ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Κώστας Μπαργιώτας, Βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, Υπεύθυνος του τομέα υγείας του κόμματος
Μέχρι σήμερα προσπάθησα να βοηθήσω τα νοσοκομεία μας αφανώς, αφήνοντας τα έξω από την δημόσια πολιτική αντιπαράθεση. Όμως, δυστυχώς, η κατάσταση στα νοσοκομεία της Λάρισας έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Τον τελευταίο χρόνο, με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ολοκληρώθηκε η αποδιοργάνωση και η διάλυση που σοβούσε επί χρόνια και οξύνθηκε με την κρίση.

Παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, η διάλυση δεν οφείλεται μόνο σε οικονομικούς λόγους, αλλά και σε μια πρωτοφανή αποδιοργάνωση των διοικητικών μηχανισμών σε όλα τα επίπεδα: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. επέδειξε εμμονική επιμονή στην αποπομπή των διοικητών των νοσοκομείων. Επέλεξε να αφήσει ακυβέρνητα, τέσσερις μήνες τώρα, όλα τα νοσοκομεία της χώρας μόνο και μόνο για να μπορέσει να διορίσει τα δικά της παιδιά. Ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της κακοδιοίκησης και του νεποτισμού που διαχρονικά ταλανίζει το Εθνικό σύστημα Υγείας και όχι μόνο. Ακόμα και το πολυδιαφημισμένο «Παράλληλο Πρόγραμμα» δεν είναι παρά νομοθέτηση μικροεξυπηρετήσεων και προθέσεων, όπως στο παράδειγμα των ανασφάλιστων και της λίστας χειρουργείων.

Τοπικά, στη Λάρισα, η κατάσταση είναι κάκιστη. Τα νοσοκομεία παρέμειναν ακέφαλα, χωρίς Διοικητή ή Διοικητικό Συμβούλιο για τους περισσότερους μήνες του 2015, με αποκορύφωμα τις τελευταίες εβδομάδες που έμειναν εντελώς αδιοίκητα: Ούτε Διοικητής ούτε ΔΣ. Ποιοι λησμόνησαν πως αρχές Φεβρουαρίου έληγε η θητεία του ΔΣ; Γιατί χρειάστηκε ένας ολόκληρος μήνας χάους, για να παρθεί μια απόφαση; Στο μεταξύ χειρουργεία αναβάλλονται, επειδή δεν υπάρχει κανείς να εγκρίνει προμήθειες και διαγωνισμούς που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, τα νοσοκομεία αδυνατούν να παραγγείλουν ή να πληρώσουν και το παραμικρό υλικό, σύριγγες και γάζες για παράδειγμα, αλλά όπως φαίνεται κανείς δεν συγκινείται. Υπουργείο και περιφερικές δομές έχουν υιοθετήσει το ρόλο του πυροσβέστη: πρέπει πρώτα να συμβεί η καταστροφή, για να επέμβουν.

Η Θεσσαλία ολόκληρη παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάλειψης και διάλυσης του ΕΣΥ και διαθέτει υποδεέστερες δημόσιες δομές σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας. Η Λάρισα χρειάζεται και τα δυο της νοσοκομεία σε πλήρη λειτουργία. Για να εξασφαλιστεί αυτό χρειάζεται σχέδιο, προγραμματισμός και διαρκής συνεργασία όλων. Στόχοι, στρατηγικός σχεδιασμός και προγραμματισμός τριμήνου, είναι επί του παρόντος άγνωστες λέξεις.

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν σταθερή, άξια διοίκηση και διαχείριση με βάση τις αντικειμενικές ανάγκες και όχι τα κομματικά συμφέροντα. Είναι ανάγκη επείγουσα να στηριχθούν τα νοσοκομεία της πόλης που έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους. Δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο το διοικητικό αλαλούμ. Υπουργείο και ΥΠΕ έχουν σοβαρότατες ευθύνες.

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ