Τους άξονες της μεταρρύθμισης στις σχέσεις κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής στο 1ο Φόρουμ Αυτοδιοίκησης και Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, κατά την τοποθέτησή του ο κ. Κουρουμπλής κάλεσε τα κόμματα και τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης σε διάλογο και συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων και βελτίωση σημείων των μέχρι σήμερα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. Υπογράμμισε δε, ότι το υπουργείο επεξεργάζεται σχετικό σχέδιο με τριετή ορίζοντα τα 8 κύρια χαρακτηριστικά του οποίου είναι τα εξής:
1.Ευέλικτη και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με σαφείς όρους που θα προσδιορίζουν τις αρμοδιότητες προκειμένου να αποφευχθούν συγχύσεις και αλληλοεπικαλύψεις με στόχο την πραγματική απελευθέρωση δυνάμεων αποκέντρωσης.
- Διατομεακός-Διϋπουργικός συντονισμός. Συμμετοχή αναπτυξιακών υπουργείων στο σχεδιασμό αποκέντρωσης, κάτι που μέχρι σήμερα δεν γινόταν.
- Σταδιακή αποκατάσταση των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), με κύριο σκοπό την ουσιαστική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη μέσω της διαχείρισης κονδυλίων από αυτήν.
- Ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την Επικράτεια. “Σήμερα, π.χ., υπάρχουν 80 Δήμοι που είναι ζήτημα αν διαθέτουν 5 στελέχη στο δυναμικό τους. Πρόκειται για τους λεγόμενους αδύναμους Δήμους με τεράστια ελλείμματα σε προσωπικό και δομές. Κάτι, που μόνο την ισότητα και την ισοπολιτεία δεν προάγει. Είναι ανάγκη να τους δώσουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουν κι αυτοί κοινωνικές δομές και να ενθαρρύνουμε τους δήμους που ήδη διαθέτουν, να τις αναβαθμίσουν και να τις επεκτείνουν. Κινούμαστε, ήδη, προς την κατεύθυνση να δώσουμε σε όλους την δυνατότητα πρόσβασης στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και σε αυτά των δημοσίων επενδύσεων”, τόνισε.
- Αρτιότερη οργάνωση των δήμων και ενθάρρυνσή τους να ιεραρχήσουν οι ίδιοι τις προτεραιότητές τους, να εκπονήσουν ή να βελτιώσουν τον σχεδιασμό τους ώστε να πετύχουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία τους.
- Επιμόρφωση του πολιτικού και διοικητικού προσωπικού.
- Κρατικός και εσωτερικός έλεγχος ώστε να προαχθεί η αίσθηση του καθήκοντος της λογοδοσίας και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ελέγχου που θα δίνει τη δυνατότητα πιο αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας και δυνατότητας συμμετοχής του πολίτη στα κοινά.
- Κωδικοποίηση της νομοθεσίας.