ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΜΠΛΕ ΤΑΡΑΝΤΟΥΛΕΣ

Μια πολύ συγκεκριμένη μπλε απόχρωση έχει εμφανιστεί σε ταραντούλες, διαπιστώνει νέα μελέτη. Και οι επιστήμονες περνούν πολύ δύσκολα καθώς προσπαθούν να βρουν το γιατί.

Όπως τα περισσότερα ζώα με μπλε απόχρωση, οι ταραντούλες δεν παίρνουν το χρώμα τους από τις χρωστικές ουσίες.

Είναι πολύ πιθανό, το εκπληκτικό μπλε χρώμα να προέρχεται από πλέγματα νανομετρικών διαστάσεων που διαχέουν το φως με συγκεκριμένους τρόπους.

Τα λεγόμενα “διαρθρωτικά χρώματα” (“structural colors”) χρησιμοποιούνται για τα πάντα, από την προσέλκυση συντρόφων μέχρι την απόκρουση αρπακτικών ζώων.

Συνήθως, ο σκοπός αυτών των εκθαμβωτικών επιδείξεων είναι προφανής. Στις ταραντούλες όμως, αποτελεί μυστήριο.

Όπως αναφέρθηκε αυτή την εβδομάδα στο Science Advances, μια ομάδα ερευνητών έχει ολοκληρώσει μια λεπτομερή οπτική, μορφολογική και εξελικτική ανάλυση του μπλε χρώματος στις ταραντούλες.

Τουλάχιστον σαράντα είδη με οκτώ διαφορετικές καταγωγές έχουν μπλε – και μάλιστα τη συγκεκριμένη –   απόχρωση.

Σε αυτές τις οκτώ ομάδες, το χρώμα των τριχών τους συγκλίνει σε ένα εξαιρετικά στενό εύρος μηκών κύματος, περίπου 450 νανομέτρων. Αυτό δείχνει ότι η φυσική επιλογή παίζει μεγάλο ρόλο.

Αλλά σε τί προσαρμόζονται οι αράχνες;

Η πιο προφανής υπόθεση είναι ότι η «μπλε ταραντούλα” είναι παρενέργεια μερικών άλλων επιθυμητών φυσικών ιδιοτήτων της, για παράδειγμα, η ικανότητα απώθησης του νερού. Αλλά αν συνέβαινε αυτό, θα περιμέναμε το τρίχωμα από όλες τις ταραντούλες να έχει παρόμοια μοριακή αρχιτεκτονική. Πράγμα που δεν συμβαίνει..

Η προσέλκυση συντρόφων επίσης δεν θεωρείται πιθανή, καθώς οι ταραντούλες δεν βλέπουν καλά τα χρώματα και δεν ερωτοτροπούν με κανένα επιδεικτικό τρόπο.

Η πιο πιθανή εξήγηση φαίνεται να είναι ότι οι ταραντούλες στέλνουν σήμα σε ένα άλλο είδος, ίσως ένα αρπακτικό, αλλά προς το παρόν “ο δέκτης αυτού του σήματος παραμένει ασαφής.”

Σε κάθε περίπτωση, είναι συναρπαστικό να βλέπουμε πώς η φυσική επιλογή μπορεί να παράγει παρόμοια αποτελέσματα από πολύ διαφορετικές αφετηρίες.

Οι τρόποι εξέλιξης είναι συχνά μυστηριώδεις, αλλά πάντα υπάρχει μέθοδος στην …τρέλα.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ