“ΚΛΕΦΤΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ” ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Η κινηματογραφική Λέσχη Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ συνεχίζει τις προβολές ταινιών στη αυλή του νηπιαγωγείου Νίκαιας την Τετάρτη 27Ιουλίου και ώρα 21:15 την Ιταλική ταινία «Κλέφτης ποδηλάτων”. Είναι μια ιταλική δραματική ταινία του 1948, σε σκηνοθεσία του Βιτόριο ντε Σίκα.

Η ταινία περιγράφει την ιστορία ενός φτωχού πατέρα στη Ρώμη μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος αναζητά το ποδήλατό του, το οποίο κλάπηκε. Το γενικότερο περιβάλλον χαρακτηρίζεται από ανομία, την ανικανότητα της αστυνομίας και την αδιαφορία των συμμαχικών δυνάμεων που στάθμευαν στην Ιταλία μετά το τέλος του πολέμου.

Η ταινία θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του ιταλικού νεορεαλισμού και αποτυπώθηκε στο φαντασιακό του διεθνούς κοινού, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ταινία, ως η κατεξοχήν έκφραση του συγκεκριμένου κινηματογραφικού ύφους. Έλαβε τιμητική βράβευση Όσκαρ το 1950, ενώ λίγα χρόνια αργότερα εκτιμήθηκε από τους κριτικούς κινηματογράφου ως μια από τις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών, διάκριση την οποία συνέχισε να κατέχει και κατά τις μετέπειτα δεκαετίες. Ο διάσημος Γάλλος κριτικός Αντρέ Μπαζέν χαρακτήρισε τον Κλέφτη ποδηλάτων ως ένα από τα πρώτα «δείγματα καθαρού κινηματογράφου» στην ιστορία της έβδομης τέχνης.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com