Αυτή την εβδομάδα, ο οργανισμός μαμούθ MWD δήλωσε ότι θα κατασκευάσει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια του κόσμου, το οποίο θα μετατρέπει τα λύματα σε πόσιμο νερό.
Το σχέδιο αυτό θα βάλει το Λος Άντζελες στην πρώτη γραμμή ενός μικρού, αλλά συνεχώς αυξανόμενου αριθμού περιοχών, που αγκαλιάζουν την τεχνολογία “από την τουαλέτα στη βρύση” για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων τους σε νερό, και έρχεται μετά από τέσσερα χρόνια ξηρασίας που έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για τα αποθέματα νερού της περιοχής.
Σύμφωνα με τη MWD, «η Νότια Καλιφόρνια δεν μπορεί να υπολογίζει μόνο στο εισαγόμενο νερό για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού της.»
“Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα για το νερό στην Καλιφόρνια,” δήλωσε ο Mark Gold, αναπληρωτής αντιπρόεδρος για το Περιβάλλον και την Αειφορία στο UCLA. “Αν μη τι άλλο, αυτή η ξηρασία έχει αποδείξει ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο για το νερό στη Καλιφόρνια, διαφορετικά δεν πρόκειται να επιβιώσει.”
Τώρα, το 58% του νερού στο Λος Άντζελες είναι εισαγόμενο, ενώ το 38% προέρχεται από πηγές υπόγειων υδάτων, σύμφωνα με μελέτη του UCLA. Μόνο το 4% προέρχεται από την ανακύκλωση, και το υψηλό κόστος μεταποίησης, μέχρι πρόσφατα, δεν το καθιστούσε συμφέρουσα εναλλακτική στους παρόχους νερού.
Οι υπεύθυνοι για το έργο υπολογίζουν οτι θα κοστίσει περίπου $ 1 δισ.
Η επεξεργασία και ο καθαρισμός των λυμάτων μπορεί να κοστίσει μέχρι και $ 900 τα 1.233.481,84 λίτρα για την παραγωγή και τη διανομή, σε σύγκριση με τα $ 1,400 που κοστίζει το εισαγόμενο νερό.