Η EXXON ΓΝΩΡΙΖΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ!

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι η πετρελαϊκή εταιρεία Exxon γνώριζε την κατάσταση πολύ πριν γίνει δημόσιο θέμα και δαπάνησε εκατομμύρια για την προώθηση της παραπληροφόρησης.

Η γνώση της εταιρείας για την κλιματική αλλαγή χρονολογείται από τον Ιούλιο του 1977, όταν ανώτερος επιστήμονάς της, ο James Black, παρέδωσε ένα απογοητευτικό μήνυμα σχετικά με το θέμα.

Η γνώση αυτή δεν εμπόδισε την εταιρεία (τώρα ExxonMobil, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως) όχι μόνο να αφήσει να περάσουν δεκαετίες χωρίς να αναγνωρίσει δημόσια την κλιματική αλλαγή, αλλά και να προωθεί την παραπληροφόρηση, μια προσέγγιση που πολλοί έχουν παρομοιάσει με τα ψέματα που μεταδίδονται από τη βιομηχανία του καπνού όσον αφορά τους κινδύνους του καπνίσματος, και τις επιπτώσεις του στην υγεία.

Και οι δύο βιομηχανίες γνώριζαν καλά ​​ότι τα προϊόντα τους δεν θα παραμείνουν κερδοφόρα μόλις ο κόσμος κατανοήσει τους κινδύνους, με αποτέλεσμα να έχουν ακόμα και τους ίδιους συμβούλους για να αναπτύσσουν στρατηγικές επικοινωνίας με το κοινό.

Οι ειδικοί, ωστόσο, δεν ξαφνιάστηκαν. “Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι δεν καταλάβαιναν την επιστήμη,” λέει ο Naomi Oreskes, καθηγητής ιστορίας της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Αλλά, όπως αποδεικνύεται, η Exxon όχι μόνο καταλαβαίνει την επιστήμη, αλλά ασχολούνται ενεργά με αυτή. Στη δεκαετία του 1970 και του 1980 η εταιρεία απασχολούσε κορυφαίους επιστήμονες για να εξετάσουν το θέμα και ξεκινούσε το δικό της ερευνητικό πρόγραμμα με εμπειρική δειγματοληψία διοξειδίου του άνθρακα και την κατασκευή κλιματικών προτύπων. Η Exxon ξόδεψε περισσότερα από $ 1 εκατομμύρια για ένα δεξαμενόπλοιο που θα έβλεπε πόσο CO2 απορροφάται από τους ωκεανούς. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά ερωτήματα της εποχής, πράγμα που σημαίνει ότι η Exxon διεξήγαγε πραγματικά μια άνευ προηγουμένου έρευνα.

Σε οκτάμηνη έρευνά τους, οι δημοσιογράφοι του InsideClimate News πήραν συνεντεύξεις από πρώην υπαλλήλους της Exxon, επιστήμονες και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους και ανέλυσαν εκατοντάδες σελίδες εσωτερικών εγγράφων. Βρήκαν ότι η γνώση της εταιρείας για την κλιματική αλλαγή χρονολογείται από τον Ιούλιο του 1977, όταν ο ανώτερος επιστήμονάς της James Black παρέδωσε ένα απογοητευτικό μήνυμα σχετικά με το θέμα. “Κατ ‘αρχάς, υπάρχει γενική επιστημονική συναίνεση ότι ο πιθανότερος τρόπος με τον οποίο η ανθρωπότητα επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα είναι μέσω της απελευθέρωσης διοξειδίου του άνθρακα από την καύση των ορυκτών καυσίμων,” είπε ο Black στην επιτροπή διαχείρισης της Exxon. Ένα χρόνο αργότερα, ο ίδιος προειδοποίησε την Exxon ότι ο διπλασιασμός των αερίων CO2 στην ατμόσφαιρα θα οδηγήσει σε αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά δύο ή τρεις βαθμούς, ένας αριθμός που είναι συνεπής με την επιστημονική έρευνα σήμερα. Συνέχισε να προειδοποιεί ότι «ο άνθρωπος θα έχει ένα χρονικό παράθυρο από πέντε έως 10 έτη πριν χρειαστεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τις αλλαγές στην ενεργειακή στρατηγική. ” Με άλλα λόγια, η Exxon χρειάζεται να δράσει.

Αλλά η ExxonMobil διαφωνεί: “Εμείς δεν καταλήξαμε σε αυτά τα συμπεράσματα, ούτε προσπαθήσαμε να τα θάψουμε, όπως προτείνουν,” λέει ο εκπρόσωπος της ExxonMobil, Allan Jeffers, στο Scientific American.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: τον Ιούνιο του 1988, όταν ο επιστήμονας της NASA, James Hansen, δήλωσε σε συνεδρίαση του Κογκρέσου ότι ο πλανήτης ήδη θερμαινόταν, η Exxon δήλωσε δημόσια ότι ήταν πεπεισμένη πως τα επιστημονικά ευρήματα ήταν ακόμη αμφιλεγόμενα. Επιπλέον, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η Exxon ηγούνταν στις εκστρατείες της παραπληροφόρησης.

Το 1989 η εταιρεία είχε συμβάλει στη δημιουργία του Global Climate Coalition (που διαλύθηκε το 2002) που αμφισβητούσε την επιστημονική βάση για την κλιματική αλλαγή. Βοήθησε επίσης να αποτρέψει τις ΗΠΑ από την υπογραφή της διεθνούς συνθήκης για το κλίμα, γνωστή ως το Πρωτόκολλο του Κιότο το 1998, για τον έλεγχο των αερίων του θερμοκηπίου. Η τακτικές της Exxon δεν επηρέασαν μόνο τις ΗΠΑ, αλλά σταμάτησαν και άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, από το να υπογράψουν τη συνθήκη. Εκείνη τη στιγμή, «πολλά πράγματα κατέρρευσαν», λέει ο Oreskes.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ