ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ: Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΕΙΧΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

Το ψήφισμα που επέδωσαν οι εκπρόσωποι της παράταξης στη σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ
Η υφιστάμενη κατάσταση στα ΤΕΙ της χώρας, αλλά και στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι ασφυκτική! Η τεράστια μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία συνολικότερα, κομμάτι αυτής και η τριτοβάθμια εκπαίδευση, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην συρρίκνωση του παρεχόμενου πλαισίου λειτουργίας στα ιδρύματα, έτσι ώστε να μην καλύπτονται οι ανάγκες ακόμη και στα βασικά.

Με την τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, νομοθεσία μάλιστα που μέχρι πρόσφατα ως αντιπολίτευση κατέκρινε η σημερινή κυβέρνηση, με αυταρχικό τρόπο παίρνονται και τα ελάχιστα χρήματα που έχουν απομείνει στα ιδρύματα για τις λειτουργικές και εκπαιδευτικές τους ανάγκες.

Οι ελλείψεις λόγο της ακολουθούμενης πολιτικής είναι φανερές και μάλιστα δεν είναι πρόσφατες. Χρόνο με το χρόνο, εξάμηνο το εξάμηνο, παρουσιάζονται ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα που απορρέουν από τη δυσμενή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει τα ιδρύματα. Μεγάλες ελλείψεις σε θέσεις εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, έλλειψη επιστημόνων – καθηγητών, σε γνωστικά αντικείμενα που είναι απαραίτητα για ένα ολοκληρωμένο και με βάση τις σύγχρονες ανάγκες περιεχόμενο σπουδών.

Εκτός από ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό που αναφέραμε παραπάνω, υπαρκτές είναι και οι ελλείψεις σε νέες υποδομές, που διαφέρουν από τμήμα σε τμήμα, από σχολή σε σχολή. Σύγχρονα και με την αντίστοιχη τεχνολογική και τεχνική επάρκεια κτίρια – εργαστηριακές αίθουσες. Μεγάλα προβλήματα στην κάλυψη των φοιτητών σε ανάγκες όπως η δωρεάν στέγαση και η σίτιση, που ιδιαίτερα μετά την υπαγωγή των φοιτητικών εστιών από το Ίδρυμα Νεότητας, στη διαχείριση των ιδρυμάτων έχουν οξυνθεί σημαντικά.

Ο δανεισμός από την ΕΚΤ και την Ε.Ε. που εξετάζεται σαν λύση, λόγο των υπαρκτών προβλημάτων στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, θα έχει βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην πολιτική και λειτουργία των ιδρυμάτων. Στην πράξη με μια τέτοια κίνηση από πλευράς των διοικήσεων των ιδρυμάτων, υποθηκεύεται το μέλλον το δικό μας, των επόμενων γενεών στο δικαίωμα για τη μόρφωση και εκπαίδευση σε 3οβάθμιο επίπεδο. Η ενδεχόμενη αποπληρωμή ενός τέτοιου δανείου θα σημαίνει μέτρα τέτοια, που θα πρέπει να πάρουν τα ιδρύματα, σε επιχειρηματικό και ανταποδοτικό πλαίσιο, που θα καταργούν ότι απέμεινε από την δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.

Καλούμε την σύνοδο των προέδρων, γενικότερα την πανεπιστημιακή κοινότητα, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, να σηκώσουμε τείχος αντίστασης στην πολιτική αυτή που έχει ως στόχο την υποβάθμιση των ιδρυμάτων. Μέσα από τα διάφορα νομοσχέδια που ψηφίζονται για την παιδεία όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και αυτά που έρχονται οδηγείται η ανώτατη εκπαίδευση και τα ιδρύματα, εκτός του να λειτουργούν με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια να εξετάζουμε ενδεχόμενα που θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην ίδια την ουσία και το περιεχόμενο των σπουδών.

 

Καλούμε τη Σύνοδο των Προέδρων και Αν. Προέδρων, τους άλλους φορείς, να διεκδικήσουμε από τη θέση ευθύνης του καθενός:

 

  • Άμεση γενναία κρατική χρηματοδότηση, από τον προϋπολογισμό του κράτους. Αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία.
  • Να δοθούν πίσω τα ταμειακά αποθεματικά των ιδρυμάτων που «κουρεύτηκαν» με το PSI, αλλά και να μη δοθούν τα εναπομείναντα ταμειακά διαθέσιμα που ζητά η νέα κυβέρνηση.
  • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς να χρειάζεται να σπαταλούν οι φοιτητές ένα σημαντικό ποσό, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ