Κ. Αγοραστός: Καμία πρόταση και αλλαγή δεν μπορεί να προέλθει χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των ιδίων των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης
«Ο καθένας πρέπει να αντιληφθεί ότι σηκώνει ένα ιστορικό βάρος απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους συνανθρώπους μας. Γι’ αυτό χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός
κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η Επιτροπή πρόκειται να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι το Νοέμβριο και να παραδώσει την πρότασή της, περιλαμβανομένου και του σχεδίου νόμου, στο Υπουργείο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή, του αναπληρωτή υπουργού Χ. Βερναρδάκη, του υφυπουργού Γ. Μπαλάφα, και του γενικού γραμματέα Κ. Πουλάκη.
Ο κ. Κ. Αγοραστός για την κατάρτιση του νέου θεσμικού πλαισίου, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: Η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» για την αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού διανύει ήδη τον έκτο χρόνο της. Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι ευνοϊκή ώστε:
1) Να αποτιμηθεί το εγχείρημα του 2010
2) Να διακριβωθούν οι αστοχίες και τα προβλήματα
3) Να αναθεωρηθούν ή να τροποποιηθούν προβλέψεις του αρχικού νόμου ή/και των τροποποιήσεων που στο μεταξύ υπέστη
4) Να αποτυπωθεί ένα νέο όραμα για την αυτοδιοίκηση και το ρόλο της που όμως θα εξειδικεύεται σε βάθος και δεν θα σταματά στη διατύπωση γενικών αρχών και θέσεων
Καμία πρόταση και αλλαγή δεν μπορεί να προέλθει χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των ιδίων των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης και κυρίως χωρίς η ίδια η αυτοδιοίκηση να διαμορφώσει συνολική πρόταση για το ρόλο της, εντός του πλαισίου ενός ευνομούμενου και αποκεντρωμένου κράτους στο οποίο η λήψη και η εφαρμογή των αποφάσεων θα λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πολίτη.
Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει αυτό που όλοι επιθυμούμε και συμφωνούμε εδώ και χρόνια, αλλά κανείς δεν έχει την τόλμη να προχωρήσει: τη συρρίκνωση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Δεύτερον το ζήτημα της χρηματοδότησης. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται και πηγές χρηματοδότησης. Στις Περιφέρειες μεταβιβάστηκαν πολλές και μεγάλες αρμοδιότητες χωρίς όμως τους αντίστοιχους πόρους. Έτσι τα προβλήματα αυτή τη στιγμή είναι σοβαρά και οι Περιφέρειες κινδυνεύουν να σταματήσουν να διατηρούν τα πράγματα σε μια φυσιολογική ισορροπία. Τρίτον να λυθεί το θέμα της υποστελέχωσης των Περιφερειών.
Συνεπώς πρέπει να δούμε το ζήτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης συνολικά και όχι αποσπασματικά και ευκαιριακά. Έχουν αλλάξει πλέον τα δεδομένα και οι συσχετισμοί. Πρέπει λοιπόν να δράσουμε σε μια λογική ανθρώπινη και περιφερειακή με επίκεντρο τον συνάνθρωπο μας», ανέφερε ο κ. Αγοραστός.