ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ EMPIRE STATE BUILDING

Στις 17 Ιουλίου, το Empire State Building –ουρανοξύστης στη Νέα Υόρκη- φωτίστηκε με έντονο πράσινο για το Eid al-Fitr, τη μουσουλμανική γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού. Ο φωτισμός του κτιρίου –σύμφωνα με τους υπεύθυνους-  δεν έγινε για να ενθαρρύνουν τον προσηλυτισμό των Αμερικανών στο Ισλάμ, ή από ασέβεια για τους πεζοναύτες που δολοφονήθηκαν στη Σατανούγκα, Τενεσί, την περασμένη εβδομάδα από τον Mohammad Youssuf Abdulazeez – ή για να τιμήσουν τις ενέργειές του. Ο φωτισμός του κτιρίου έγινε για να τιμηθεί μια μεγάλη γιορτή που αφορά εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Αλλά για κάποιους ο πράσινος φωτισμός δεν ήταν μια αθώα έκκληση για αμοιβαίο σεβασμό και συνύπαρξη των ανθρώπων όλων των θρησκειών και φυλών. Ήταν προσβολή της κοσμοθεωρίας τους, όπως φάνηκε από τα μηνύματά τους στο Twitter.

Σε ένα άρθρο μάλιστα αναφέρεται ότι το «Ραμαζάνι είναι ο πιο βίαιος μήνας του έτους στον ισλαμικό κόσμο, επειδή το Ραμαζάνι είναι ο μήνας κατά τον οποίο οι μουσουλμάνοι ανανεώνουν την αφοσίωσή τους στον Αλλάχ, και το βίαιο τζιχάντ είναι η υπέρτατη πράξη αφοσίωσης στον Αλλάχ.” Ο συγγραφέας του άρθρου προφανώς αναφέρεται στις εκκλήσεις του Ισλαμικού Κράτους για επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, οι οποίες όμως είναι πραγματικά πολύ ασυνήθιστες, ακόμη και μεταξύ ριζοσπαστικών ομάδων τζιχαντιστών.

Ενώ η ισλαμοφοβία καταλαμβάνει ένα σημαντικό χώρο στο Twitter, οι αντι-μουσουλμανικές πεποιθήσεις, επίσης, φαίνεται να αυξάνονται στις ΗΠΑ.

Δημοσκόπηση του Αραβικού Αμερικανικού Ινστιτούτου έχει βρει ότι μειώνονται τα ποσοστά των Αμερικανών που τηρούν ευνοϊκή στάση απέναντι στους Άραβες ή Μουσουλμάνους. Τα ποσοστά από 36% που ήταν το 2010, έπεσαν στο 27% το 2014. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι μεγάλος αριθμός Αμερικανών δεν έχουν επαρκείς γνώσεις της αραβικής ή μουσουλμανικής ιστορίας ή κοινωνίας.

Αυτή τη στιγμή ζουν 12 εκατομμύρια μουσουλμάνοι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ