Εξελικτικοί βιολόγοι εδώ και καιρό αναρωτιούνται γιατί το τύμπανο -η μεμβράνη που αναμεταδίδει τα ηχητικά κύματα στο εσωτερικό αυτί – των ανθρώπων και των άλλων θηλαστικών μοιάζει εντυπωσιακά με αυτή των ερπετών και των πτηνών.
Εξελίχθηκε η μεμβράνη, και κατά συνέπεια η δυνατότητα αυτών των ομάδων να ακούν, από έναν κοινό πρόγονο; Ή μήπως τα ακουστικά συστήματα εξελίσσονται ανεξάρτητα για να εκτελούν την ίδια λειτουργία, ένα φαινόμενο που ονομάζεται συγκλίνουσα εξέλιξη;
Μια πρόσφατη σειρά πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο και στο RIKEN Evolutionary Morphology Laboratory στην Ιαπωνία, επιλύει το ζήτημα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications, το μέσο αυτί αναπτύσσεται από την κάτω γνάθο στα θηλαστικά, αλλά προκύπτει από την άνω γνάθο σε πτηνά. Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι παρόμοια ανατομία εξελίχθηκε ανεξάρτητα στα θηλαστικά από τα ερπετά και τα πτηνά.
Τα απολιθώματα των ακουστικών οστών υποστηρίζουν αυτό το συμπέρασμα, αν και τα τύμπανα δεν απολιθώνονται και έτσι δεν θα μπορούσαν να εξεταστούν άμεσα.