Οι συναντήσεις αυτές έγιναν στα πλαίσια της ανάληψης των καθηκόντων της νέας πολιτικής ηγεσίας και υπό το βάρος των τεράστιων προβλημάτων στα σχολεία όλης της χώρας που είχαν οξυνθεί εξαιτίας των ολιγωριών της περασμένης ηγεσίας των Μπαλτά – Κουράκη.
Η 1η συνάντηση, που έγινε στα γραφεία της ΟΛΜΕ ( 13/10/2015)
Η συνάντηση αυτή ξεκίνησε σαν «φιέστα» του νέου υπουργού παιδείας κ. Φίλη, που παρόλα τα χιλιάδες προβλήματα στην εκπαίδευση ήθελε να κάνει ένα επικοινωνιακό «σώου» και να συναντήσει τα δύο ΔΣ των ομοσπονδιών στα γραφεία τους.
Το χειρότερο είναι όταν δύο μέρες πριν τις συναντήσεις αυτές είχαν προηγηθεί οι προκλητικές του δηλώσεις στον Κυριακάτικο Τύπο που δεν έκανε καμία αναφορά στα χιλιάδες κενά που κρατούν δεκάδες σχολεία κλειστά αλλά στην εθελοντική προσφορά εργασίας στο σχολείο, η οποία μάλιστα θα εκτιμάται ως κριτήριο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και στο ωράριο των εκπαιδευτικών που είναι και αυτό θέμα του διαλόγου! Δεν είναι άλλωστε ο μόνος καθώς και άλλος προκάτοχος του στον ίδιο υπουργικό θώκο (Α. Λοβέρδος) είχε προτείνει την κάλυψη των χιλιάδων κενών μέσω του εθελοντισμού και της τζάμπα εργασίας!
Η φιέστα αυτή του υπουργού κ. Φίλη διακόπηκε με την εμφάνιση δύο ομάδων αναπληρωτών από την γενική παιδεία και την ειδική αγωγή, οι οποίες απαιτούσαν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα.
Επικράτησε σύγχυση από τις διάφορες φωνές και συνθήματα που καθιστούσαν τον διάλογο και την απαίτηση λύσεων ανέφικτη. Στο σημείο αυτό τα μέλη της παράταξής μας στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ζήτησαν από τους αναπληρωτές να ορίσουν μία 10μελή επιτροπή από τις δύο ομάδες και να καθίσουν στο τραπέζι και να απαιτήσουν όλοι μαζί λύσεις εδώ και τώρα. Παρόλες τις επανειλημμένες προσπάθειες των μελών της παράταξης για συνέχιση της συζήτησης ώστε να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος αυτό δεν κατέστη δυνατό καθώς κάποιοι δεν ήθελαν να συνεχιστεί η φιέστα του υπουργού στα γραφεία της ομοσπονδίας.
Συζήτηση δεν έγινε, δεσμεύσεις από την πολιτική ηγεσία δεν είχαμε και λύσεις στα προβλήματα δεν πήραμε.
Η 2η συνάντηση, που έγινε στο υπουργείο (19/10/2015)
Στη συνάντηση αυτή παρόλη την προσπάθεια του ΔΣ της Ομοσπονδίας να πάρει απαντήσεις και λύσεις δεν πήρε παρά μόνο γενικόλογες τοποθετήσεις και ευχολόγια. Συγκεκριμένα ο υπουργός:
έκανε λόγο για 2.000 κενά στα σχολεία α/θμιας και β/θμιας της χώρας, τα οποία θα παραμείνουν ακάλυπτα, μετά και τις προσλήψεις στις οποίες θα προχωρήσει τον επόμενο καιρό το υπουργείο, καθώς δεν έχουν διασφαλιστεί πιστώσεις για την κάλυψη τους.
Είπε ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στο ασφαλιστικό για τους εκπαιδευτικούς έτσι θα έχουμε το φαινόμενο 67χρονων καθηγητών με την κιμωλία στον πίνακα. Πρόσθεσε ότι μετά τα 62 οι καθηγητές θα πηγαίνουν σε διοικητικές θέσεις!
Πάγωσε η προηγούμενη αξιολόγηση έρχεται όμως η Αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου με συμμετοχή στην διαδικασία των συλλόγων γονέων και των μαθητών ( πολυνομοσχέδιο).
Οι νέοι Διευθυντές Διευθύνσεων θα εκλεγούν (σύμφωνα με το νέο νόμο) ή θα επιλεγούν (με τον παλιό τρόπο) χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει τι προτείνει ο ίδιος!
Θα ξεκινήσει κάποια στιγμή ο εθνικός διάλογος που θα περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες και τις αλλαγές (άσχετα αν καθημερινά έχουμε ΠΝΠ ή νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν τις συζητάει κανείς με κανένα).
Θα γίνει μεγάλη συζήτηση σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, σχετικά με αυτά που πρέπει να εφαρμόσουμε.
Δεν θα γίνει κανένας μόνιμος διορισμός καθώς για την φετινή χρονιά καλύφθηκαν οι θέσεις με την επιστροφή των διαθέσιμων. Μόνιμους διορισμούς από την επόμενη χρονιά και βλέπουμε.
Μίλησε για μεγάλες αλλαγές στο μισθολόγιο (19 κλιμάκια) χωρίς καμία ιδιαίτερη μνεία στο δύσκολο έργο των εκπαιδευτικών.
Αυτό που προκύπτει από τις δυο συναντήσεις είναι μια από τα ίδια.
Οι υπουργοί παιδείας αλλάζουν ανά εξάμηνο αλλά τα προβλήματα στην εκπαίδευση παραμένουν χωρίς λύσεις!