Η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Νατάσα Μπομπολάκη με αφορμή τα μηνύματα φιλόζωων που ζητούν συμβουλές για να καταγγείλουν περιστατικά – συνήθως σκύλων – οι οποίοι διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες και βρίσκονται μονίμως σε ταράτσες, μπαλκόνια και άλλους κοινόχρηστους χώρους δίνει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε όταν πέφτουν στην αντίληψη μας τέτοιες περιπτώσεις καθώς η νομοθεσία το απαγορεύει.
Βάσει της Εγκυκλίου Του Αρείου Πάγου υπ’ αρ. 1/13/1631/8.4.13 απαγορεύεται η μόνιμη παραμονή ζώου σε μπαλκόνι, ταράτσες κ.ο.κ.
Σύμφωνα με το άρθρο 8, 1β του νόμου 4039/2012 απαγορεύεται η μόνιμη παραμονή των ζώων στα μπαλκόνια, βεράντες ή άλλους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος. Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο νόμο και την επεξηγηματική εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, υπ’ αρ. 1/13/1631/8.4.13 η μη τήρηση των κανόνων ευζωίας του άρθρου 1 και 5 του ίδιου νόμου, συνιστούν το αδίκημα της παθητικής κακοποίησης ζώων.
Αν λοιπόν δείτε ζώο που να ζει μονίμως είτε δεμένο είτε όχι σε κοινόχρηστο χώρο, μπαλκόνι, ταράτσα κ.ά. έχετε τις εξής επιλογές:
α. Να επικοινωνήσετε με τον ιδιοκτήτη του ζώου, να του εξηγήσετε τι πρέπει να αλλάξει, ως προς τις συνθήκες διαβίωσής του, αναφέροντας του τον νόμο.
β. Αν δεν συμμορφωθεί πρέπει:
1. Να καλέσετε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ή το 100 (αν είστε σε παραθαλάσσια περιοχή αρμόδιο είναι το Λιμενικό).
Η Αστυνομία, η οποία οφείλει να προσέλθει, αφού διαπιστώσει τις παραβάσεις του νόμου, πρέπει να κόψει τα σχετικά διοικητικά πρόστιμα, που ορίζονται για την κάθε περίπτωση στον άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 που εξηγεί τις τροποποιήσεις του 4039/2012 (ο οποίος αναφέρει επικαιροποιημένα τα διοικητικά πρόστιμα της παθητικής κακοποίησης).
Τα πρόστιμα.
Ο αστυνομικός συνήθως πριν βεβαιώσει το σχετικό πρόστιμο, εξηγεί στον ιδιοκτήτη τον νόμο, του δίνει περιθώριο μιας βδομάδας περίπου και μετά – αν δεν συμμορφωθεί – κόβει το αντίστοιχο πρόστιμο στα ειδικά μπλοκάκια που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε Αστυνομικό Τμήμα.
2. Καλείτε το 100 και δίνετε ακριβείς πληροφορίες για το σημείο (χωράφι, κατοικία, οικόπεδο) όπου βρίσκεται το κακοποιημένο παθητικά ζώο και αυτοί είναι υποχρεωμένοι να στείλουν περιπολικό.
Ή πηγαίνετε στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα για να κάνετε καταγγελία επώνυμη, περιγράφοντας τις συνθήκες που ζει το ζώο επικαλούμενοι τους νόμους 4039/2012 και 4235/2014 ενώ δεν χρειάζεται να πληρώσετε παράβολο.
Όταν η Αστυνομία προσέλθει και διαπιστώσει τις παραβάσεις εκ του νόμου, τότε κανονικά πρέπει να προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε μήνυση κατά του ιδιοκτήτη, να τον συλλάβει και να έλθει σε επικοινωνία με τον εισαγγελέα υπηρεσίας, (ή την εισαγγελέα Ζώων Αθηνών αν πρόκειται για την Αττική), ώστε να του δώσει οδηγίες.
Ο εισαγγελέας ή θα διατάξει την κράτηση του ιδιοκτήτη και θα τον οδηγήσει την επόμενη μέρα στο αυτόφωρο ή θα διατάξει να αφεθεί ελεύθερος και θα ορίσει σύντομα μέσα σε ένα μήνα περίπου άλλη ημερομηνία για να εκδικαστεί η υπόθεση.
3. Εάν μετά τα παραπάνω οι συνθήκες του ζώου παραμένουν οι ίδιες, τότε μπορείτε σε συνεργασία με κάποιο φιλοζωικό σύλλογο μπορείτε να καταθέσετε αίτημα στην αρμόδια Εισαγγελία για προσωρινή αφαίρεση ή και μόνιμη κατάσχεση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του.
Εάν ο εισαγγελέας, που θα παραλάβει το αίτημά σας, το κάνει αποδεκτό, τότε εκδίδει εισαγγελική εντολή προς το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα για την αφαίρεση του ζώου και την παράδοσή του στο φιλοζωικό σωματείο.
Οι παραπάνω ενέργειες (η καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ. το αίτημα αφαίρεσης από την αρμόδια Εισαγγελία) μπορούν να γίνουν είτε ταυτόχρονα, είτε σταδιακά. Επίσης οι ενέργειες αυτές είναι οι ίδιες σε κάθε περίπτωση κακοποίησης ζώου είτε παθητικής κακοποίησης, είτε ενεργητικής.
Ανάλογα βέβαια με την περίπτωση, πιθανόν να χρειαστεί να γίνουν περαιτέρω ενέργειες.
Πηγή: zoosos.gr