Αυτό μπορεί να ακούγεται τρελό, έτσι δεν είναι; Αλλά, όταν τα μωρά γεννιούνται το δέρμα τους είναι προστατευμένο και προφυλαγμένο από βακτήρια, λόγω του λεπτού φιλμ λίπους που περιβάλλει το σώμα τους και ονομάζεται επιδερμικός φραγμός. Το φιλμ αυτό προστατεύει το δέρμα από το περιβάλλον. Τα πολύ συχνά μπάνια παραβιάζουν την λεπτή αυτή προστατευτική μεμβράνη και αφήνουν τα παιδιά με ξηρότητα και φαγούρα στο δέρμα.
Αν τα παιδιά σας φαίνονται καθαρά και δεν έχουν ιδρώσει, μπορείτε να αποφύγετε εντελώς το μπάνιο. Όχι μόνο δεν θα διακινδυνεύσετε την υγεία τους, αλλά θα τα προστατεύσετε και από την έκθεση σε χημικές ουσίες που δεν πρέπει να εκτίθενται, ειδικά όταν αυτή είναι περιττή.
Έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε προϊόντα καθαρισμού, όπως σαπούνι και απολυμαντικό καθαρισμού, τόσο συχνά και επιπλέον ενθαρρύνουμε και τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο για την πρόληψη των ασθενειών. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα υγρά αντιβακτηριακά μαντηλάκια που χρησιμοποιούμε περιέχουν φυτοφάρμακα και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες. Μπορούν ακόμα να περιέχουν ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν άσθμα σε ορισμένους ανθρώπους. Άλλωστε ο αριθμός των παιδιών που υποφέρουν από αλλεργίες τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξάνεται, επειδή με τον συνεχή καθαρισμό αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα και έτσι δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τις εσωτερικές λοιμώξεις.
Όμως, πόσο συχνά πρέπει να κάνετε μπάνιο το παιδί σας;
Οι δερματολόγοι συνιστούν ότι τα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών πρέπει να λούζονται τουλάχιστον μία φορά ή δύο φορές την εβδομάδα, εκτός αν έχουν παίξει στη λάσπη, έχουν κολυμπήσει ή έχουν ιδρώσει. Στα νεογνά αν δεν τα κάνετε μπάνιο καθημερινά θα πρέπει να πλένετε τακτικά το πρόσωπό τους και να είναι καθαρή η περιοχή των γεννητικών οργάνων, ειδικά μετά από κάθε αλλαγή πάνας.