ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΤΕΙ

Εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στα ΤΕΙ και η θέση του ΚΚΕ», διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση του ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ την Τετάτη 16 Δεκεμβρίου στις 12 μ. στο μικρό αμφιθέατρο της ΣΔΟ,με ομιλητή τον Νίκο. Σοφιανό μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση – κάλεσμα των διοργανωτών αναφέρονται τα εξής:

«Μέσα από τη φοίτηση μας στο ΤΕΙ θέλουμε να μορφωθούμε να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη σχέση με το επιστημονικό αντικείμενο που σπουδάζουμε, να μπορούμε να έχουμε όσο γίνεται περισσότερα εφόδια για να βρούμε μια δουλειά πάνω στο αντικείμενό μας. Σήμερα, όσο σημαντικό είναι από την πλευρά μας όλο και περισσότεροι να αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να σπουδάσουμε, δηλαδή για σίτιση, στέγαση, δωρεάν σημειώσεις – συγγράμματα για όλους, άλλο τόσο σημαντικό είναι να συζητήσουμε – διεκδικήσουμε την εκπαίδευση που έχουμε ανάγκη σήμερα. Εκπαίδευση που δεν θα διαχωρίζει τη θεωρητική από την εφαρμοσμένη γνώση, ούτε θα δημιουργεί ιδρύματα, σχολές και τμήματα πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Έχουμε ανάγκη από μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση που θα διασφαλίζει ο κάθε σπουδαστής να έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται ολοκληρωμένα το αντικείμενο που σπουδάζει, να του παρέχεται θεωρητική και πρακτική εφαρμογή κάθε επιστήμης.

Γι αυτό απευθυνόμαστε σε σένα που:

             Έκανες ένα σωρό θυσίες για να περάσεις σε μια σχολή του ΤΕΙ,

             Οι γονείς σου είναι εργαζόμενοι, εργάτες στο χωράφι ή έχουν ένα μαγαζί και ξημεροβραδιάζονται στη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα,

             Θες να πάρεις πτυχίο με ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση και όχι ένα κουρελόχαρτο που θα το κάνεις κορνίζα.

Σπουδάζεις σε ένα χώρο που παράγει το υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό του αύριο, είσαι εσύ που θα στελεχώσεις αύριο την παραγωγή, τoν κλάδο των κατασκευών ή τα νοσοκομεία όλης της χώρας. Είσαι εσύ που θα κάνεις αύριο «κάθε γρανάζι να γυρνά», εσύ που θα παράγεις όλο τον πλούτο. Κι όμως σε αναγκάζουν να ακριβοπληρώνεις την γνώση, αφού πληρώνεις για στέγαση, σίτιση, μετακίνηση, σημειώσεις, ποδιές και μια σειρά άλλα αναλώσιμα. Καταργούνται μαθήματα γενικής γνώσης όπως η φυσική στη μηχανολογία, αλλάζουν συνεχώς το πρόγραμμα σπουδών στη ΣΕΥΠ και όσοι καθηγητές κάνουν τα μαθήματα πολλές φορές δεν είναι ειδικευμένοι πάνω στο αντικείμενό τους. Μετατρέπουν τα εργαστήρια σε ασκήσεις πράξεις και κάνεις μάθημα στοιβαγμένος σαν τις σαρδέλες πολλές φορές μέσα στην αίθουσα και χωρίς θέρμανση. Χωρίζουν το τμήμα στη μέση γιατί είναι πολυάριθμο με αποτέλεσμα να χάνεται το μισό μάθημα.

Το κράτος όντως δεν έχει λεφτά; Και τότε γιατί:

             Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν δοθεί 320 δις για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών;

             Ετοιμάζονται να ξαναδώσουν ζεστό χρήμα αυτή τη φορά 35 δις€ για επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες;

             Πέρυσι η «αριστερή» συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδωσε 500 εκατομμύρια ευρώ σε εξοπλιστικά προγράμματα;

             Οι εφοπλιστές συνεχίζουν να έχουν ένα σωρό φοροαπαλλαγές την ώρα που επιβάλλονται μια σειρά φόροι στην οικογένεια σου;

Η χρηματοδότηση προς το ΤΕΙ Θεσσαλίας από 24εκ€ το 2010 σήμερα είναι στα 6,5εκ€ και με το 3ο μνημόνιο μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα για την εκπαίδευση θα φτάσει στα 5,7εκ€ που σήμαινε λιγότερο εκπαιδευτικό προσωπικό κατά 53% και δεν θα μπορούν να καλυφτούν οι ανάγκες για συνολικά τη λειτουργία του ΤΕΙ. Όλο και περισσότερα τμήματα του ΤΕΙΘ όπως της ΣΤΕΓ της Δ.Ε  έχουν συγχωνευτεί. Μια σειρά από τμήματα σε Τρίκαλα και Καρδίτσα δεν έχουν περισσότερους από δέκα καθηγητές, δεν είναι αυτοδύναμα όπως και τα τμήματα στη Λάρισα (π.χ. Ηλεκτρολογία, Πληροφορική, Λογιστική, Νοσηλευτική, Ιατρικά Εργαστήρια) με αποτέλεσμα να είναι από τα πρώτα υποψήφια τμήματα που θα συγχωνευτούν ή κλείσουν με το σχέδιο Αθηνά 2.

Από τις διοικήσεις πολλών ΤΕΙ και πανελλαδικά μπαίνει σήμερα θέμα αναστολής λειτουργίας των ιδρυμάτων.

Μας παρουσιάζουν σαν λύση σήμερα ότι είναι ανάγκη και μονόδρομος να ενισχυθεί η επιχειρηματική παρέμβαση στο ΤΕΙ. Γίνεται όλο και καθημερινό φαινόμενο μια σειρά εταιρίες να κάνουν συνέδρια και σεμινάρια ώστε να μας πουν στο τέλος ότι μέσα από εδώ θα βρεις δουλειά και θα σωθείς.

Έρχονται ντυμένοι «φίλοι» οι εχθροί….

Σήμερα δεν μπορούμε να κάνουμε στην άκρη ότι σκοπός και κίνητρο της οικονομίας, της παραγωγής είναι το μέγιστο κέρδος γι αυτούς που έχουν την ιδιοκτησία σήμερα στην οικονομία στα μέσα της παραγωγής στην παραγωγή. Μας παρουσιάζουν το 2015 ότι κόστος για την χώρα είναι να μπορούμε να σπουδάσουμε ολοκληρωμένα, να έχουμε σημειώσεις, στέγαση μεταφορές σίτιση για όλους, να μπορούμε να βρούμε μια δουλειά πάνω στο αντικείμενό μας. Την ώρα που η πλειοψηφία σήμερα πουλάει το μυαλό και τα χέρια της, χωρίς σταθερή δουλειά, μέσα από 5μηνα, 8μηνα χωρίς ασφάλιση, υγεία πρόνοια και με δικαίωμα μόνο να δουλεύεις για το καλό της επιχείρησης. Αυτά δεν είναι ξένα για εμάς όταν 1/10 σπουδαστές εργάζεται ταυτόχρονα με τις σπουδές του, όταν η πρακτική άσκηση σήμερα είναι 176€ το μήνα. Το μέλλον και η ανάγκες μας σήμερα, η επιβίωση μας, η προοπτική μας, είναι η σύγκρουση με αυτή τη ζωή, με την προοπτική ότι δεν θα ζούμε σαν δούλοι, ότι στο λαό θα ανήκουν όλα αυτά για τα οποία ματώνει καθημερινά…Δεν γίνεται η επιστήμη, η τεχνολογία, η τεχνική να είναι σε πολλή υψηλά επίπεδα και  όλος αυτός ο πλούτος να μην αποτελεί κοινωνικό αγαθό, η παραγωγή να μην σχεδιάζεται και να μην διευθύνεται με αυτό το στόχο. Μόνο έτσι ο κάθε σπουδαστής όταν τελειώνει τις σπουδές του θα εντάσσεται σε αυτό το σχεδιασμό, θα συμβάλει και ο ίδιος στην παραπάνω κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, στην εξέλιξή τους.

Μήπως μέσα από την υποχρηματοδότηση των σχολών μας περνά η υποβάθμιση του πτυχίου μας; Μήπως μας θέλουν πιο φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό που θα μας ξεζουμίζουν πιο εύκολα σε όποια χώρα της ΕΕ και αν βρισκόμαστε;

Εσύ που σκέφτεσαι μετά το πτυχίο τι θα κάνεις, προβληματίσου:

  • Την ώρα που τα νοσοκομεία έχουν ελλείψεις σε προσωπικό, υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεργίας σε απόφοιτους νοσηλευτές και παρασκευαστές. Υποτίθεται θέλουμε να μιλάμε για δημόσια και δωρεάν υγεία και μέσα στο μάθημα μας μιλάνε για την ανταγωνιστικότητα των νοσοκομείων και για τον ασθενή- πελάτη!
  • Στη ΣΤΕΦ γίνονται σεμινάρια από διάφορες εταιρείες όπως Blackberry, Microsoft, Google. Μας βάζουν στο τρυπάκι να φτιάχνουμε πατέντες μήπως και την διαλέξουμε και πιάσουμε την καλή..
  • Την ώρα που καταστρέφονται τα σπίτια μας από σεισμούς και πλημμύρες, υπάρχουν άνεργοι οικοδόμοι και πολιτικοί μηχανικοί. Την ώρα που εισάγουμε φρούτα και λαχανικά, η μικρομεσαία αγροτιά καταρρέει.

Σκέψου! Ποια ανάγκη υπηρετεί αυτή η κατάσταση σήμερα που οξύνονται οι ανταγωνισμοί, γίνεται πόλεμος και με τη συμμετοχή και της Ελλάδας σε αυτό μαζί με ΝΑΤΟ-ΕΕ, για το πως θα χωριστούν πετρελαιοπηγές, δρόμοι ενέργειας; Την ίδια στιγμή που οι τεράστιες δυνατότητες της Ελλάδας, ο φυσικός πλούτος, τα εργοστάσια, λιμάνια, είναι στα χέρια λίγων, κοντά 2εκ άνθρωποι είναι στην ανεργία, ενώ ταυτόχρονα δεν ικανοποιούνται ακόμα και οι βασικές ανάγκες για το μεγάλο μέρος του λαού;

Αν από τη μέση έφευγε το κέρδος του μεγαλοεπιχειρηματία, αν αυτοί που παράγουν το πλούτο είναι και αυτοί που τον καρπώνονται, και όχι μια χούφτα επιχειρηματίες, τραπεζίτες, μεγαλέμποροι θα είχαμε την ίδια κατάσταση με σήμερα;

Αν η γνώση και η μόρφωση ήταν κοινωνικό αγαθό και η επιστήμη υπηρετούσε τις λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος των μονοπωλίων, θα πληρώναμε ένα σκασμό λεφτά για να πάρουμε ένα πτυχίο κουρελόχαρτο;

Αν στο επίκεντρο της παραγωγής δεν ήταν το καπιταλιστικό κέρδος αλλά οι δικές μας ανάγκες, θα υπήρχαν άνεργοι, παιδιά που υποσιτίζονται;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ