Στη σύνταξη Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος, είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει ο δήμος Τυρνάβου όπως και όλοι οι δήμοι της χώρας σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, ο οποίος είναι η διαδικασία εκείνη, μέσω της οποίας ένας δήμος θέτει στόχους και σχεδιάζει και αποφασίζει για τις ενέργειες που θα πραγματοποιήσει,
ώστε να τους πετύχει, δυστυχώς όμως μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο που σηματοδοτούν οι μνημονιακές πολιτικές που υλοποιούνται στη χώρα την τελευταία 5ετία.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα Πενταετή Επιχειρησιακά Προγράμματα συνιστούν ολοκληρωμένα προγράμματα τοπικής και οργανωτικής ανάπτυξης των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, μεριμνώντας για τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου και την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Καλύπτουν όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του Δήμου και εν δυνάμει το σύνολο των τοπικών υποθέσεων. Δυστυχώς το επιχειρησιακό δεν απαντά στο βασικό και κυρίαρχο ερώτημα πώς θα επιτευχθούν όλα αυτά χωρίς πόρους και προσωπικό.
Η σύνταξη του στρατηγικού σχεδιασμού αποτελεί μια συλλογική διαδικασία, και για αυτό το λόγο το προσχέδιό του που υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τυρνάβου, μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση από τις 17/8/15 ως και 7/9/15.
Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του στρατηγικού σχεδιασμού «το όραμα του Δήμου Τυρνάβου, με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αλλά και τις προεκλογικές δεσμεύσεις και προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, τις ευρωπαϊκές και εθνικές αναπτυξιακές προτεραιότητες, καθώς και όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την εξέλιξή του συγκροτείται από το τρίπτυχο της άνθησης της οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής και της περιβαλλοντικής προστασίας και αποσκοπεί στην ανάδειξη και διατήρηση των τομέων που μπορούν να αναγνωρίζονται ως χαρακτηριστικά στοιχεία της ταυτότητας της περιοχής. Ειδικότερα το όραμα της μπορεί να συνοψισθεί ως εξής:
Η βελτίωση της κοινωνικής συνοχής, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, καθώς και η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας αξιοποιώντας τις εσωτερικές δυνάμεις του Δήμου, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και τις ευκαιρίες που δίνονται στο ευρύτερο αναπτυξιακό περιβάλλον με συμμετοχικό και βιώσιμο τρόπο».
Η επίτευξη του οράματος, θα βασισθεί στην εφαρμογή των κατωτέρω κατευθυντήριων πολιτικών της δημοτικής αρχής για την επόμενη περίοδο:
Για το Δήμο ως Χωρική ενότητα
- Προστασία και ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος
- Ορθολογικότερη πολεοδομική και οικιστική ανάπτυξη
- Υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την ισόρροπη ανάπτυξη και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και των υποβαθμισμένων περιοχών
- Βελτίωση της ποιότητας ζωής με όρους βιώσιμης ανάπτυξης
- Προώθηση της ενεργειακής εξοικονόμησης και αξιοποίησης ΑΠΕ
- Παροχή σύγχρονων κοινωνικών και προνοιακών υπηρεσιών για τη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής
- Ανάδειξη της φυσιογνωμίας της περιοχής μέσω της προστασίας, προβολής και αξιοποίησης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς
- Στήριξη της τοπικής απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και καταπολέμηση της ανεργίας
- Προώθηση της αγροτικής οικονομίας
Για το Δήμο ως Οργανισμό
- Ενίσχυση και αναδιάρθρωση των δημοτικών δομών για την αποδοτικότερη λειτουργία του Δήμου και ενίσχυση της συνεργασίας τους.
- Δημιουργία μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής και αποκεντρωμένης διοικητικής δομής, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών
- Άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη
- Συμμετοχή των πολιτών και των φορέων στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, στο πλαίσιο του δημοκρατικού προγραμματισμού και του αποτελεσματικού ελέγχου
- Ενίσχυση της εξωστρέφειας και της συνεργασίας με φορείς και οργανώσεις εντός και εκτός της χώρας
- Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των δημοτικών υπηρεσιών και των νομικών προσώπων στην επίτευξη των στόχων κάθε δημοτικής περιόδου.
ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ – ΑΞΟΝΕΣ, ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ
Η επιλογή της στρατηγικής και των γενικών μέτρων και στόχων, βασίζεται στην ανάγκη ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των αδυναμιών και δυσλειτουργιών του δήμου, που διατυπώθηκαν στο κεφάλαιο της αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης.
Πιο συγκεκριμένα οι γενικοί στόχοι που τίθενται στη συνέχεια και τα σχέδια δράσης που θα ακολουθήσουν, προσβλέπουν σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση αντιμετώπισης κρίσιμων ζητημάτων τοπικής ανάπτυξης και σε μια διαρθρωτική αντιμετώπιση αδυναμιών του εσωτερικού περιβάλλοντος με παρεμβάσεις οργανωτικής και διοικητικής αλλαγής που θα έχουν πολλαπλασιαστική αξία για τον τόπο.
Επιπλέον, οι γενικοί στόχοι και προτεραιότητες του Ε.Π. του Δήμου πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τους στρατηγικούς στόχους του ΕΣΠΑ – Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (2014-2020), να συμβαδίζουν με τους αναπτυξιακούς στόχους του ΠΕΠ Θεσσαλίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των κατοίκων και επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή αποδοχή και συνεργασία.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του δήμου Τυρνάβου επικεντρώνεται στους άξονες, μέτρα και γενικούς στόχους/προτεραιότητες που φαίνονται στους παρακάτω 9 πίνακες: