Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα βιωματικά εργαστήρια για σχολικές ομάδες που οργάνωσε το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας στο πλαίσιο της Εμποροπανήγυρης 2015.
Συνολικά, κατά τις τέσσερις ημέρες των εργαστηρίων συμμετείχαν περίπου 730 μαθητές με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους. Τα παιδιά μέσα από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου κάθε φορά γνώριζαν τις παραδοσιακές τεχνικές, συνειδητοποιώντας πως η λέξη κλειδί που συνδέει το Λαογραφικό Μουσείο, τα παλαιά επαγγέλματα και το παζάρι είναι η Παράδοση.
Στη συνέχεια αναβίωναν τα παραδοσιακά επαγγέλματα της αρεσκείας τους αναλαμβάνοντας στην πράξη το ρόλο του αγγειοπλάστη, της υφάντρας, της σταμπώτριας, του καραγκιοζοπαίχτη.
Το Μουσείο αφιέρωσε την τελευταία μέρα των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνικών στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που για το 2015-16 ήταν αφιερωμένος στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα».
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για τους μαθητές του Ειδικού Σχολείου Λάρισας.
Σκοπός ήταν να περάσει το μήνυμα ότι ο σεβασμός των πεποιθήσεων του Άλλου, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης της ατομικής ή συλλογικής ταυτότητας, είναι επιβεβλημένες αξίες.
Τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό, αναδεικνύοντας τα ταλέντα τους. Εμπνεύστηκαν από το παζάρι και τα παλαιά επαγγέλματα και δημιούργησαν εξαιρετικά έργα, φεύγοντας με την υπόσχεση ότι θα επισκεφτούν το Λαογραφικό Μουσείο για άλλες δράσεις.