ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΕΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Καμία δαπάνη προς πληρωμή δεν έχει υποβάλει η Ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΑΕ), με αποτέλεσμα τα 70.000.000 ευρώ που έχουν καταβληθεί στη χώρα μας, ως προχρηματοδότηση, να παραμένουν εντελώς αναξιοποίητα.

Αυτή την απάντηση έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος) σε σχετική ερώτηση της Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, για την άμεση διαθεσιμότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Ελλάδα και τις αυξημένες ανάγκες της χώρας μας.

Μάλιστα, στην απάντησή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η κατανομή κονδυλίων υπέρ της χώρας μας αναμένεται να αυξηθεί το 2018 κατά την ενδιάμεση επανεξέταση του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι ο πρώτος αποδέκτης κονδυλίων από τα εν λόγω ταμεία, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο της χρηματοδότησης, τόσο στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων – όπου υπεύθυνες για τη διαχείρισή των κονδυλίων είναι οι ελληνικές αρχές– όσο και υπό τη μορφή βοήθειας έκτακτης ανάγκης, όπου υπεύθυνη για τη διαχείριση των χρημάτων είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Τα κονδύλια για την Ελλάδα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) είναι περίπου 509.000.000 ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Συνολικό ποσό 70.000.000ευρώ έχει καταβληθεί ως προχρηματοδότηση, και συγκεκριμένα 33.000.000. το Σεπτέμβριο του 2015 και 36.000.000 ευρώ το Φεβρουάριο του 2016. Περαιτέρω πληρωμές διενεργούνται βάσει των δαπανών που υποβλήθηκαν από την Ελλάδα μέσω των ετήσιων εκθέσεών της. Στην έκθεσή της που υποβλήθηκε το Φεβρουάριο του 2016 η Ελλάδα υπέβαλε μηδενική εκκαθάριση λογαριασμών (καμία δαπάνη προς πληρωμή).

Στην ενδιάμεση επανεξέταση του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ το 2018, η εθνική κατανομή κονδυλίων υπέρ της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί.

Εξάλλου, από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης, έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα περίπου 181.000.000 ευρώ βοήθειας έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο του ΤΑΜΕ/ΤΕΑ, είτε απευθείας σε ελληνικές αρχές, είτε μέσω οργανισμών της ΕΕ (EASO) και διεθνών οργανισμών, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Θα εξακολουθήσει να παρέχεται επείγουσα βοήθεια στην Ελλάδα, κάθε φορά που κρίνεται αναγκαίο και δικαιολογημένο.

Εάν ληφθεί υπόψη το σύνολο της χρηματοδότησης στο πλαίσιο εθνικών προγραμμάτων και υπό μορφή βοήθειας έκτακτης ανάγκης, η Ελλάδα είναι ο πρώτος αποδέκτης κονδυλίων των ΤΑΜΕ και ΤΕΑ από κοινού».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ