Μια έκθεση σύγχρονης τέχνης που προσεγγίζει την απόπειρα της εσωτερικής έκφρασης μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας σαν μια “πτήση”, εστιάζοντας σε μια ενδιαφέρουσα θέση/ προέκταση / απόκλιση των εικόνων, απηχώντας μορφές και σύμβολα που απογειώνουν τη φαντασία.
Ένα καθορισμένο θέμα μπορεί να οριστεί σαν άλλο, μέσα από την οπτική και την αισθητική των καλλιτεχνών, επιδιώκοντας η απόδοση του να απομακρυνθεί από τη συνήθη έννοια του και να δημιουργήσει με την πρωτότυπη απόδοση του, αλληγορίες και μεταφορικά σχήματα, αποπνέοντας πειραματικές, νέες ερμηνείες.
Τα έργα της έκθεσης IMAGINED FLIGHT αναδίνουν ένα φρέσκο, καλοκαιρινό αέρα μέσα στη καρδιά του καλοκαιριού, τοποθετημένα στο χώρο του Μορφωτικού Συλλόγου Στομίου με “θέα το Αιγαίο”, το πράσινο, την αίσθηση των διακοπών και της ανεμελιάς, εκπέμποντας μια αίσθηση “πετάγματος”. Τα έργα “αιωρούμενα” μεταξύ της παραστατικής απόδοσης των εικόνων τους και ενός εξωτικού σύμπαντος εντάσσουν ένα φανταστικό χαρακτήρα στις συνθέσεις τους, και απελευθερώνονται από κάθε συμβατικό συσχετισμό με το αντικείμενο που απεικονίζουν.
Οι καλλιτέχνες Πελαγία Ανδρεάδη, Αλεξάνδρα Δαλάκα, Μαρία Παναγιώτου, Χαράλαμπος Ρεβήσιος, αν και χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνοτροπίες, θεματικές και υλικά, ωστόσο κλίνουν σε ένα σχήμα που συνδέει / συνδυάζει κοινά στοιχεία, όπως την εξισορρόπηση του ποιητικού με το ρεαλιστικό μοτίβο, με το θεματικό αντικείμενο να παίρνει την έννοια του συμβόλου, όπου η παραστατική απόδοση του μετασχηματίζεται και δηλώνει μια ιδεατή κατασκευή.
Η Πελαγία Ανδρεάδη ζει στη Θεσσαλονίκη, είναι φοιτήτρια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, στο 3ο έτος στο 3ο εργαστήριο Ζωγραφικής του Γ. Τσακίρη. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις /δρώμενα/εργαστήρια/ φεστιβάλ. Η ρεαλιστική, διακριτική λεπτομέρεια στην επεξεργασία των θεμάτων της υπαινίσσεται παράλληλα κάτι το μαγικό, όπως και στην συγκεκριμένη έκθεση με τις παραλλαγές των Παγονιών, όπου η παλέτα της διαμορφώνει ένα πουλί που αλλάζει χρώματα και στάσεις, ωθώντας το σε ένα σχήμα σχεδόν αφαιρετικό/ποιητικό. Είναι η εξωτική ωραιότητα του πουλιού, η οποία συμβολίζει την ιδιαίτερη, παράξενη ομορφιά της φύσης, αντικατοπτρίζοντας την ιδιότητα του διαφορετικού, όπως αυτήν εκφράζεται μέσα από τα έργα της.
Η Αλεξάνδρα Δαλάκα σπουδάζει ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, στο 3ο εργαστήριο Ζωγραφικής του Γ. Τσακίρη– Β. Βασιλακάκη. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης. Η εικαστική της δουλειά έχει ως βάση το παραστατικό σχέδιο. Τα λάδια και τα μολύβια της είναι δουλεμένα με εξαιρετική ευαισθησία και λεπτομέρεια, ενώ η μουντή χρωματική της παλέτα συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός τρυφερού, σχεδόν εξαϋλωμένου περιβάλλοντος. Τα αντικείμενα που απεικονίζει, υποδηλώνουν μια συναισθηματική χροιά, πλάθοντας εκ νέου τον οικείο τους ρόλο, δίνοντας μια διαφορετική σημασία στη λειτουργία και στο νόημα τους.
Η Μαρία Παναγιώτου ζεί και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Με σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. και με τη συμμετοχή της
σε ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες gallery στην Ελλάδα., το έργο της έχει παρουσιαστεί στην Art Athina και σε εικαστικά φεστιβάλ-όπως το ΑΝΑΚΑΤΑ, Θεσσαλονίκη. Έχει λάβει επίσης μέρος σε εικαστικά δρώμενα, σε workshop στο M.M.Σ.Τ. καθώς και στη Vlassis Art Gallery, συμμετείχε σε performans του Γ. Τσακίρη στο Μ.Μ.Σ.Τ και στο Βυζαντινό Μουσείο Πολιτισμού. Η δαντέλα σε κάθε της έργο μετατρέπεται σε έναν περίπλοκο ιστό, αποδομώντας τη συνηθισμένη εικόνα που έχουμε για τη διακοσμητική της σημασία. Το κάθε πλέγμα έχει ένα κέντρο, στο οποίο στοχεύουν αιχμηρά αντικείμενα. Η ανεπάντεχη σύνθεση των αντιφατικών στοιχείων δίνει μια πολυπλοκότητα στο έργο της, υπονοώντας κάτι άλλο, βαθύτερο και ουσιώδες, πέρα από αυτό που απεικονίζεται.
Ο Χαράλαμπος Ρεβήσιος είναι φοιτητής στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο εργαστήρι του κ. Τσακίρη. Στα έργα του, στα οποία χρησιμοποιεί κυρίως μολύβι και ξυλομπογιά, επικεντρώνεται στο βλέμμα. Ζευγάρια ματιών που εκφράζουν συναισθήματα, διαθέσεις, προθέσεις, μια ολόκληρη γκάμα ψυχικών συσχετισμών, οι οποίες μεταδίδουν ακτινοβολία και αποκαλύπτουν σε κάθε βλέμμα μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Ένα παιχνίδι επαναληπτικότητας, με έμφαση στη λεπτομέρεια που συγκεντρώνει την ένταση και το βάθος μιας ματιάς, η οποία θέλει να κατακτήσει ή να κατακτηθεί από τον κόσμο.
Σε αυτό το ενδιαφέρον εικαστικό μοτίβο συμμετέχει με μια σύνθεση και η επιμελήτρια της έκθεσης Μάρθα Αρταπυρίδου. Μια σειρά πέτρες θαλάσσης σε σχήμα καρδιάς, σε ποικίλα χρώματα μεγέθη και φόρμες, με τίτλο: hurt rock σε μια κυριολεκτική και μεταφορική έννοια τόσο του υλικού και των ιδιοτήτων του, όσο και του σχήματος της καρδιάς που παραπέμπει στο ζωτικής σημασίας όργανο του ανθρώπινου σώματος. Η καρδιά είναι συνυφασμένη με το συναίσθημα, εξιδανικευμένη
στις μεταφυσικές της ερμηνείες, με καίρια νοήματα στη λογοτεχνία, στη φιλοσοφία, στη τέχνη. Η Μάρθα Αρταπυρίδου είναι Ιστορικός Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, έχει στο ενεργητικό της πολλές και σημαντικές διοργανώσεις εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, συμμετοχές σε πανεπιστημιακά συνέδρια, κείμενα σε καταλόγους καλλιτεχνών, δημοσιεύσεις σε πολιτιστικά έντυπα.
Η έκθεση “IMAGINED FLIGHT” εντάσσεται στα πλαίσια του τριήμερου φεστιβάλ πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τίτλο: “Με θέα το Αιγαίο”. Ξεκινά τη Παρασκευή 24 Ιουλίου και διαρκεί μέχρι την Κυριακή 26 Ιουλίου στο Μορφωτικό Σύλλογο Στομίου, περιοχή Κάμπινγκ . Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, προσέλευση απογευματινές ώρες.