20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ 1,4 ΕΚ. € ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μνήμες από το καλοκαίρι του 2010, τότε που ένα δευτεριάτικο πρωινό Αυγούστου έγινε αντιληπτό στο κεντρικό κατάστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων Λάρισας επί της Παπαναστασίου πως 1,4 περίπου εκατομμύριο ευρώ είχαν κάνει… φτερά, ξύπνησαν στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων

όπου χθες το απόγευμα μετά από πολλές ημέρες ολοκληρώθηκε σε δεύτερο βαθμό η δίκη των τεσσάρων Λαρισαίων κατηγορουμένων. Όλοι τους κρίθηκαν ένοχοι για τέσσερις πράξεις που τελέστηκαν τότε και καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 20 ο ένας και 15 ετών οι άλλοι τρεις.

«Πρωταγωνιστής» της πρωτοφανούς, για τα τοπικά δεδομένα, υπόθεσης ήταν ένας 40χρονος – πλέον- υπάλληλος των ΕΛΤΑ ο οποίος και εργαζόταν ως κεντρικός διαχειριστής στο εν λόγω κατάστημα.

«Είχα μεγάλη ανάγκη από χρήματα και γι αυτό τα πήρα. Ούτε καν τα μέτρησα» είπε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της απολογίας του.

«…Το σκεφτόμουν για 2-3 εβδομάδες αλλά η αλήθεια είναι πως το αποφάσισα να το κάνω την τελευταία στιγμή».

«… Ήταν όμως ένα λάθος. Ένα λάθος που ουσιαστικά μου κατέστρεψε τα πάντα. Την ίδια μου τη ζωή».

«…Ήμουν διαλυμένος οικονομικά και γι αυτό τα πήρα τα λεφτά» εξηγώντας πως του στοίχισε η εμπλοκή σε μια επιχείρηση – ψητοπωλείο απ όπου και δημιουργήθηκαν τα χρέη.

Ο συνήγορος του 40χρονου υπάλληλου των ΕΛΤΑ τόνισε μεταξύ άλλων πως το έχει μετανιώσει ενώ στις φυλακές της Ουρουγουάης είχε κατάθλιψη και δεν προαυλιζόταν. Επίσης τον χαρακτήρισε ιδιάζουσα περίπτωση και υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο λάθος του ήδη του έχει στοιχίσει αρκετά στην προσωπική ζωή.

Ο πρώην εργαζόμενος των ΕΛΤΑ Λάρισας, σύμφωνα με το δικαστήριο είχε πάει στην εργασία του ημέρα Παρασκευή κρατώντας ένα σακ βουαγιάζ, εξηγώντας στους συναδέλφους του πως θα πάει διακοπές αμέσως μετά το σχόλασμα. Ωστόσο αποδείχθηκε πως είχε άλλο σκοπό καθώς υπεξαίρεσε το ποσό του 1.413.581,51 ευρώ το έβαλε μέσα στο σάκο και στη συνέχεια άφησε μέσα στο χρηματοκιβώτιο τα ρούχα που είχε βγάλει από το σακ βουαγιάζ. Το ποσό που υπήρχε ήταν τέτοιο, γιατί επρόκειτο να πληρωθούν τότε και συντάξεις ΟΓΑ. Ο δράστης μετά από δύο μήνες περίπου εντοπίστηκε και συνελήφθη με συνεργάτη του στην Ουρουγουάη της Νότιας Αμερικής και εκδόθηκαν εν συνεχεία στην Ελλάδα. Ο 40χρονος είχε προσληφθεί το 2002 και πριν έρθει να εργαστεί στο κατάστημα της Λάρισας είχε θητεύσει και στο κατάστημα των Φαρσάλων. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες δεν είχε κινήσει καμία υποψία μέχρι τότε.

Ο πρώην κεντρικός διαχειριστής, κηρύχτηκε ένοχος για την πράξη της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, το αντικείμενο της οποίας υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 1Ν.1608/1950 και του επιβλήθηκε ποινή 20 ετών. Ο δεύτερος κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για την πράξη της απλής συνέργειας στην παραπάνω υπεξαίρεση και του επιβλήθηκε ποινή 15 ετών.

Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι που εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιους δικηγόρους, κηρύχτηκαν ένοχοι για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ επάγγελμα. Ο ένας εκ των δύο τιμωρήθηκε με 15 κάθειρξη ενώ στον άλλο που κρίθηκε ένοχος και για την πράξη της παράνομης οπλοκατοχής επιβλήθηκε συνολικά ποινή 15 ετών και έξι μηνών. Από τους δύο πρώτους αφαιρέθηκε ο έως τώρα χρόνος κράτησης.

eleftheria.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ