ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

«Προβληματισμένοι» εμφανίστηκαν στην Βουλή οι ΑΝΕΛ όσον αφορά την ρύθμιση για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης 0,40 ευρώ ανά λίτρο κρασιού, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τα συμπληρωματικά προαπαιτούμενα, ενώ και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν όπως ο Χρ.Μπγιάλας,

ο οποίος ζήτησε ο φόρος ειδικής κατανάλωσης να μην επιβληθεί στο κρασί αλλά σε οινοπνευματώδη όπως το ουίσκι, η βότκα και το τζιν.

Μάλιστα εξαιτίας των αντιδράσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι «επανεξετάζουμε το θέμα του κρασιού», επισημαίνοντας ότι «σε αυτή την διαδικασία δεν είμαστε δογματικοί». Επιχειρώντας να απαντήσει στους επικριτές της ρύθμισης είπε ότι δεν αφορά μόνο την εγχώρια οινοπαραγωγή αλλά και το εισαγόμενο κρασί.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, στο σύνολό του και κατ’ άρθρο, από τις αρμόδιες επιτροπές τςη Βουλής. Το σχέδιο νόμου εισάγεται προς συζήτηση αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Δ.Καμμένος, άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει την επίμαχη διάταξη, η οποία προκαλεί τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των οινοποιών που προειδοποιούν ότι αν περάσει θα οδηγήσει στην κατεδάφιση των οργανωμένων οινοποιείων της χώρας.

Ο κ. Καμμένος μάλιστα είπε ότι η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί θα προκαλέσει φαινόμενα παραοικονομίας και λαθρεμπορίου. «Από την στιγμή που μπορεί να φτιάξουν την «μπόμπα» και να την πιούν τα παιδιά μας, με οινόπνευμα από την Βουλγαρία και ζάχαρη αντί για σταφύλι και όλα αυτά για να έχουμε ένα έσοδο που δυνητικά μπορεί να φτάσει έως 48 εκ. ευρώ και που δεν είναι ισοδύναμο του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τότε να αναθεωρήσουμε την σκέψη μας και να δούμε τα θέματα υγείας, λαθρεμπορίου και συναφών παραοικονομικών δραστηριοτήτων που θα φέρουν χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ότι «είμαστε πολύ προβληματισμένοι διότι πρέπει να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό».

Ο εκπρόσωπος των οινοποιών Γ.Σκούρας, ο οποίος εκλήθη να τοποθετηθεί επί της ρύθμισης, είπε ότι αν επιβληθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης «κατεδαφίζονται τα οργανωμένα οινοποιεία και ο οινοτουρισμός». «Η ελληνική οινοποιία συμβάλλει στην οικονομική αναδιάρθρωση. Τα 0, 40 λεπτά ανά λίτρο θα είναι καταστροφή», είπε επισημαίνοντας ότι την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα επιβάλλεται φόρος στο κρασί, η Ε.Ε. το επιδοτεί με μηδενικό ειδικό φόρο. «Το προβλέπει το δίκαιο της Ε.Ε.», ανέφερε ο κ. Σκούρας, σημειώνοντας ότι τυχόν υιοθέτηση της ρύθμισης αυτής είναι αντίθετα με το σύνολο των οινοπαραγωγών της Ευρώπης και ζήτησε να μην  ψηφιστεί.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com