Όσο κάθεται ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε τις τελευταίες ώρες που ακολούθησαν την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών, τόσο γίνεται ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους ότι τίποτα δεν τελειώνει με το δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής. Αντίθετα, εκείνο που θα πετύχει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός λέγοντας OXI στη συμφωνία που πρότειναν με τη μορφή τελεσιγράφου οι δανειστές, είναι να μπει με πολύ καλύτερους όρους στην τελική διαπραγμάτευση.
Τα πράγματα είχαν φτάσει στα άκρα, μετά από το τελεσίγραφο των 48 ωρών και τις δηλώσεις του στυλ «take it or leave it» ή «game over», ώστε να αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει μια συμφωνία, όπως και όλες τις προηγούμενες με περισσότερη λιτότητα για τους μη έχοντες, και καμία προοπτική για τη χώρα.
Η ελληνική κυβέρνηση, μετά των τελεσίγραφο που της έδωσαν, αποφάσισε να πάει την προτεινόμενη από τους εταίρους συμφωνία, στο λαό.
Τώρα, αν ο λαός ψηφίσει «ΝΑΙ», αυτό θα σημαίνει ότι δεχόμαστε την πρόταση των δανειστών όπως είναι, δηλαδή αναδιανομή υπέρ των πλουσίων: κι άλλη μείωση μισθών και συντάξεων, κόψιμο του ΕΚΑΣ, αύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα, διπλασιασμός της φορολόγησης των αγροτών, αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και στα τρόφιμα κλπ., κλπ.
Αν ο λαός ψηφίσει «ΟΧΙ», η κυβέρνηση θα μπορεί να πει στους εταίρους ότι η ελληνική κοινωνία απέρριψε το πρόγραμμά τους, και ότι θα πρέπει να γίνει συμφωνία σε άλλη βάση, μια συμφωνία –δηλαδή- που δεν θα προστατεύει μόνο τους έχοντες, αλλά θα δίνει ελπίδα στον ελληνικό λαό για έξοδο από αυτό τον ατελείωτο κύκλο – χωρίς τέλος και προοπτική για τη χώρα – διαπραγματεύσεων, που γίνεται εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια.
Ήδη – μετά την απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα- και η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Τούσκ, αλλά και ο κ. Ντάισεμπλουμ είπαν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει όσον αφορά στη διαπραγμάτευση, η οποία θα συνεχιστεί κανονικά.
Πρώτος που έκανε κωλοτούμπα ήταν ο ίδιος ο Ντάισεμπλουμ, ο οποίος λες και του τράβηξε κάποιος το αφτί έσπευσε να δηλώσει: “Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ελλάδα ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος. Η διαδικασία δεν έχει τελειώσει, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε καθώς πολλά μπορούν να συμβούν» σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι “δεν υπάρχει κάτι απτό αυτή τη στιγμή”.
Ανάλογη παρέμβαση είχαμε και από την Κριστίν Λαγκάρντ η οποία δήλωσε ότι “η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Όταν ετοιμαστούν για να μιλήσουν και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε επιδείξει την θέλησή μας για πρόοδο, ευελιξία σε αυτά στα οποία μπορούμε να προσαρμοστούμε. Και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση”.
Η κ. Λαγκάρντ αρνήθηκε ότι υπάρχει τελεσίγραφο προς την Ελλάδα λέγοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει μία ισορροπημένη συμφωνία., η οποία « να περιλαμβάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, μία φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή από την πλευρά της Ελλάδας. Αλλά από την άλλη πλευρά και συμβολή στη χρηματοδότηση για τους επόμενους μήνες. Επίσης και τη διαβεβαίωση ότι, καθώς προχωράμε μπροστά, θα επιτευχθεί ένα βιώσιμο χρέος, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει παρέμβαση στο χρέος. Και είναι αλήθεια ότι θα πρέπει να έχουμε μία ισορροπημένη προσέγγιση».
Ανάλογη διάθεση επέδειξε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμένει μέλος της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι ήδη βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος από το ευρώ.
«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης» τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε μήνυμά του στο twitter επισημαίνοντας ότι “Σε επικοινωνία με τους ηγέτες διασφαλίζουμε την ενότητα των 19 χωρών της Ευρωζώνης”.
Κατά συνέπεια τα σενάρια περί grexit, διακινούνται από κύκλους που θέλουν αλυσοδεμένη τη χώρα και το λαό, και οι οποίοι (κύκλοι) δυστυχώς βρίσκονται και εντός Ελλάδας, και εκφράστηκαν χθες στη Βουλή από τους εκπροσώπους της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, που απειλούν ακόμη και με έξοδο από την Ε.Ε. σε περίπτωση που ο λαός ψηφίσει “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα.