ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΓΑΝΤΙΕΣ ΣΙΔΕΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Στο πόδι βρίσκεται κυριολεκτικά η κοινωνία της Λάρισας βλέποντας τις τελευταίες ημέρες να τοποθετούνται φαραωνικού μεγέθους σιδεροκατασκευές στο χώρο της βιοκλιματικής ανάπλασης του Φρουρίου και μάλιστα δίπλα στο αρχαίο θέατρο, το Μπεζεστένι, τα ρωμαϊκά λουτρά και όλα τα υπόλοιπα αρχαία μνημεία της πόλης.

Ηδη ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι που ενοχλήθηκαν σφόδρα από το θέαμα δημιούργησαν ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οποία σε μόλις 3 ημέρες αριθμεί περί τα 4.000 μέλη που απαιτούν να απομακρυνθούν οι σιδεροκατασκευές από το Φρούριο.

Στο θέμα παρενέβη και ο σύλλογος αρχιτεκτόνων που επίσης εξέφρασε τη διαφωνία του με το θέμα αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

ΚΑΓΓΕΛΑ«Ως Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας, θεωρώντας ότι ο δημόσιος χώρος της πόλης πρέπει να σχεδιάζεται και να υλοποιείται με τη μέγιστη ευαισθησία και διαφάνεια των διαδικασιών, οφείλουμε να καταγγείλουμε το γεγονός ότι το έργο που κατασκευάζεται δεν έχει την παραμικρή σχέση με την εγκεκριμένη, από την αρχιτεκτονική επιτροπή, μελέτη. Η υπέρβαση της κλίμακας και η υποβάθμιση της αισθητικής είναι προφανείς. Αδυνατούμε να σιωπήσουμε για άλλη μια φορά που ο δημόσιος χώρος της πόλης προκύπτει με τυχαίο τρόπο και που η αδυναμία επίλυσης τεχνικών ζητημάτων οδηγεί, χωρίς προβληματισμό, στην αλλοίωση της μορφής του. Είναι κρίμα να συνεχίζεται η παράδοση της υποβάθμισης του αστικού τοπίου από την εποχή της καταστροφής του «Ξενία» μέχρι σήμερα»

Παράλληλα με δεδομένες τις αντιδράσεις των Λαρισαίων δύο από τις παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να φέρουν προς συζήτηση το θέμα στο δ.σ. ενώ ο Δήμος σε μία πρώτη του ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο δήμος Λαρισαίων παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις δημόσιες τοποθετήσεις για το θέμα. Ειδικών και μη. Παρακολουθεί ακόμα και γνώμες και απόψεις που όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα αλλά κινούνται στα όρια της φαντασίας ακόμα και της συκοφάντησης.

Θα τοποθετηθεί δε συνολικά για το θέμα, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Η εικόνα στο σχέδιο της μελέτης
Η εικόνα στο σχέδιο της μελέτης

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην μελέτη του έργου προβλεπόταν διαφορετικά στηρίγματα για τις τέντες που θα τοποθετηθούν τώρα πάνω από τις γιγάντιες σιδεροκατασκευές, αλλά εκτιμήθηκε ότι θα υπήρχε πρόβλημα στατικότητας και επιλέχθηκε η λύση των σιδεροκατασκευών.

Πάντως για όλα αυτά θα υπάρξει εντός των επομένων ημερών σύσκεψη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου και των εκπροσώπων του εργολάβου για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ