Οι οφειλές που ξεπερνούν τα 2 εκ. € απειλούν τη βιωσιμότητα του οργανισμού
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31-3-2016 η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΤΟΕΒ Πηνειού, του μεγαλύτερου αρδευτικού οργανισμού της χώρας και του πρώτου που θα πάρει άμεση αδειοδότηση καθώς επίσης την Πέμπτη ψηφίστηκε από το περιφερειακό συμβούλιο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Υφιστάμενες υδροληψίες του ΤΟΕΒ Πηνειού για άρδευση από τον Πηνειό ποταμό».
Κατά τη συζήτηση που έγινε στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ που παραχωρήθηκε από τη δημοτική αρχή, εγκρίθηκαν τα οικονομικά στοιχεία του 2015 (Απολογισμός, Ισολογισμός, Αποτελέσματα χρήσης), ο προϋπολογισμός του 2016 και ο κανονισμός άρδευσης του 2016.
Αναλυτικά σε σύνολο 56 ψηφισάντων αντιπροσώπων 51 ενέκριναν και μόλις 5 καταψήφισαν. Κατόπιν έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τα παρακάτω θέματα.
Αρχικά δηλώθηκε εντόνως η άρνηση του σώματος, η οποία εκδηλώθηκε με την ομόφωνη καταψήφιση, στην επιβολή του χαρατσιού που προτίθεται βάσει της εξαγγελίας της Γενικής Γραμματέως υδάτων να φέρει σε νομοσχέδιο στη Βουλή η κυβέρνηση, χρεώνοντας ανά κυβικό το νερό άρδευσης (0,03 ευρώ/κυβικό μέτρο στα επιφανειακά ύδατα και 0,05 ευρώ/κυβικό ή 0,08 ευρώ/κυβικό στις γεωτρήσεις) με το πρόσχημα του περιβαλλοντολογικού τέλους. Επισημάνθηκε πως αν ισχύσουν οι θέσεις αυτές οι οργανισμοί κινδυνεύουν με κατάρρευση και είναι απολύτως βέβαιο ότι θα παραδώσουν τα κλειδιά κλεισίματος στην κυβέρνηση και στον υπουργό.
Μεγάλο προβληματισμό όμως, έντονη ανησυχία και πραγματική αγωνία δημιούργησε στο σώμα η εκτόξευση των οφειλών των αρδευτικών τελών. Κατά την αρδευτική περίοδο του 2015 που όλα κύλησαν ομαλά και ποτίστηκε μέχρι και το πιο απομακρυσμένο κτήμα, η ρευστοποίηση σε σχέση με την ανταποδοτικότητα ανέρχεται μόλις στο 50%. Αναλυτικά από το 1.345.101 ευρώ έχουν εισπραχθεί μόλις τα 644.659 ευρώ. Οι οφειλές αυτές προστιθέμενες στις παλαιότερες οφειλές παρελθόντων ετών, σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, την επιβολή των capital controls, με το 40% της ενιαίας ενίσχυσης του βαμβακιού απλήρωτο, της καθυστέρησης 2 και 3 χρόνων πληρωμής του προγράμματος μείωσης νιτρορύπανσης, της καθυστέρησης αποπληρωμής των ζαχαρότευτλων, της πολύμηνης αποχής των δικηγόρων καθώς δεν μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά ο οργανισμός τα οφειλόμενα, κατέστησαν τα χρέη προς τον οργανισμό να ξεπερνούν τα 2.000.000 ευρώ. Η εκτόξευση του τελευταίου έτους αγγίζει τις 700.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο οργανισμός πρώτη φορά να έχει οφειλές προς τη ΔΕΗ ύψους 458.000 ευρώ, χωρίς όμως να χρωστά πουθενά αλλού και να είναι όλα πληρωμένα (συνεργάτες, υπάλληλοι, τροφοδότες κ.τ.λ.).
Κατόπιν τούτου η διοίκηση πρότεινε και το σώμα ενέκρινε ομόφωνα τα:
- Όλα τα χρέη πριν την αρδευτική περίοδο του 2015 να βεβαιωθούν στο δημόσιο ταμείο για να υπάρξει φορολογική δέσμευση.
- Πρόταση η οποία κατατέθηκε και στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, όλοι οι αρδευτές υποχρεωτικά, κάθε χρόνο κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης ΟΣΔΕ να παίρνουν βεβαίωση από τον οργανισμό για την άδεια χρήσης νερού και εύρυθμης λειτουργίας κάτι που προκύπτει από την υποχρέωση πολλαπλής συμμόρφωσης και τον κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής για την ορθολογική χρήση υδάτων της Ευρωπαϊκής ένωσης.
- Κάτι το οποίο επίσης προτάθηκε στο υπουργείο, να δοθεί η δυνατότητα στους ΤΟΕΒ βάσει του πλαισίου λειτουργίας σαν ΝΠΙΔ (όπως ΕΛΓΑ) να εισπράττονται τα αρδευτικά τέλη σε συνέχεια της βεβαίωσης εξουσιοδότησης από τις επιδοτήσεις μέσω τραπεζών.
Ο προϋπολογισμός και ο κανονισμός άρδευσης δεν έχουν καμία διαφοροποίηση από τους περσινούς εκτός από μία μικρή αύξηση της τάξεως των 4 ευρώ/στρέμμα για το δίκτυο των γεωτρήσεων σε καλλιέργειες (αραβόσιτος, τεύτλα, δένδρα) εκτός βαμβακιού, κάτι που αφορά περί τα 1.500 στρέμματα σε σύνολο 100.000 και πλέον του οργανισμού. Έτσι το αρδευτικό τέλος στις γεωτρήσεις διαμορφώνεται στα 59 ευρώ/στρέμμα εκτός του βαμβακιού που παραμένει 50 ευρώ/στρέμμα. Το τέλος στο επιφανειακό δίκτυο παραμένει και φέτος στα 12,50 ευρώ/στρέμμα.
Ο πρόεδρος του οργανισμού τόνισε ότι τη φετινή χρονιά η διοίκηση ολοκλήρωσε ‘όλους τους στόχους των αρδευτικών έργων που είχε σχεδιάσει και οραματιστεί. Έτσι μετά τον ταμιευτήρα Ομορφοχωρίου, το μεγάλο αντλιοστάσιο τροφοδοσίας που δουλεύει υπέρ και προς όφελος των αρδευτών, του φράγματος Γυρτώνης που αποθηκεύει, ενισχύει τη στάθμη, εμπλουτίζει τον υδροφορέα, τα 11 μόνιμα θυροφράγματα επί των (6Τ-2Δ-2Τ) που ολοκληρώθηκαν πέρσι και αντικατέστησαν τα πρόχειρα χωμάτινα, την υπογείωση 28.000 μέτρων αγωγών στις γεωτρήσεις που ελαχιστοποίησαν τις απώλειες και μείωσαν το κόστος. Επίσης έργο που παραδίδεται άμεσα, ίσως το πιο σύγχρονο, που μπορεί να αποτελέσει πιλότο για τα επόμενα είναι το κλειστό δίκτυο της Δήμητρας που ευελπιστούμε ότι φέτος θα λειτουργήσει, ενώ σήμερα κατασκευάζονται δύο νέοι ταμιευτήρες (Γλαύκης και Καστρίου) με εκτίμηση ότι θα ολοκληρωθούν το χειμώνα και το μεθεπόμενο καλοκαίρι όλη η έκταση δικαιοδοσίας του οργανισμού θα ποτίζει χωρίς τα άγχη και την αγωνία των προηγούμενων τετραετιών που η Μελία και η Πλασιά πότιζε μία στις 10 φορές.
Ο κ.Λαδόπουλος δήλωσε ότι όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν ούτε μόνο από ένα άτομο, ούτε από μια διοίκηση, ούτε μόνο από τους αγρότες. Το πάθος, ο πόθος για παραγωγή, η άψογη συνεργασία με την Περιφέρεια, τους δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η ομαλή συνέργεια με υπηρεσιακούς παράγοντες, το προσωπικό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη κ.Αγοραστού με μία λέξη η ενότητα έφεραν όλα αυτά τα αποτελέσματα.