ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΚΟΛΠΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ

Θαλάσσια ρύπανση προκάλεσε δεξαμενόπλοιο στο Θερμαϊκό Κόλπο, όπου, στη διάρκεια εκφόρτωσης αργού πετρελαίου, έσπασαν τα μέσα πρόσδεσής του, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη την ώρα.

 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, πρόκειται για το, υπό τουρκική σημαία, δεξαμενόπλοιο «OTTOMAN INTEGRITY», που είχε “δέσει” νωρίτερα στην θαλάσσια περιοχή Νέου Αγκυροβολίου Αργού Πετρελαίου των ΕΛ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης.

Στην περιοχή κατέπλευσαν άμεσα πέντε ρυμουλκά και μία φορτηγίδα – λάντζα, ενώ το δεξαμενόπλοιο απομακρύνθηκε από το αγκυροβόλιο. Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έστειλε στο σημείο περιπολικά σκάφη, αλλά, λόγω του σκότους και των άσχημων καιρικών συνθηκών, δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί η ύπαρξη ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, με το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιήθηκε έλεγχος, από περιπολικό σκάφος της παραπάνω υπηρεσίας και διαπιστώθηκε η ύπαρξη ρύπανσης της θάλασσας από ιριδίζον φιλμ πετρελαίου, διαστάσεων περίπου 1.100 μέτρων μήκος, επί 3 μέτρων πλάτος. Στο σημείο έγιναν εργασίες απορρύπανσης και πόντιση πλωτού φράγματος από απορρυπαντικά σκάφη.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν, κατά την ίδια ανακοίνωση, ο 58χρονος υπεύθυνος εγκατάστασης του Νέου Αγκυροβολίου, όπως επίσης δυο αλλοδαποί, μεταξύ αυτών ο 30χρονος υπεύθυνος φόρτωσης και ο 47χρονος πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου.

Οι τρεις άνδρες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Θεσααλονίκης, ενώ, παράλληλα, κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ