Το… «έργο» με τα μέτρα που αφορούν τους αγρότες άρχισε να παίζεται από πέρυσι, το 2015, και θα συνεχίσει να βρίσκεται επί της – πολιτικής – σκηνής μέχρι και το 2019. Δύο τα μέτρα που ελήφθησαν πέρυσι εις βάρος των αγροτών, τρία αυτά που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2016, άλλα δύο μέσα στο 2017 και έπεται συνέχεια το 2018 και το 2019.
Ο αγρότης, είτε είναι νομοταγής είτε φοροφυγάς, είτε είναι πλούσιος του κάμπου είτε φτωχός στις πιο άγονες περιοχές της χώρας, καλείται να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα καταβάλλει περισσότερα και θα επιβεβαιώσει πλήρως την κλασική λαϊκή ρήση «κάθε πέρυσι και καλύτερα».
– Θα βλέπει τους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, καθώς αυτό προβλέπει το μνημόνιο.
– Θα βλέπει τις ασφαλιστικές εισφορές να «φουσκώνουν» προκειμένου να εξισωθούν με τις αντίστοιχες των ελεύθερων επαγγελματιών.
– Θα κληθεί να χωνέψει ότι για πρώτη φορά στα φορολογικά και ασφαλιστικά χρονικά αυτής της χώρας ένας αγρότης θα έχει την ίδια ακριβώς μεταχείριση με έναν γιατρό, έναν δικηγόρο ή οποιονδήποτε άλλο ελεύθερο επαγγελματία ή επιτηδευματία.
– Θα πειστεί ο αγρότης που βρίσκεται ήδη στα μπλόκα ότι θα πρέπει να αποδίδει κάθε χρόνο σε εφορία και ασφαλιστικό ταμείο το 46% – 49% του εισοδήματος που θα εμφανίζει, υπό την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσει ποτέ να πάρει σύνταξη;
– Κατανοεί το επιχείρημα ότι τα μέτρα εις βάρος 650.000 αγροτών έχουν συμφωνηθεί από το καλοκαίρι κατά την υπογραφή του μνημονίου, κάτι που σημαίνει ότι η εφαρμογή τους είναι απολύτως αναγκαία για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας;
Εφαρμοστικοί νόμοι
Το μπαράζ των μέτρων εις βάρος των αγροτών δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Το μνημόνιο που συμφωνήθηκε και υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο, αλλά και οι πρώτοι εφαρμοστικοί νόμοι του περασμένου καλοκαιριού, περιέγραφαν το τι πρόκειται να συμβεί και μάλιστα με… ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.
Η κατάργηση της επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης σε δύο διαδοχικές φάσεις, η εξίσωση του φορολογικού συντελεστή και της διαδικασίας προκαταβολής του φόρου αλλά και η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το δηλωθέν εισόδημα ήταν μέτρα γνωστά. Άλλο όμως η θεωρία όπως αποτυπώνεται σε ένα μνημόνιο και άλλο η πράξη.
– Η αρχή έγινε με την αναδρομική αύξηση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 55% και με την πρώτη μείωση της επιδότησης για την αγορά του πετρελαίου κίνησης.
– Στη συνέχεια ήρθε το προσχέδιο του ασφαλιστικού για να φέρει αναδρομική (πάλι) αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από το καλοκαίρι του 2015, αλλά και συνεχείς αυξήσεις μέχρι το 2019.
Αν σε αυτό το κοκτέιλ προστεθεί και η αύξηση του φορολογικού συντελεστή σε τρεις δόσεις, τι μένει; Ένας αγρότης ο οποίος θα έχει μοναδικό πλεονέκτημα σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο φορολογούμενο το ότι δεν θα φορολογείται για τις επιδοτήσεις που θα εισπράττει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές δεν θα ξεπερνούν το όριο των 12.000 ευρώ.
Κατευνασμός
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή – παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Κατρούγκαλου, του υπουργού Γεωργίας Βαγγέλη Αποστόλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη – επιχειρήθηκε ο κατευνασμός των αγροτών με μια σειρά «μακροοικονομικών» επιχειρημάτων:
1. Ο ΟΓΑ δεν αντέχει και, αν δεν γίνει κάτι τώρα, από το 2027 και μετά το Ταμείο δεν θα είναι σε θέση να πληρώνει συντάξεις στους αγρότες
2. Η μέση σύνταξη με το υφιστάμενο καθεστώς για τους αγρότες πέφτει ακόμη και κάτω από το όριο των 200 ευρώ. Με το νέο σύστημα – εφόσον βέβαια εισπραχθούν οι ασφαλιστικές εισφορές – ο αγρότης θα μπορεί να προσβλέπει σε μια αξιοπρεπή σύνταξη, η οποία θα έχει ως βάση τα 384 ευρώ και θα προσαυξάνεται ανάλογα με τις ασφαλιστικές εισφορές που θα έχει καταβάλει μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του.
3. Για το 2017 θα υπάρχουν αγρότες – ειδικά αυτοί που σήμερα είναι στην τρίτη και την τέταρτη ασφαλιστική κλάση – οι οποίοι είτε θα έχουν πολύ μικρή επιβάρυνση της τάξεως των 130 ευρώ τον χρόνο είτε ακόμη και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Στα εικοσιτετράωρα που κύλησαν μετά τη συνέντευξη Τύπου έγινε σαφές ότι αυτά τα επιχειρήματα δεν έγιναν πιστευτά από τους αγρότες. Πόσω μάλλον όταν, μετά το πέρας της ίδιας συνέντευξης, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για να αποδείξει ότι το μέσο δηλωθέν ετήσιο εισόδημα του αγρότη δεν ξεπερνά τα 2.000 – 2.500 ευρώ.
Μάλιστα, οι επίσημες δηλώσεις που ακολούθησαν τη Δευτέρα, τόσο από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη όσο και από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, περί φοροδιαφυγής (ζύγιζαν πέτρες για να εισπράττουν επιδοτήσεις, είπε ο Φίλης) έριξαν ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά.
Τα δηλωθέντα
Μπορεί πράγματι το δηλωθέν εισόδημα των αγροτών να διατηρείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ωστόσο η κυβέρνηση επικεντρώθηκε στις αλλαγές που επέρχονται με το ασφαλιστικό θέλοντας να υποβαθμίσει τον επικείμενο διπλασιασμό του φορολογικού συντελεστή αλλά και του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου. Αν συνυπολογιστούν όλα τα μέτρα εις βάρος των αγροτών, το τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:
– 2015: Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου από το 27,5% στο 55% και μάλιστα αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014, ενώ έπεσε το πρώτο ψαλίδι στο επίδομα πετρελαίου κίνησης.
– 2016: Οι ασφαλιστικές εισφορές θα αυξηθούν, καθώς ο συντελεστής από το 7% που είναι σήμερα θα πάει στο 10%. Θα αυξηθεί εκ νέου ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής αλλά και ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου εισοδήματος.
– 2017: Νέα αύξηση στον συντελεστή του φόρου εισοδήματος και νέα αύξηση της προκαταβολής, ενώ τελειώνει η επιδότηση στο πετρέλαιο. Οι ασφαλιστικές εισφορές ξεκινούν να υπολογίζονται με βάση το εισόδημα και με συντελεστή 14% για την κύρια σύνταξη και 6,95% για την υγεία.
– 2018: Νέα αύξηση του συντελεστή υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών από το 14% στο 17%.
– 2019: Και νέα αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές από το 17% στο 20%.
Μισά-μισά
Τα τέσσερα μέτρα που ουσιαστικά απορροφούν έως και το 50% του καθαρού εισοδήματος των αγροτών είναι τα εξής:
1. Ασφαλιστικές εισφορές: Οι εισφορές των αγροτών, εκτός του ότι θα αυξηθούν αναδρομικά από την 1.7.2015, θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι και το 2019. Έτσι, οι εισφορές για την κύρια σύνταξη θα διαμορφωθούν ως εξής:
– Από 1.7.2015 έως 31.12.2016, το
ύψος του ποσοστού υπολογισμού ασφαλίστρου αυξάνεται κατά
ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται σε ποσοστό 10% επί των υφιστάμενων κατά τη δημοσίευση του νόμου ασφαλιστικών κατηγοριών.
– Από 1.1.2017 και εφεξής, οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος. Το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.
– Κατά το 2017, το ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%, από αυξάνεται σε 17% και από στο τελικό 20%.
Εννοείται ότι οι αγρότες θα πληρώνουν και εισφορές υπέρ του κλάδου υγείας, οι οποίες θα υπολογίζονται με συντελεστή 6,95%.
2. Φόρος εισοδήματος: Τα εισοδήματα του 2016 θα φορολογηθούν με συντελεστή 20%, από 13% που ήταν ο συντελεστής του 2015, ενώ από το 2017 ο αγρότης θα εξισωθεί με τον ελεύθερο επαγγελματία και θα φορολογείται με συντελεστή 26%.
Να σημειωθεί ότι και για τους αγρότες ισχύουν κανονικά τα τεκμήρια διαβίωσης. Δηλαδή, μπορεί το μέσο δηλωθέν εισόδημα των αγροτών να διαμορφώνεται στα 2.500 ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι Κατρούγκαλος και Αλεξιάδης, ωστόσο το εισόδημα βάσει του οποίου φορολογούνται είναι πολύ υψηλότερο λόγω τεκμηρίων διαβίωσης.
3. Προκαταβολή: Οι αγρότες ήδη κλήθηκαν να πληρώσουν αναδρομικό φόρο μέσα στο 2015 επειδή ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής αυξήθηκε για τα εισοδήματα του 2014 από το 27,5% στο 55%. Οι αγρότες θα υποστούν επιπλέον επιβαρύνσεις από την αύξηση της προκαταβολής και το 2016 αλλά και το 2017. Έτσι, για τα εισοδήματα του 2015, ο συντελεστής προκαταβολής θα είναι 75% (20 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερος από το 2015) ενώ για τα εισοδήματα του 2016, που θα φορολογηθούν το 2017, ο συντελεστής θα αναπροσαρμοστεί εκ νέου φτάνοντας στο 100%.
4. Πετρέλαιο κίνησης: Ήδη από τον Οκτώβριο του 2015, το πετρέλαιο κίνησης έχει ακριβύνει για τους αγρότες. Από 1.10.2015 έως 30.9.2016, οι αγρότες θα εισπράττουν επιστροφή 130 ευρώ ανά 1.000 λίτρα για το πετρέλαιο των αγροτικών μηχανημάτων, από 264 ευρώ που εισέπρατταν την περίοδο από 1.10.2014 έως 30.9.2015. Για την περίοδο από την 1.10.2016 και στο εξής, επιδότηση δεν θα υπάρχει, που σημαίνει ότι η συνολική επιβάρυνση για τον αγρότη για την περίοδο 2015 – 2017 θα έχει φτάσει στα 264 ευρώ ανά 1.000 λίτρα ή πάνω από 30 λεπτά ανά λίτρο, αν συμπεριληφθεί και ο ΦΠΑ.
Προς το παρόν, η μάχη δίνεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες, χωρίς δηλαδή να έχει εμπλακεί ακόμη και ο έτερος «πόλος»: οι δανειστές. Από τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά μέτρα, είναι προϋπολογισμένο να εισπραχθούν μόνο μέσα στο 2016 περισσότερα από 200-250 εκατ. ευρώ.
– Είναι εφικτό αυτό;
– Θα εγείρουν αντιρρήσεις οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου θεωρώντας ότι η διπλή επίθεση σε ασφαλιστικό και φορολογικό θα περιορίσει την ικανότητα των αγροτών να ανταποκριθούν στα πρόσθετα βάρη που καλούνται να σηκώσουν;
– Θα θεωρηθούν αξιόπιστοι οι οικονομικοί υπολογισμοί που έχει κάνει η κυβέρνηση ή τα στελέχη της θα βρεθούν αντιμέτωπα με ακόμη περισσότερες αξιώσεις από την πλευρά των δανειστών την ώρα που οι αγρότες θα βρίσκονται με τα τρακτέρ στους δρόμους;
Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για το πώς θα απαντηθούν όλα τα παραπάνω ερωτήματα.
topontiki.gr