ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Σε νέο γύρο κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων (9/7, Βέροια), προχωρούν οι μικρομεσαίοι αγρότες του νομού αντιδρώντας έτσι στην εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης και διαμαρτυρόμενοι για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά περιοχή.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, που παραχωρήθηκε την Τρίτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας και τα μέλη της Σ.Ε του Μπλόκου της Νίκαιας κκ Νίκος Καριπίδης και Σταμάτης Τάκης περιέγραψαν την οργάνωση ενός «αγωνιστικού δεκαήμερου» που ξεκινά στα τέλη Ιουλίου, με αποκορύφωμα τη νέα πανελλαδική σύσκεψη Μπλόκων, Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων που τοποθετείται στα μέσα του Οκτώβρη, όπου και θα αποφασισθεί το πλαίσιο δράσης, η οργάνωση και ο πανελλαδικός συντονισμός των κινητοποιήσεων.

Στη Λάρισα σχετικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 28 Ιουλίου, στις 11.00 το πρωί, στα γραφεία του ΟΓΑ, του ΕΛΓΑ καθώς και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα μιλώντας σήμερα ο κ. Μαρούδας τόνισε τα εξής:

“Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί το Μνημόνιο που ψήφισαν οι 222 βουλευτές στην Βουλή και ήδη έχουν ψηφιστεί μια σειρά αντιγροτικοί νόμοι όπως της άγριας φορολόγησης, του νέου ασφαλιστικού που τριπλασιάζει τις εισφορές στον ΟΓΑ. Μας χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια από αγροτοπεριβαλλοντικά προγράμματα (νιτρορύπανση, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία κ.α), βασική και συνδεδεμένες ενισχύσεις, όπως στα ψυχανθή σποροπαραγωγής, τα τεύτλα, εξισωτικές, άλλα προϊόντα, την επιστροφή φόρου πετρελαίου που καθυστερεί από το β εξάμηνο του 2013,  πληρώνουμε νέα και αυξημένα χαράτσια. Δεν υλοποίησαν τις δεσμεύσεις που ο Πρωθυπουργός έδωσε στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. Η ΚΑΠ της Ε.Ε μειώνει τις ενισχύσεις και θα φτάσει στο 40-60% το 2020,  και θέτει νέους φραγμούς στην παραγωγή.

Επιπλέον στο νομό Λάρισας και συνολικά στην Θεσσαλία έχουν γίνει εκτεταμένες ζημιές από παγετό, πλημμύρες, χαλάζι και με ευθύνη της κυβέρνησης που απαξιώνει τον ΕΛΓΑ δεν έχουν γίνει καν οι εκτιμήσεις και υπάρχει κίνδυνος να μην αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί.

Πάνω από το 50% των αγροτών δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ και κινδυνεύουν με κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών τους από το ΚΕΑΟ.

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας υλοποιώντας την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων πραγματοποιούν αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΛΗ στις 11 το πρωί στον ΟΓΑ και μετά θα συνεχίσουμε στον ΕΛΓΑ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Διεκδικούμε:

Να μείνει στα χαρτιά ο ασφαλιστικός νόμος-έκτρωμα. Ασφάλιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, κατάργηση του τέλους 6.95% για την υγεία.

Άμεσα να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έχουν γίνει από τα καιρικά φαινόμενα. Να υπάρξει ολική αποζημίωση όλων των πληγέντων αγροτών.

ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους  την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Επιτέλους να δοθούν τα χρωστούμενα σε αγρότες-κτηνοτρόφους. Οι ελληνικές κυβερνήσεις χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα, ενισχύσεις, αποζημιώσεις και την ίδια στιγμή κάνουν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μεταφέρουν τα χρέη των αγροτών στο δημόσιο ταμείο, πληρώνουμε τόκους υπερημερίας.

Ότι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας, κανείς και ποτέ δεν μας χάρισε τίποτε. Ακόμη και αυτό το κουτσουρεμένο αφορολόγητο το κατακτήσαμε μετά από 40 ημέρες στα μπλόκα. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος ώστε να ικανοποιούνται τα αιτήματα μας. Μπορούμε με τους αγώνες και την συμμετοχή μας να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε και που θα οδηγήσει χιλιάδες από μας στην φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Μπορούμε με την οργάνωση στους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας να συσπειρώσουμε και άλλους αγρότες και κτηνοτρόφους, να γίνουμε πιο πολλοί, πιο αποτελεσματικοί”.

Ειρήνη Παπουτσή

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com