθενά με την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης και των δανειστών, αλλά και των άλλων κομμάτων, που είναι η στρατηγική της ΕΕ, η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, με το λαό δεμένο χειροπόδαρα.

Ο λαός μας μπορεί να αντιτάξει τη μεγάλη δύναμή του που δεν την έχει χρησιμοποιήσει έως τώρα. Η δύναμη του βρίσκεται πρώτα από όλα στην οργάνωση, στην ταξική πάλη, στον ανυποχώρητο αγώνα για να ανακτηθούν οι απώλειες, στην προετοιμασία και οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, άμεσα, τώρα, για να διεκδικήσουμε κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων.

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση πρέπει να χτίσουμε τοίχος αντίστασης, κάστρα αγώνα για την υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών μας στις σπουδές, στη δουλειά και τη ζωή.

Περήφανη στάση σημαίνει σήμερα να μην ανέχεσαι να σου φορτώνουν και 3ο μνημόνιο, αλλά να παλεύεις για κατάργηση παλιών και νέων μνημονίων.

Περήφανη στάση σημαίνει να μην ανέχεσαι να συνεχίζεται η φοροληστεία στην οικογένεια σου και να αδειάζουν τα ταμεία της σχολής σου την ώρα που απαλλάσσουν με Π.Ν.Π τους επιχειρηματίες από χρέη προς το δημόσιο. Σημαίνει να μην ανέχεσαι να πληρώνεις ούτε φράγκο για ένα χρέος που δεν δημιούργησες εσύ και η οικογένειες σου, να μην ανέχεσαι άλλο «να χρεοκοπείς καθημερινά» για να ανεβαίνουν τα κέρδη των τραπεζών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών.

Αυτό το κάλεσμα κάνει η ΚΝΕ σε κάθε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, με συλλόγους που θα διεκδικούν για τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών και δεν θα προσκυνάνε στις απαιτήσεις των μονοπωλίων και στις αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. που έχουν ως στόχο την δημιουργία Πανεπιστήμιων επιχειρήσεις στα οποία οι φοιτητές θα είναι πελάτες που τα «σκάνε χοντρά» για τα πάντα και μαθαίνουν όσα η επιχείρηση θέλει να μάθουν.

Αυτός ο ριζοσπαστικός πόλος που δημιουργούμε τα μέλη της ΚΝΕ σε κάθε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, πρέπει να δυναμώσει. Τα βήματα που μετρήθηκαν τα τελευταία χρόνια και ανέδειξαν το ψηφοδέλτιο που στηρίζει η ΚΝΕ μαζί με άλλους αγωνιστές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ πανελλαδικά σε 2η δύναμη  είναι σημαντικά και πρέπει να συνεχιστούν.

Η κατάσταση στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους μπορεί να αλλάξει!

Η δύναμη των αγώνων πολλαπλασιάζεται και φέρνει κάποια αποτελέσματα μόνο όταν αναπτύσσεται και εξελίσσεται, μέσα από την ίδια την πείρα των εργαζομένων, σε αγώνα αμφισβήτησης της εξουσίας των μονοπωλίων, της ΕΕ, και του ΝΑΤΟ.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση παλεύει το ΚΚΕ.

Για να δοθεί οριστική λύση υπέρ του λαού, που σημαίνει οριστική και μόνιμη κάλυψη όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου, απαιτείται πραγματική ρήξη. Ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους. Ρήξη σημαίνει η εργατική τάξη με τα λαϊκά στρώματα να έρθουν στην εξουσία».

Μέτα το τέλος της ομιλίας ακολούθησαν συναυλίες, αρχικά με το συγκρότημα HotRats και έπειτα με τους Pulse R και τον Πάνο Βιντζηλαίο. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από τον Dj «Neeo», φοιτητή του ΤΕΙ.

Στο χώρο λειτούργησε βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ