ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανακοινώθηκαν χθες 12 Ιουνίου οι τελικοί πίνακες μοριοδότησης των υποψηφίων Διευθυντών Διευθυντών Σχολικών Μονάδων 4/θ και άνω. Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας για την επιλογή των νέων Διευθυντών.

Στους πίνακες που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται το άθροισμα της μοριοδότησης της επιστημονικής – παιδαγωγικής συγκρότησης και κατάρτισης, της υπηρεσιακής κατάστασης διοικητικής και καθοδηγητικής εμπειρίας καθώς και η μοριοδότηση από την μυστική ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων.

Στην συγκεκριμένη στατιστική επεξεργασία περιλαμβάνονται οι 92 Σχολικές Μονάδες του νομού, με 135 υποψήφιους Διευθυντές με βάση τα αποτελέσματα, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.

a

Σε 44 σχολικές μονάδες από τις 92 συμμετείχε μόνο ένας υποψήφιος για Διευθυντής ενώ σε δυο σχολικές μονάδες υπήρξαν 6 και 7 υποψήφιοι.

b

Στη διαδικασία προβλέπεται ότι οι υποψήφιοι Διευθυντές θα πρέπει να συμπληρώσουν το 20% των ψήφων του Συλλόγου Διδασκόντων για να έχουν δικαίωμα εκλογής. Από το παραπάνω γράφημα προκύπτει ότι σε 29 σχολεία ένας από τους υποψηφίους δεν συμπλήρωσε το απαραίτητο 20% και αποκλείστηκε από την διαδικασία. Είναι προφανές ότι σε σχολεία με πολλούς υποψηφίους ήταν πιο δύσκολο να ξεπεράσουν όλοι την βάση του 20%.

c

Οι υποψήφιοι Διευθυντές είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν έως και 3 Σχολικές Μονάδες με σειρά προτεραιότητας. Το 90% περίπου των Διευθυντών αναλαμβάνουν στο σχολείο της 1ης επιλογής τους ενώ περίπου από  5% αναλαμβάνουν σε σχολεία δεύτερης και τρίτης προτίμησης.

d

Οι νέοι Διευθυντές εκλέγονται με βάση την μοριοδότηση από αντικειμενικά κριτήρια που περιλαμβάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικά, γνώση ξένων γλωσσών, χρήση υπολογιστών, εμπειρία σε διοικητικές θέσεις στην εκπαίδευση και προϋπηρεσία μεταξύ άλλων καθώς και τα μόρια που προκύπτουν από την ψηφοφορία του Συλλόγου Διδασκόντων.

Από το παραπάνω γράφημα φαίνεται ότι 56% των νέων Διευθυντών έλαβαν πάνω από το 90% των μορίων της ψηφοφορίας του Συλλόγου Διδασκόντων. Άλλωστε σε 44 σχολικές μονάδες υπήρχε ένας μόνο υποψήφιος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε 11% των Σχολικών Μονάδων ο νέος Διευθυντής συγκεντρώνει λιγότερα από τα μισά μόρια της ψηφοφορίας του Συλλόγου Διδασκόντων.

e

Οι υποψήφιοι είχαν την δυνατότητα να αποσύρουν την υποψηφιότητα τους εγγράφως πριν την διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας. Επίσης έπρεπε να ξεπεραστεί και ο σκόπελος της βάσης του 20%. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι τελικά σε 53 Σχολικές Μονάδες μόνο ένας υποψήφιος συμμετείχε στην ψηφοφορία ενώ σε άλλες 18 Σχολικές Μονάδες μόνο ένας υποψήφιος συγκέντρωσε πάνω από το 20%. Σε 21 Σχολικές Μονάδες με δυο τουλάχιστον υποψηφίους πάνω από το 20%, η τελική απόφαση κρίθηκε από το άθροισμα των μορίων των υποψηφίων.

f

 

 

Στις 21 Σχολικές Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με 2 τουλάχιστον υποψηφίους που πέρασαν την βάση του 20% από την ψηφοφορία του Συλλόγου Διδασκόντων η πρώτη θέση κρίθηκε από το συνολικό άθροισμα των μορίων. Στις 14 Σχολικές Μονάδες πρώτος σε συνολικά μόρια ήταν ο υποψήφιος με τα περισσότερα μόρια στα άλλα κριτήρια ενώ σε 7 Σχολικές Μονάδες έγινε ανατροπή με βάση τα μόρια των προτιμήσεων του Συλλόγου Διδασκόντων.

Τα θερμά μας Συγχαρητήρια σε όλους τους Διευθυντές και ευχόμαστε Καλή Επιτυχία στο δύσκολο έργο των Διευθυντών και των Διδασκόντων σε όλα τα σχολεία του νομού μας.

Επιμέλεια – Επεξεργασία

Ζιώγας Αβραάμ

Μαθηματικός

2ο Επαλ Λάρισας

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ