Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: ΟΡΙΑΚΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ερώτηση για την οριακή λειτουργία των δύο μεγάλων νοσοκομείων της Λάρισας λόγω κενής θέσης στη Διοίκηση κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, προς τον Υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 13 του ν. 2690/1999 το συλλογικό όργανο δεν μπορεί να λειτουργήσει πέραν του τριμήνου, αν κάποια από τα μέλη του εκλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιοδήποτε λόγο ή απολέσουν την ιδιότητα βάσει της οποίας ορίστηκαν. Τους τελευταίους μήνες έχει διαμορφωθεί ένα ζοφερό τοπίο μετά την παραίτηση της αναπληρώτριας διοικήτριας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και την παρέλευση τριμήνου από την δημοσίευση της αποδοχής παραίτησής της σε ΦΕΚ. Ειδικότερα, υπάρχουν έτοιμα προς παράδοση έργα, που θα αναβαθμίσουν τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των δύο νοσοκομείων, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και, για να εγκατασταθούν στα νοσοκομεία, απαιτείται τυπική έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο. Επιπλέον, υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με τις προμήθειες των δύο νοσοκομείων.

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε ότι θα προκηρύξει αρχικά σε πανελλήνιο επίπεδο τις κενές θέσεις Διοικητών, Υποδιοικητών και στη συνέχεια θα συμπληρώσει κενά, όπου υπάρχουν. Κατόπιν, θα προχωρήσει σε αξιολόγηση όλων των σημερινών Διοικήσεων των νοσοκομείων. Ακόμα και εάν το Υπουργείο εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες, αυτές θα διαρκέσουν πολύ και τα νοσοκομεία βρίσκονται ήδη σε οριακή λειτουργία, με την κατάσταση να χειροτερεύει ημέρα με την ημέρα. Στο μεταξύ, τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Λάρισας δεν μπορούν να λειτουργήσουν, εάν δεν υπάρξει άμεσα μια τροπολογία που θα δίνει το δικαίωμα στο κοινό Διοικητικό Συμβούλιο να συνεδριάζει και να αποφασίζει με τα 8 από τα 9 μέλη του και πέραν του τριμήνου. Ο βουλευτής του Ποταμιού είχε κρούσει από το Μάϊο τον κώδωνα του κινδύνου προβλέποντας αδυναμία προμηθειών και εκρηκτικές καταστάσεις στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

Τα νοσοκομεία έχουν επείγουσες ανάγκες, οι οποίες υπερβαίνουν τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς, για αυτό το Ποτάμι ρωτά τον Υπουργό: Σκοπεύετε να ψηφίσετε άμεσα τροπολογία, σύμφωνα με την οποία ένα συλλογικό όργανο θα μπορεί να λειτουργεί με κενό στη σύνθεσή του και πέραν του τριμήνου σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις (πχ νοσοκομεία); Εάν όχι, πως σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις ακέφαλες Διοικήσεις στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Λάρισας και σε πολλά άλλα ανά την Ελλάδα; Πότε θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των υφιστάμενων Διοικήσεων; Από ποιον θα διενεργηθεί; Σκοπεύετε να προβείτε σε κατάργηση του άρθρου 15 του Ν. 4332/2015, δεδομένου ότι η κατάργηση της επιτροπής της παρ. 5 του άρθρου 2 του Ν. 4052/2012 κρίθηκε ως μονομερής ενέργεια; Είναι στο ρυθμιστικό προγραμματισμό του Υπουργείου η άμεση κατάθεση νομοσχεδίου που θα προβλέπει σταθερή, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία πρόσληψης ικανών διοικήσεων, ώστε να μη διαιωνίζεται η παλαιοκομματική πρακτική;

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com