ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καταγγέλλει το υπουργείο Υγείας και την 5η ΥΠΕ, για τις μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς στα ιατρεία του ΠΕΔΥ στη Λάρισα, οι οποίες δημιουργούν μεγάλα προβλήματα σε χιλιάδες ασφαλισμένους που δεν εξυπηρετούνται ή αναγκάζονται να πληρώνουν, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα που οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας γιατί δεν πληρώθηκαν τα οφειλόμενα αρκετού χρονικού διαστήματος.

Συγκεκριμένα από τα ιατρεία του ΠΕΔΥ στη Λάρισα, λείπουν εντελώς οι εξής ειδικότητες: Οδοντίατρος, Πνευμονολόγος, Δερματολόγος, Γαστρεντερολόγος, Ρευματολόγος, Ακτινολόγος, Ψυχίατρος, Γυναικολόγος (αφού η μια που υπήρχε βρίσκεται σε άδεια).

Επίσης σε μια σειρά άλλες ειδικότητες, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αφού υπάρχει μόνο 1 γιατρός όπως (Ορθοπεδικός, Καρδιολόγος, Παιδίατρος), Μικροβιολόγος πάει μια φορά τη βδομάδα, ενώ ο Ραδιολόγος αν λείψει θα κλείσει το ιατρείο.

Ενώ στον ορίζοντα δεν φαίνεται πουθενά να καλυφθούν αυτές οι ελλείψεις με πρόσληψη νέων γιατρών, αφού για ολόκληρη τη χώρα στο δημόσιο σύστημα υγείας, θα είναι ελάχιστες οι προσλήψεις σε σχέση με τις ανάγκες.

Σοβαρές είναι επίσης οι ελλείψεις σε αντιδραστήρια στο μικροβιολογικό-αιματολογικό εργαστήριο, με αποτέλεσμα να μην γίνονται κάποιες εξετάσεις, γεγονός που αναγκάζει αρκετούς ασφαλισμένους να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς και να πληρώνουν γι’ αυτές.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, αξιώνει από το υπουργείο υγείας και την 5η ΥΠΕ, να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες πρόσληψης γιατρών όλων αυτών των ειδικοτήτων για τις ανάγκες λειτουργίας των ιατρείων του ΠΕΔΥ στη Λάρισα, όπως και γενικότερα στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς και στην εξασφάλιση των αντιδραστηρίων για το μικροβιολογικό-αιματολογικό εργαστήριο, όλων των αναλώσιμων και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Καρκινοπαθείς

Να σταματήσουν εδώ και τώρα τα απάνθρωπα σχέδια του υπουργού Υγείας για τους καρκινοπαθείς ζητά με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΚΛ, Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Το Ε.Κ.Ν.Λ καταγγέλει τις απάνθρωπες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Π. Κουρουμπλή, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προσανατολίζεται να επιβάλει «τιμωρία» πληρωμή του 50% της θεραπείας στους καρκινοπαθείς, αν αυτοί, πριν νοσήσουν, δεν είχαν πάρει μέρος στις υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις που σκοπεύει να καθιερώσει το υπουργείο Υγείας μόνο για τέσσερις από τους πιο διαδεδομένους τύπους καρκίνου στη χώρα μας (μαστού, τραχήλου της μήτρας, προστάτη και παχέος εντέρου).

Την ίδια ώρα μάλιστα, που συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, ισοπεδώνει και εμπορευματοποιεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που υπολειπόταν πάντα των πραγματικών αναγκών και τώρα έχει καταρρεύσει σχεδόν ολοκληρωτικά. Άλλωστε, στην πλειοψηφία των προγραμμάτων προληπτικής εξέτασης, το υπουργείο Υγείας συμμετέχει σαν …μάνατζερ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Υγείας, που αναζητούν πελατεία.

Ότι χρειάζεται πρόληψη με ευθύνη του κράτους, δεν το συζητάμε. Αλλά ο υπουργός υγείας δεν εξηγεί ποιος θα αναλάβει το κόστος των προληπτικών εξετάσεων, πώς θα εξασφαλίζεται η έγκαιρη συμμετοχή όλων των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων σε αυτές, με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες δομές, αν στις εξετάσεις θα συμμετέχουν και ιδιωτικά διαγνωστικά και με ποιους όρους, πώς θα διασφαλίζεται η συμμετοχή των εργαζομένων, που ακόμα και για ένα έκτακτο περιστατικό δεν έχουν τη δυνατότητα να λείψουν ούτε μια ώρα από τη δουλειά τους.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται μεγάλο θράσος για να κουνάει ο υπουργός Υγείας το δάκτυλο στα εκατομμύρια των φτωχών ανθρώπων από τα λαϊκά στρώματα, που είτε είναι ανασφάλιστοι, είτε δεν έχουν τα χρήματα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας και να τους καταγγέλλει ότι αυτοί ευθύνονται αν νοσήσουν από καρκίνο.

Το ΕΚΝΛ, απαιτεί την άμεση απόσυρση τέτοιων «απάνθρωπων» σχεδιασμών και διεκδικεί: Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία-Πρόνοια για όλους, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα. Άμεση γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας, από τον κρατικό προϋπολογισμό και το μεγάλο κεφάλαιο, που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του. Άμεση στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας με μαζικές προσλήψεις, μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Κατάργηση κάθε χαρατσιού και κάθε πληρωμής στην Υγεία, στο φάρμακο και στις εξετάσεις, να διαγραφούν τα χρέη όλων των ασθενών, πλήρης ανάπτυξη των κλινικών που υπολειτουργούν ή είναι κλειστές, των Κ.Υ, των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ