ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΩΝ ΚΟΛΙΓΩΝ

Κοινή ανακοίνωση των Ενωτικών Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας
Ο χώρος του μνημείου του Κιλελέρ και κυρίως το μήνυμα της ηρωικής εξέγερσης των κολίγων της Θεσσαλίας που πάλεψαν να τους ανήκει η γη που καλλιεργούσαν και για να σταματήσει η βάρβαρη εκμετάλλευσης τους από τους τσιφλικάδες, δεν έχει καμιά σχέση με όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Κυριακή στο χώρο της θυσίας των κολίγων.

Κάθε χρόνο συνηθίζεται να γίνεται η ίδια φιέστα, ο αποκαλούμενος επίσημος γιορτασμός του Κιλελέρ που καμιά σχέση δεν έχει με τα αιτήματα και τους αγώνες αγροτών και κτηνοτρόφων αλλά και ούτε συμμετέχουν αγρότες όπως έγινε και φέτος. Ευθύνες έχει η επιτροπή που διοργάνωσε αυτή την φιέστα και όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτό το κακόγουστο θέατρο.

Πολύ περισσότερο που δεν τους χωρίζουν και μεγάλες διαφορές. Από κοινού όσοι ενεπλάκησαν στηρίζουν επί της ουσίας τις πολιτικές που εφαρμόζονται.  Είναι οι πολιτικές, μνημόνια και ΚΑΠ που φτωχαίνουν, εξαθλιώνουν και ξεκληρίζουν την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και οδήγησαν στα μεγάλα μπλόκα επί 40 ημέρες χιλιάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους.

Συμφωνούν σε αυτές τις πολιτικές και οι νυν κυβερνώντες και οι νυν αντιπολιτευόμενοι.  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζει την φορολογία του 13% που ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, και όλοι μαζί ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο με 222 ψήφους στην Βουλή που προβλέπει αύξηση της φορολογίας στο 26% με 100% προκαταβολή, εμπεριέχει τα μέτρα για το ασφαλιστικό νόμο-έκτρωμα, θα προχωρήσει τις κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σπιτιών, χωραφιών, στάβλων.

Από κοντά και κάποιοι συνεταιριστές αγρότες που συμφωνούν και ζητούσαν στα μπλόκα που βρίσκονταν να ισχύει η φορολόγηση με 13%, που συμφώνησαν με την κυβέρνηση το μητρώο αγροτών να ισχύει στο 51% με στόχο να πετάξουν τους μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους από την παραγωγή και να μαζέψουν στα χέρια τους την γη και την παραγωγή των ξεκληρισμένων αγροτών.

Το μήνυμα του Κιλελέρ ήταν η κατάργηση των τσιφλικιών και όχι η δημιουργία σύγχρονων μεγάλων τσιφλικιών που ευαγγελίζονται όλοι οι παραπάνω.

Ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ ως σύμβολο της πάλης των αγροτών είναι υπόθεση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος  όπως εκφράζεται από τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα που τιμά τον ξεσηκωμό γιατί παλεύει για τα ίδια αιτήματα: η γη σε αυτούς που την καλλιεργούν.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα ξέρει να περιφρουρεί τις κινητοποιήσεις του αλλά και να δείχνει τον απαραίτητο σεβασμό στον τόπο της θυσίας των κολίγων. Αυτό τον χώρο -τον καθαγιασμένο με το αίμα των κολίγων που ξεσηκώθηκαν- δεν έχει  κανείς το δικαίωμα να τον βεβηλώνει εξυπηρετώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Για αυτό επιβάλλεται να δυναμώσουν οι αγροτικοί σύλλογοι, να συγκροτηθούν και νέοι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η πάλη μας ενάντια στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν.  Με καλύτερες προϋποθέσεις να οργανώσουμε τους νέους μαζικούς αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς όπως την αυριανή παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλη την χώρα αλλά και την κάθοδο με λεωφορεία στην Αθήνα στην διάρκεια της 48ωρης απεργίας που μαζί με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα θα παλέψουμε να μην περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο-έκτρωμα.

 

ΕΟΑΣ Καρδίτσας

ΕΟΑΣΝ Λάρισας

ΟΑΣΤ «η Άνοιξη»

Αγροτικοί Σύλλογοι Μαγνησίας

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com