ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ Η ΕΛΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε  η 3ή Πανδημοτική γιορτή ελιάς του Δ. Τεμπών το διήμερο 28και 29 Νοεμβρίου στην τοπική κοινότητα Γόννων . Την πρώτη ημέρα το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην οποία αναπτύχθηκαν οι παρακάτω εισηγήσεις:

ELIA5Εισαγωγή από τον γεωπόνο του Δήμου Τεμπών Μπετχαβέ Σπύρο με θέμα «Η ελαιοκαλλιέργεια στον Δήμο Τεμπών».

– Κατής Νικ. – καθηγητής Α.Π.Θ. «Οι πιο σημαντικές ασθένειες της ελιάς και τρόποι αντιμετώπισης». Επίσης τα πρώτα αποτελέσματα από τη δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε σε εδάφη της περιοχής μας.

– Χαρουνχάκης Γιάννης (γεωπόνος) «Το κλάδεμα της ελιάς»

– Τσαντήλας Χρήστος, γεωπόνος εδαφολόγος, διευθυντής του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης εδαφών ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»- «Ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιοκάρπου και του λαδιού και παράγοντες που το επηρεάζουν».

– Dr Δ. Κουρέτας  Καθηγητής  φυσιολογίας   Ζωικών οργανισμών και Τοξικολογίας  «Ευκαιρίες για χρηματοδοτήσεις στον τομέα του ελαιολάδου στο νέο ΕΣΠΑ».

Παρεμβάσεις από Βασιλάκου Μαρία (γεωπόνος) -Ομάδα παραγωγών Πουρναρίου –

Στις εκδηλώσεις της γιορτής ο δήμαρχος Κ. Κολλάτος στο χαιρετισμό που απηύθυνε ανέφερε:

«Σας καλωσορίζουμε στην 3η Πανδημοτική γιορτή ελιάς που διοργανώνεται από τον Δ. Τεμπών μέσω του ΔΟΠΑΠΕΠ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την αναπτυξιακή εταιρία (ΑΕΝΟΛ) που σκοπό έχει να ωφελήσει της οικονομία της περιοχής και να αποτελέσει κοινό τόπο συνάντησης αγροτών ,εμπόρων ,ελαιοπαραγωγών ,τυποποιητών και επιστημόνων .

Έχουμε την ελπίδα και την βεβαιότητα  ότι και η φετινή γιορτή ελιάς θα συντελέσει στην περαιτέρω αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των κρίκων στην παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου με απώτερο σκοπό ένα ποιοτικότερο αλλά ταυτόχρονα οικονομικό τελικό προϊόν που θα λειτουργήσει ως μοχλός για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας , μια αναζωογόνηση επιβεβλημένη πιο πολύ από κάθε άλλη φορά .

Η καθιέρωση πλέον αυτής της γιορτής ειναι σίγουρο απο μονη της ενα σημείο αναφορά του πολιτισμου και της αναπτυξιακής μας δυναμικής .

ELIA4Εχουμε την τύχη και την χαρα να βρίσκουμε διπλα μας ανθρωπους με μεράκι που δεν τους λειπει η διαθεση της προσφοράς οι οποίοι είτε μεσω οργανωμένων φορέων είτε μεμονωμένα δρουν και υποστηρίζουν το τον τοπο τους ,τον τοπο μας .

Αυτην την προσπαθεια ο Δ.Τεμπων την χαιρετά ,την στηριζει ,την επιβραβεύει και την επιδιώκει στον μαλλον .

Ενας απο τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης για το δημο μας ειναι ο πρωτογενής τομέας σε ενα Δημο οπου η ποικιλομορφία των καλλιεργειών χρειάζονται

ΣΤΗΡΙΞΗ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ, ΠΡΟΒΟΛΗ και ΔΙΑΡΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ .

Δίνουμε βαρύτητα στην δημιουργία βασικών υποδομών άρδευσης,αγροτικής οδοποιίας και στην ορθολογισμό των αρδευτικών τελών .

Αυτην λοιπον την ωρα σ’αυτον τον  τοπο ,σε τούτη την γιορτη στεκόμαστε διπλα στον ελαιοπαραγωγό που ολο το χρονο κοπιάζει για την ποοτικη του καλλιέργεια,

Η γιορτη ελιας εχει πια καταστεί θεσμός ,αφενός συμβάλλει στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας των προιοντων του Δ.Τεμπών καη αφετέρου συμβάλει αποφασιστικά στο να διευρύνουν οι παραγωγοί τις αγορες τους σε μια νεα εξωστρεφη λογική και αντίληψη .

Η φετινή γιορτη αποκτά συμβολική σημασια γιατι:

-προασπιζεται τις αξίες που βάλλονται απο παντου .

– προασπίζεται την κοινωνική συνοχή ,τον σεβασμό στον καταναλωτή ,τον σεβασμό στην ποιότητα ,τον σεβασμό στον διπλανό μας ,τον σεβασμό στον ευάτο μας .

Ελπίζουμε οτι η κοινωνία που θα προκύψει μετα τον ισχυρό κλυδωνισμό θα ειναι μια κοινωνία δικαίου και αλληλοεκτίμησης .

Διαβεβαιώνουμε οτι η Δημοτικη Αρχη θα βρισκεται διπλα στους ελαιοπαραγωγούς και θα ειμαστε αρωγοί στν προσπαθεια ενίσχυσης και δημιουργίας αυτού του εξαιρετικού προϊόντος στα πλαισια των αρμοδιότητων και των δυνατοτήτων μας .Να ευχαριστήσω θερμά οσους συμμετέχουν στην οργάνωση της εκδήλωσης την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας Περιφερεια Θεσσαλίας ,την ΑΕΝΟΛ ,τις τοπικές κοινότητες του Δήμου μας ,τους μαζικούς φορείς και ολους τους παραγωγούς της περιοχης που με την ευαισθησία και την εργατικότητα τους δινουν προστιθέμενη αξία στην ελιά και στο ελαιόλαδο .

Να ευχαριστήσω θερμά και ολους εσας που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μας ,δείγμα οτι αυτην την δύσκολη συγκυρία που δεν ειναι μονο οικονομική ,πρυτανεύει ο εθελοντισμός η συνεργασία ,η συνέργεια και η συμμετοχή !!!

Σας ευχαριστω

Χαιρετισμό στην εκδήλωση  πραγματοποίησε  ο Περιφερειάρχης κ.Κώστας Αγοραστός ,οι βουλευτές κ.Χρηστος Κέλλας ΝΔ , Νίκος Παπαδόπουλος ΣΥΡΙΖΑ , Κώστας   Μπαργιώτας ΠΟΤΑΜΙ, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλιας  κ.Παναγιώτης Γούλας , και ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε Λάρισας κ. Παναγιώτης Καλφούτζος.

Ακολούθησαν  πολιτιστικά δρώμενα απο τον Μ.Ε.Σ Γόννων .

Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν  περίπτερα προβολής από τους τοπικούς φορείς, τους συνεταιρισμούς, τους επαγγελματίες και παραγωγούς .

Το Λαογραφικό Μουσείο ήταν ανοιχτό το διήμερο της γιορτής και ο υπεύθυνος του μουσείου Βασίλης Καραβιδές ξενάγησε   τους επισκέπτες στον χώρο και παράλληλα στη Δημοτική Πινακοθήκη λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Η ελιά και το λάδι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Παράλληλα προσφέρονταν  διάφορα εδέσματα σε όλους από διακεκριμένους σεφ και από τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Γόννων.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com