ΚΝΕ: ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ, ΟΧΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ

Με  επιτυχία πραγματοποιήθηκε, η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΝΕ «Ζωή Ολόκληρη, όχι με δόσεις! ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά!», στο Φρούριο (πλατεία Λαμπρούλη).

Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό μέλος του Δ.Σ. του ΕΣΥΝ (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών) παράρτημα Λάρισας. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος του Κ.Σ. της ΚΝΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

«Το Κ.Σ. της ΚΝΕ χαιρετίζει όλες τις πρωτοβουλίες που παίρνουν οι οργανώσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με σύνθημα «ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά, ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις»! Χαιρετίζουμε τους νέους δημιουργούς, τα μουσικά σχήματα, τις μαθητικές ομάδες που ετοίμασαν συλλογικές εργασίες πάνω στο θέμα, τους φορείς, τα σωματεία, συλλόγους πολιτιστικούς και αθλητικούς, το Ε.ΣΥ.Ν αλλά και τους ανθρώπους από τα στεγνά προγράμματα όπως το ΚΕΘΕΑ, το 18 ΑΝΩ, οι σύλλογοι οικογένειας που αυτές τις μέρες με πολύμορφες δραστηριότητες, στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς αξιοπρέπειας και αγώνα για την ζωή. Είναι αυτή που δίνουν την μάχη με ψυχή και καρδιά καθημερινά για να φτάσει αυτό το μήνυμα παντού, για μην κλείσουν προγράμματα και δομές πρόληψης που συνειδητά εγκαταλείπονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Η σημερινή παρέμβαση της οργάνωσής μας είναι ένας μικρός σταθμός στο μεγάλο ταξίδι που ξεκινά το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», με σύνθημα τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ: «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες… Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές». Το Φεστιβάλ χτίζεται 41 χρόνια τώρα με την εθελοντική προσφορά και το μεράκι μελών και φίλων της ΚΝΕ. Μέσα από το Φεστιβάλ μας φέτος αναδεικνύουμε ότι «δυο διαφορετικοί κόσμοι» βρίσκονται μόνιμα σε διαρκή σύγκρουση. Αυτό συμβαίνει και στα σχολεία,  σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, στον τομέα των ιδεών και της επιστήμης.

  • Από τη μια ο κόσμος των πιο πρωτοπόρων και προοδευτικών ιδεών, η καθημερινή προσπάθεια για την κατάκτηση της κοινωνικά χρήσιμης γνώσης, για να τεθεί η επιστήμη και η τεχνολογία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.
  • Από την άλλη, ο κόσμος της κοινωνικής οπισθοδρόμησης, που έχει γαντζωθεί σε ό,τι πιο σάπιο και αντιδραστικό υπάρχει, ο ανορθολογισμός και ο σκοταδισμός, το ξαναγράψιμο της ιστορίας, η ψευτιά, οι ιδεοληψίες και οι προκαταλήψεις”.

19Σύμφωνα με τον κ. Σίμο μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ αναδεικνύεται και το εξής: «Παλεύουμε για την επιστήμη    και κατακτάμε τη γνώση, γιατί επιστήμη σημαίνει αλήθεια, γιατί αλήθεια για την κοινωνική πρόοδο σημαίνει πάλη για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό». Αυτό είναι πραγματική ελευθερία! Η ουσία της ζωής είναι οι κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και φυσικά όχι η απομόνωση, η αποξένωση που προκαλεί η εξάρτηση από μια ουσία. Ελευθερία δεν είναι να ψάχνεις την φυγή, να αποκτάς το δικαίωμα στην αυτοκαταστροφή με την λεγόμενη αυτοδιάθεση του σώματος.

“Δεν είναι καθόλου τυχαία η στιγμή που ξεκινά νέα προσπάθεια νομιμοποίησης της χρήσης ναρκωτικών και συγκεκριμένα της κάνναβης. Στην καρδιά της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών οξύνεται. Γιατί η τοξικομανία, η εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο αποτέλεσμα του καπιταλισμού, της οικονομίας του, των αδιεξόδων που δημιουργεί στην νέα γενιά συνθλίβοντας το μέλλον της. Την πολιτική διαχείρισης και συντήρησης της τοξικοεξάρτησης με υποκατάστατα εφαρμόζουν διαχρονικά οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, όπως αυτή απορρέει από την στρατηγική της ΕΕ.

Θα πει κάποιος γιατί τώρα ανοίγετε αυτό το ζήτημα (;) τη στιγμή που ο κόσμος καίγεται, τα κανάλια μιλάνε για τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Είναι αυτές οι μέρες που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα βαρούσε τα νταούλια για να χορεύουν πεντοζάλη οι αγορές, αλλά τελικά χορεύει ευρωπαϊκό ταγκό στον χορό των αγορών. Η νεολαία πρέπει να μάθει ότι η πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές περιέχει πλήθος νέων αντιλαϊκών μέτρων ενώ αφήνει άθικτο όλο το αντεργατικό – αντιλαϊκό οικοδόμημα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Γι΄αυτό καλούμε το λαό σε οργάνωση και αγώνα για πλήρη κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, ανάκτηση όλων των απωλειών, διεκδίκηση όσων έχουμε ανάγκη, ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.

Η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικότερης λαϊκής αντεπίθεσης στην εξουσία του κεφαλαίου. Η αστική τάξη προβάλει σήμερα: την νομιμοποίηση, την καταστολή, τα υποκατάστατα, τον περιορισμό της βλάβης, τον διαχωρισμό μαλακών – σκληρών, το λεγόμενο  ολλανδικό μοντέλο. Ο αντίπαλος κατασκευάζει νέα ιδεολογήματα, νέα ψευτοδιλήμματα, νέες χίμαιρες και τα σερβίρει μαζί με δεκάδες νέες ουσίες. Ντύνονται με προοδευτικό – αριστερό μανδύα βαθιά αντιδραστικές θέσεις που οδηγούν στη νομιμοποίηση της χρήσης, στην ελεύθερη διακίνηση και στην “προσωπική” καλλιέργεια. Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει εργολαβικά αυτήν την δουλειά στηρίζοντας ανοιχτά ότι ναρκωφεστιβάλ γίνεται. Γιατί αυτήν είναι και η γραμμή της κυβέρνησης, των δημοτικών αρχών που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πλειοψηφία, όπως στην Λάρισα που καταψήφισε την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΕΣΥΝ για καταδίκη στης νομιμοποίησης της κάναβης.

Είναι προκλητικοί και εμείς τους ξεκαθαρίζουμε: Δεν υπάρχουν «σκληρές» και «µαλακές» αιτίες, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΙΤΙΕΣ! Η νομιμοποίηση είναι η άλλη όψη της καταστολής! Αυτό δείχνουν τα δικά τους στοιχεία (ΟΗΕ, ΕΕ, κλπ)! Το καπιταλιστικό σύστημα που οργανώνει σήμερα μια διευρυμένη αγορά ναρκωτικών με αμύθητα κέρδη, δεν θα σταματήσει να το κάνει… Αν δεν το ανατρέψουμε. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ υποστηρίζουν και άμεσα μέτρα:

  • Λέμε ΌΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά, άρνηση του διαχωρισμού μαλακών – σκληρών. ΌΧΙ στα προγράμματα υποκατάστασης, που συντηρούν και δεν θεραπεύουν, η υποκατάσταση να αφορά ειδικές ομάδες π.χ. με χρόνια νοσήματα
  • Όχι στην αποποινικοποίηση της κάνναβης
  • Πολιτική μείωσης της ζήτησης και όχι μείωσης της βλάβης
  • Διεκδικούμε άμεσα μέτρα για ΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΠΡΟΛΗΨΗ-ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ

Υπάρχει δρόμος για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας, να συζητήσουμε τα πάντα, αρκεί αυτά να μην είναι αντίθετα στη φύση του ίδιου του ανθρώπου που η φυσική του στάση είναι να στέκεται όρθιος με το κεφάλι ψηλά και όχι να σκύβει αδιάφορος, ηττημένος και αδύναμος.

  • Ζωή με αξιοπρέπεια χωρίς τον φόβο και τις αυταπάτες που μας καλλιεργούν όλα τα αστικά κόμματα.
  • Συναδελφωμένοι με όλους τους λαούς, αυτό είναι το σύνθημά μας και ο στόχος μας.
  • Οι συναρπαστικές στιγμές και οι αληθινές συγκινήσεις βρίσκονται στην πραγματική ζωή, στο δρόμο του συλλογικού αγώνα για την ανατροπή του συστήματος που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
  • Στην πάλη για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής µε δικαιώµατα, το σοσιαλισµό”, τόνισε με νόημα.

Στη συνέχεια έγιναν παρουσιάσεις συλλογικών εργασιών από μαθητές με θέμα τα ναρκωτικά και ακολούθησε συναυλία με μαθητικά σχήματα. Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com