ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΕΝΑ “ΟΧΙ” ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ;

Απαντώ. Το αποτελεσμα του δημοψηφισματος, οπως τιθεται το ερωτημα, δεν προσφερει καποιο ΝΟΜΙΚΟ ή ΠΟΛΙΤΙΚΟ ή ΗΘΙΚΟ πατημα ωστε καποιος να οδηγησει τη χωρα εκτος ευρώ (εστω με εμμεσο εκβιασμο διακοπης ρευστοτητας απο την ΕΚΤ). Αν το κανει, αυθαιρετεί, διοτι δεν μπορει βασιμα να επικαλεστει το δημοψηφισμα. Αρα φερει ακεραια μια βαρια ευθυνη.

Ο κινδυνος αυτος λοιπον -αν υπαρχει- δεν ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ με το δημοψηφισμα. Οπως δε εχει φανει πολλακις, δεν συμφερει η εξοδος της χωρας απο το ευρω, γιατι θα εχει πολυ μεγαλυτερο οικονομικο και πολιτικο κοστος για τους δανειστες απο την οποιαδηποτε υποχωρηση προς μια πιο λογικη συμφωνια.

Εγω, αντιθετα, φοβαμαι οτι το ΝΑΙ εχει πολυ μεγαλύτερο κινδυνο να μας στειλει εκτος ευρω, διοτι θα οδηγησει με την ισχυροτερη δυνατη πολιτικη καλυψη σε μια οικονομικη συμφωνια που μακροοικονομικα ΔΕΝ “ΒΓΑΙΝΕΙ”, με αποτελεσμα το 2018 να φτασουμε παλι στα προθυρα χρεοκοπιας και τοτε πραγματικα υπαρχει πολυ αυξημενος κινδυνος.

Υπαρχει ομως και ενας πολυ πιο αμεσος κινδυνος απο ενα ενδεχομενο “ναι” που δεν τον ακουω να αναφερεται: Αμεσως μετα το ναι θα εχουμε εκλογες (μες το καλοκαιρι), που θα φερουν σοβαρη πολιτειακη ανωμαλια και παρατεταμενη αβεβαιοτητα, λογω πιθανοτατου μη σχηματισμου κυβερνησης (Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναβγει πρωτο κομμα, πιθανως μετα απο διασπαση, σιγουρα αποδυναμωμενος και η ΝΔ δεν θα εχει αντιστοιχα σημαντικη ανοδο). Ποιος θα κληθει τελικα να διαχειριστει το ναι; Θα προκυψει αυτοδυναμος; Μηπως μια κυβερνηση εθνικης σωτηριας; Με ποια συσταση; Και εαν καταφερει να σχηματιστει, ποσο θα αντεξει αυτη; Και πώς θα πεισει αγορες και επενδυτες να εμπιστευτουν την Ελλαδα οταν θα ειναι τοσο ασταθης; Πώς θα ξαναμπουμε σε μακρα περιοδο ομαλοτητας ωστε να επανελθει η εμπιστοσυνη που ειναι τοσο απαραιτητη για την οικονομικη ανακαμψη;

Αρα μηπως με το ΝΑΙ (το οποιο, εαν πλειοψηφισει, θα ειναι κυριως απο τρομοκρατημενους και εκβιασμενους απο υστερες σκεψεις ψηφοφορους) ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΟΥΝ ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, οπως εσφαλμενα θα πιστέψουν μερικοί, ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ;

Κατα τη γνωμη μου μονον ενα ΗΧΗΡΟ “ΟΧΙ” δινει πιθανοτητα επιστροφης στις διαπραγματευσεις για μια ΒΙΩΣΙΜΗ συμφωνια (και οχι μια οποιαδηποτε συμφωνια). Μια ΑΜΕΣΗ λαϊκή απαντηση στο συγκεκριμενο ερωτημα δεν μπορει να αγνοηθει, διοτι ΠΟΤΕ κανενας λαος οταν αποφανθηκε μεσω ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ δεν αγνοηθηκε στην ΕΕ (ποσο μαλλον να “τιμωρηθηκε”) οσο και εαν δεν αρεσε η αποφαση του. Τετοιου μεγεθους πραξικοπημα δεν τολμα κανεις, απλουστατα διοτι καταρρεει τοτε πληρως το ευρωπαϊκο οικοδομημα, και αυτό ειναι ενα κοστος που κανεις δεν προκειται να το αναλαβει για μερικα δις και για τον ΦΠΑ στα ελληνικα νησια…

Για μια ΒΙΩΣΙΜΗ συμφωνια και για ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ (και τα δυο κρισιμα) το μονο αποτελεσμα ειναι ενα ηχηρό ΟΧΙ…

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ