Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, με θέμα τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, κατέθεσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Βασίλης Κόκκαλης, ζητώντας να πληροφορηθεί πότε αναμένεται να ληφθεί απόφαση αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και με βάση ποια έτη υπολογισμού θα τεθεί ως βάση για την εξεύρεση των αξιών,
καθώς επίσης και αν σκοπεύει η κυβέρνηση να προβεί σε κάποια νομοθετική αλλαγή, αναφορικά με την συνολική απαλλαγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την καταβολή ΦΠΑ και ιδίως εκείνων των οποίων τα καθαρά έσοδα δεν ξεπερνάνε τις 25.000 ευρώ ετησίως.
Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:
Με βάση τον πρόσφατο νόμο που ψηφίσθηκε, από το 2016 στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ εντάσσονται και τα αγροτεμάχια. Πλην, όμως ο τρόπος υπολογισμού του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, βρίσκεται ουσιαστικά στον ‘’αέρα’’. Ως γνωστόν και προκειμένου να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία των τεστ εκκαθάρισης του συμπληρωματικού φόρου ώστε να είναι στην συνέχεια εφικτή η αξιολόγηση του τρόπου υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν, αυξήθηκε ο φόρος για τα οικόπεδα με την επιβολή νέων αυξημένων έως και 25% συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Οι συντελεστές ξεκινούν από 0,0037 ευρώ/τ.μ. για αξία έως 2 ευρώ/τ.μ. και φθάνουν τα 11,25 ευρώ/τ.μ. για μοναδιαία αξία 5.000 ευρώ/τ.μ., από 9 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα. Παράλληλα, μειώθηκε στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα και επιβάλλονται νέοι αυξημένοι συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 έως 250.000 ευρώ και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξίας άνω των 2.000.000 ευρώ. Ενώ τέλος στον συμπληρωματικό φόρο υπάγονται πλέον και τα αγροτεμάχια.
Ήδη ο ελληνικός λαός έχει υποχρεωθεί στα αδύνατα, και η φοροδοτική του ικανότητα έχει μειωθεί αισθητά. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Αυγούστου, ενώ η πρώτη εκ των 5 δόσεων θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και αφορά εκατομμύρια φορολογούμενους. Ζήτημα επομένως τίθεται αναφορικά με τον τρόπου προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ. Εάν δηλαδή θα τεθεί ως βάση υπολογισμού η παλαιά ή η νέα αντικειμενική αξία. Η διαφορά δε που θα προκύψει, είναι τεράστια και συνακόλουθα θα είναι ένα μεγάλο επιπρόσθετο βάρος για τον Έλληνα φορολογούμενο.
Επίσης, μεγάλο πλήγμα των νέων οριζόντιων αλλά και κάθετων ρυθμίσεων της φορολογίας των επιχειρήσεων, δέχθηκαν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ, ειδικά για αυτήν την ομάδα των επαγγελματιών, θα τονώσει την αγορά αλλά και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των φορολογουμένων στην διοίκηση.
Ενόψει των ανωτέρω:
Πότε αναμένεται να ληφθεί απόφαση αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και με βάση ποια έτη υπολογισμού θα τεθεί ως βάση για την εξεύρεση των αξιών;
Σκοπεύετε να προβείτε σε κάποια νομοθετική αλλαγή, αναφορικά με την συνολική απαλλαγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την καταβολή ΦΠΑ και ιδίως εκείνων των οποίων τα καθαρά έσοδα δεν ξεπερνάνε τις 25.000 ευρώ ετησίως;