Αποκαλύπτεται σε όλο του το εύρος το σχέδιο των δανειστών για την κατάργηση και την ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού κοινωνικών και προνοιακών παροχών σε ένα ενιαίο επίδομα που θα ονομάζεται «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», και θα καταβάλλεται μόνο σε όσους διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης.
Το σενάριο επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς εντάσσεται πλέον και επισήμως στην ατζέντα των «διαπραγματεύσεων» των εκπροσώπων της «Τερατόικα» (σ.σ. που δικαιολογεί έτσι το πρώτο σκέλος του ονόματός της) με την κυβέρνηση.
Η αναβίωση του σχεδίου για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» αποσκοπεί στη ριζική αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τα προνοιακά και τα κοινωνικά επιδόματα, κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να … εξοικονομούνται τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ετησίως από τις πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού για κοινωνικές παροχές, την ώρα που θα αποπληρώνονται στο ακέραιο και εγκαίρως οι δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ηλεκτρονικό τύπο, δεν αποκλείεται η κατάργηση μεγάλου αριθμού προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων που καταβάλλονται σήμερα σε εκατομμύρια πολίτες, όπως για παράδειγμα τα επιδόματα στήριξης τέκνων και τα ειδικά τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα που δίνει ο ΟΓΑ ακόμη και σε οικογενειάρχες με ετήσια εισοδήματα πάνω από 9.000 και μέχρι 45.000 ευρώ, τα φοιτητικά επιδόματα, τα προνοιακά επιδόματα του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ κ.λπ.
ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ, ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ “ΛΟΚ ΑΟΥΤ”
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κατάργηση τριετιών, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και αλλαγές σε βαθιά αντεργατική κατεύθυνση στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργίες επανέρχονται στο τραπέζι των “διαπραγματεύσεων” μεταξύ των τεσσάρων “θεσμών” και του υπουργείου Εργασίας, με τους δανειστές να απαιτούν συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδαε και των …”θεσμών”, σε τεχνικό επίπεδο, μετά από πρόσκληση της ελληνικής πλευράς, με αποκλειστικό αντικείμενο τα εργασιακά και συμφωνήθηκε η διαβούλευση να ξεκινήσει άμεσα.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση, τονίζεται σε αρκετά ρεπορτάζ του ημερησίου τύπου, τέθηκε το πλαίσιο της διαβούλευσης και οι δανειστές επέμειναν πως το κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής που κυρώθηκε και από το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ξεκάθαρο: θα προχωρήσει η αυστηρή επανεξέταση και ο εκσυγχρονισμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των εργατικών κινητοποιήσεων και των ομαδικών απολύσεων. Μάλιστα, επεσήμαναν πως στο κείμενο της συμφωνίας αποκλείστηκε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, αφήνοντας εκτός πλάνου το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Στην πράξη, άνοιξε εκ νέου η βεντάλια των γνωστών απαιτήσεων από τους εκπροσώπους της “τερατόϊκα” για κατάργηση των τριετιών στους μισθούς, που θα παραμείνουν «παγωμένες» έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%(!!!), απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αντεργατικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο του 1982.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές αντιδρούν σφόδρα στον νόμο με τον οποίο δόθηκε παράταση στη μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων, καθώς αφενός το θεωρούν “μονομερή ενέργεια”, αφετέρου εκτιμούν ότι η κατάργηση της μετενέργειας των συμβάσεων, όπως προβλεπόταν, οδηγεί σε περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας, μέσω της προώθησης ατομικών συμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτής της ευελιξίας μάλιστα, χωρούν και διάφορες «βέλτιστες πρακτικές» χωρών της Ε.Ε. όπως ο θεσμός της λεγόμενης «μικροεργασίας» (mini job) στην οποία προβλέπονται πολύ χαμηλές αμοιβές, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, τα «συμβόλαια μηδενικών ωρών» (zero hours contracts) που αντιστοιχούν σε δουλειά όσο, όταν κι όποτε θέλει ο εργοδότης, και διάφορες παραλλαγές αυτών, όπως «συμβόλαια λίγων ωρών» (low hour contracts) ή «συμβόλαια… με το τηλέφωνο» (on call contracts) κ.ά.
Στην αντεργατική ατζέντα της διαπραγμάτευσης μπαίνουν δηλαδή θέματα όπως:
- Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο.
- Κατάργηση των τριετιών.
- Αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και κυρίως της προκήρυξης απεργιών. Οι δανειστές ζητούν η απόφαση για απεργία να λαμβάνεται με πλειοψηφία 50% + 1 του συνόλου των μελών του συνδικάτου.
- Θεσμοθέτηση της δυνατότητας του εργοδότη για ανταπεργία (λοκ άουτ).
- Αλλαγές στη διαδικασία προσφυγής στον ΟΜΕΔ.
Οσον αφορά την εμπλοκή διεθνών οργανισμών, η ελληνική πλευρά προτείνει τη συμμετοχή του ILO και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ενώ οι δανειστές προτείνουν τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα.
ΤΡΕΧΕΙ ΜΕΤΡΑ ΤΟ “ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ”, ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΣΘΜΑΙΝΟΝΤΑΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε νέα επιταχυνόμενη φάση μπαίνουν οι “διαπραγματεύσεις” μεταξύ της κυβέρνησης και του λεγόμενου “κουαρτέτου” (ή αν επιθυμείτε τσετβόρκα κατά το τρόικα) για τα “κόκκινα δάνεια”, τα οποία σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τραπεζικές πηγές, ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 100 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος και Οικονομίας Γ.Σταθάκης παρουσίασαν στους τέσσερις λεγόμενους “θεσμούς” την ελληνική πρόταση για τα κόκκινα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια.
Οι εξελισσόμενες συνομιλίες δεν είναι άσχετες με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, των οποίων η περιβόητη “διάσωση” έχει στο παρελθόν κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και αναμένεται να κοστίσει ακόμη περισσότερα! Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την ψήφιση προ ημερών, της αλλαγής του κώδικα πολιτικής δικονομίας στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων, θα οδηγήσει σε μαζικούς πλειστηριασμούς για χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Στόχος, τόνισε ο Γ. Σταθάκης είναι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, καθώς και η στήριξη των κοινωνικών ομάδων που εμπλέκονται. Πρόσθεσε δε, ότι η παρούσα πρόταση είναι στο πνεύμα των αρχικών προτάσεων, «αλλά έχουν περάσει και τρεις μήνες διαπραγματεύσεων»(!).
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το πέρας των αρχικών διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους της “τερατόικα” , που αφορούσε το νέο λεγόμενο “Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων” και την νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θέμα που σχετίζεται και με τα «κόκκινα» δάνεια, τόνισε ότι μέσα στην εβδομάδα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι “διαπραγματεύσεις”, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία εντός χρονοδιαγράμματος.
Σε κάθε περίπτωση σαφής εικόνα για το που βρίσκονται οι που έχει σημειωθεί αναμένεται να υπάρξει αύριο, Τετάρτη, οπότε θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση των έως τώρα συζητήσεων, οι οποίες πάντως κατά τον υπουργό Οικονομικών, δεν έχουν εισέλθει στο μακροοικονομικό σκέλος τους (ρυθμός ανάπτυξης, πρωτογενές αποτέλεσμα).
Στην αυριανή συνάντησή τους με τους εκπροσώπους των δανειστών παρέπεμψε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Εκεί θα διαπιστώσουμε ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και ποια είναι τα κωλύματα» είπε ο υπουργός. Κάνοντας σαφές ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ίδρυση του “Ταμείου Αξιοποίησης του Δημοσίου Πλούτου”, το οποίο στην ουσία αντιπροσωπεύει ένα ταμείο ξεπουλήματος των ασημικών της χώρας. Ταυτόχρονα είναι έτοιμη να αποδεχθεί τη χαριστική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε βάρος του ελληνικού λαού και σε όφελος του ιδιωτικού τραπεζικού κεφαλαίου και να ενδώσει πλήρως στις απαιτήσεις των εκπροσώπων της “τερατόικα”.
Πάντως ερωτηθείς εάν με τη μέχρι στιγμής εικόνα κλείνουμε συμφωνία στις 20 Αυγούστου, ο υπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος:
«Όπως λένε οι Άγγλοι που στοιχηματίζουν, πριν από 10 ημέρες θα το ‘έπαιρνα’ να είμαστε εδώ που είμαστε σήμερα. Δηλαδή είναι τουλάχιστον όσο καλά περιμέναμε . Δεν είναι χειρότερα και ίσως είναι λίγο καλύτερα από ό,τι περίμενα».
Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου, απομακρύνοντας ενδεχομένως τα σενάρια περί νέου “δανείου-γέφυρα”.
«Ούτε η δική μας πλευρά έχει θέσει θέμα ότι δεν βγαίνει το χρονοδιάγραμμα, ούτε αυτοί από την πλευρά τους έχουν πει κάτι τέτοιο» είπε ο Ε. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι «δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε δάνειο –γέφυρα».
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9μ.μ. της Τετάρτης (5/8) η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Στην συνεδρίαση, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους “Θεσμούς”, πρίν την 20η Αυγούστου.
Είναι εντυπωσιακό ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για την επιτάχυνση “διαπργματεύσεων” και την τήρηση χρονοδιαγραμμάτων που οδηγούν σε ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας και υπονόμευσης της εθνικής κυριαρχίας , σε πλήρη και ριζική αντίθεση με τις προγραμματικές κυβερνητικές δεσμεύσεις.
ΝΕΟ “ΝΕΙΝ” ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ “ΚΟΥΡΕΜΑ” Ή ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ
Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση, πιστή στην πάγια θέση της, δεν θεωρεί απαραίτητο ένα νέο «κούρεμα» ή μια αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτει από δηλώσεις της αναπληρώτριας εκπροσώπου της Καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς, η οποία απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
iskra.gr
*Στα ρώσικα η τετράδα