Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα “η ζωή μετά το τρίτο μνημόνιο, συγκυρία – αριστερά – κίνημα” διοργανώνει αύριο Τρίτη 15 Δεκεμβρίου στις 7.30 μ.μ. σε αίθουσα του ξενοδοχείου Μετροπόλ η Πρωτοβουλία για τη Δικτύωση της Ριζοσπαστικής Αριστερά με ομιλητές τον Τάσο Κορωνάκη και το Χρήστο Λάσκο.
Στη συζήτηση θα παρέμβουν οι πρώην βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και Δανάη Τζήκα.
Στο κάλεσμα των διοργανωτών αναφέρονται τα εξής:
“Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2015 πυροδότησε ένα πρωτοφανές κύμα ελπίδας, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο για το αριστερό και λαϊκό κίνημα της Ελλάδας και της Ευρώπης – έναν κύκλο που κορυφώθηκε με το Όχι του δημοψηφίσματος. Η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, η αποδοχή του ως βάσης και ορίου της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η κατάργηση ουσιαστικά του κόμματος, η διάσπαση και η αποχώρηση χιλιάδων μελών και η ιδεολογικοπολιτική μετατόπιση, εν τέλει, του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτούν το βίαιο τέλος αυτού του κύκλου.
Το κλείσιμο αυτό του σχεδίου της «αριστερής κυβέρνησης» δεν το αναιρεί η σαφής νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20/9.
Η βαριά ήττα που συνιστά για το αριστερό και λαϊκό κίνημα η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου και η ιδεολογικοπολιτική μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν ένα πολύ ρευστό περιβάλλον, όπου συνυπάρχουν η κριτική, η αναζήτηση, η απογοήτευση, η αποστράτευση, η αγωνιστικότητα και η αγωνία.
Η συζήτηση για το «μετά» έχει ήδη ανοίξει. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό η αντίσταση στα μνημονιακά μέτρα να συνδυαστεί με την κριτική και της αποτίμηση της δράσης μας το προηγούμενο διάστημα (όπου βρισκόταν ο καθένας και η καθεμία) και τον απολογισμό του σχεδίου «της κυβέρνησης της Αριστεράς», σε μια κατεύθυνση κριτική, ενωτική, ριζοσπαστική και αγωνιστική.
Στο πλαίσιο αυτό, μέλη που αποχωρήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αγωνιστές και αγωνίστριες που συμμετείχαν σε κοινωνικοπολιτικά κινήματα, αλλά και άλλοι/ες θέλουμε να συμβάλουμε στη χάραξη μιας νέας ριζοσπαστικής στρατηγικής, ξεκινώντας από τη συγκρότηση ενός δικτύου επικοινωνίας και συντονισμού, αλλά και μιας πολιτικής απάντησης στο «θατσερικό» δόγμα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στον μονόδρομο του νεοφιλελευθερισμού, το γνωστό «ΤΙΝΑ»”.