Η ΝΕΑ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ

Τις προτάσεις τους ενόψει της συνεδρίασης του δ.σ. δήμου Λαρισαίων καταθέτουν οι σύμβουλοι Ντ. Διαμάντος, Μ. Ξηρομερίτης και Κ. Ζιαζιά – Σουγλιά
Το μεγάλο ζήτημα του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού δεν προέκυψε χρονικά σήμερα, έτσι ξαφνικά αλλά, ούτε και χωρίς συγκεκριμένες αιτίες.

Οφείλουμε λοιπόν, ως ένα πολιτικό όργανο το ΔΣ :

  1. Να ζητήσουμε την άμεση λήψη μέτρων της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας κοινότητας για να γίνει αποδεκτή και εφικτή από όλα τα εμπόλεμα εμπλεκόμενα μέρη ο αρχαίος Ελληνικός θεσμός της «ΕΚΚΕΧΕΙΡΙΑΣ». Με άμεσο στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία. Να σταματήσουν έτσι ή, να περιοριστούν δραστικά οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και, με την Τουρκία να σταματήσει να διαδραματίζει «δισυπόστατο ρόλο».
  2. Να καταστήσουμε σαφές στην ΕΕ αλλά, και σε όποιες άλλες «εμπλέκονται» στον πόλεμο που ερημώνει, σκοτώνει και διώχνει κόσμο από τις εστίες του ότι, η Ελλάδα θα συνδιαχειριστεί το ζήτημα και θα αναλάβει επιμεριστικά ότι οφείλει αλλά, δεν θα γίνει «αποθήκη ψυχών» .
  3. Να δούμε το ζήτημα με την δέουσα σημασία και προσοχή στην πιθανή εξέλιξή του που μπορεί – και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση- να αποτελέσει για την Ελλάδα μία «βραδυφλεγή βόμβα» που πέραν των οικονομικών, διατροφικών και υγειονομικών προεκτάσεων και κινδύνων, κάποιοι πιθανόν να το βλέπουν – και το βλέπουν- ως ευκαιρία σύνδεσης με Εθνικό «ζήτημα» αμφισβήτησης Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και Εθνικού «ακρωτηριασμού».
  4. Να ενεργήσουμε με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, σεβόμενοι στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τις τοπικές κοινωνίες που η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά, αυτή του 1ου βαθμού έχει μία αμεσότητα μαζί τους, στα πλαίσια της διαχείρισης του ζητήματος, πρέπει να διασφαλισθούν απαραίτητες προϋποθέσεις και συνθήκες:

  1. Πρέπει να είναι γνωστός και αυστηρά προσδιορισμένος ο αριθμός των ατόμων που η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Δήμοι μπορούν να διαχειριστούν την βραχύβια φιλοξενία.
  2. Η βραχύβια φιλοξενία θα πρέπει να δίνεται μόνο σε πρόσφυγες (άρα, συγκεκριμένης Εθνικής προέλευσης) των οποίων θα έχουν προηγουμένως ταυτοποιηθεί τα στοιχεία τους και η κατάσταση της υγείας τους ενώ, θα είναι γνωστή επίσης και η επόμενη μετάβασή τους (με χρονοδιάγραμμα, μέσο και τόπο προορισμού). Θα έχουν δε αποδεχθεί την συμμόρφωσή τους με τους νόμους του κράτους που φιλοξενούνται προσωρινά, αποκλείοντας κάθε συμπεριφορά που μπορεί να αποτελεί πρόκληση ή προσβολή προς την τοπική κοινωνία και τα ήθη της. Σε κάθε τέτοια περίπτωση θα είναι γνωστό ότι, θα αποβάλλεται αμέσως από το κέντρο φιλοξενίας και άμεσα και από τη χώρα.
  3. Η φιλοξενία θα γίνεται σε κλειστά ή ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας που θα μπορούν άμεσα να αποδώσουν τις απαραίτητες συνθήκες φιλοξενίας, διατροφής και υγειονομικών συνθηκών. Κυρίως όμως, θα πρέπει να παρέχουν συνθήκες εύκολης διαχείρισης και ασφάλειας.
  4. Τα κέντρα βραχύβιας φιλοξενίας θα πρέπει να είναι απόλυτα ελεγχόμενα σε ότι αφορά την κίνηση των προσφύγων, τη διακίνηση των απαραίτητων αγαθών και εμπορευμάτων και τη διατήρηση της ησυχίας και ασφάλειας. Η διασφάλιση επάρκειας σε διατροφικό και υγειονομικό υλικό πρέπει να γίνει επιπλέον και όχι με περικοπή των όσων ήδη παρέχονται σε άνεργους, άπορους και αναξιοπαθούντες Έλληνες που αντιμετωπίζουν την κρίση και οι Δήμοι τους βοηθάνε.
  5. Οι Δήμοι που θα αναλάβουν το έργο αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν τόσο με έκτακτους οικονομικούς πόρους όσο και με έκτακτο προσωπικό ανάλογων ειδικοτήτων και προσόντων.
  6. Δεν πρέπει τα κέντρα φιλοξενίας να βρίσκονται εντός αστικού ιστού και σε κάποια προσδιοριζόμενη ελάχιστη απόσταση από αυτά. Δεν πρέπει να είναι μέσα ή πλησίον περιοχών Τουριστικού, θρησκευτικού, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Δεν πρέπει να είναι σε περιοχές Εθνικά ευαίσθητες. Τα πιθανά ανοικτού τύπου κέντρα δεν πρέπει να γειτνιάζουν και να έχουν ορατότητα με κατοικημένες περιοχές.
  7. Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθούν στη Θεσσαλία προαναχωρησιακά κέντρα παράτυπων μεταναστών. Να προωθηθούν δε, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ