Πως θα σας φαινόταν εάν η σκηνή από ταινία στην οποία ο πρωταγωνιστής μετακινεί αντικείμενα με την δύναμη της σκέψης του γινόταν… πραγματικότητα και μάλιστα για πλάκα και ψυχαγωγία;
Ο λόγος για το «MindCube» ένα καινοτόμο παιχνίδι που αψηφά τους νόμους της βαρύτητας και στηρίζεται στην συγκέντρωση ή την χαλαρότητα των παικτών. Το MindCube είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι. Είναι μια μάχη στην οποία ο κάθε παίχτης προσπαθεί να «σπρώξει» τον κύβο προς την βάση του αντιπάλου. Οι δυο παίχτες φοράνε κατάλληλους αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου μέσω της μεθόδου της Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (ElectroEncephaloGraphy – EEG). Οι αισθητήρες αυτοί διαβάζουν τα εγκεφαλικά σήματα και στη συνέχεια τα μεταδίδουν ασύρματα για ανάλυση. Σε κάθε περίπτωση νικητής του παιχνιδιού είναι ο παίχτης με την πιο ισχυρή εγκεφαλική δραστηριότητα, ο οποίος και καταφέρνει να μετακινήσει τον κύβο στη βάση του αντιπάλου.
Ένας κύβος που αιωρείται και συνδέεται ασύρματα με μικροεπεξεργαστές μετακινείται από τη συγκέντρωση ή αποσυγκέντρωση των παιχτών που φορούν τα headsets και τα οποία μετατρέπουν σε ενέργεια τη σκέψη.
Φωτίζεται με τα χρώματα του κάθε παίχτη, όταν κάποιος από τους δυο κερδίζει μια κίνηση, ενώ παίρνει την ενέργεια του μέσω του φαινόμενου της μαγνητικής επαγωγής.
Δημιουργός του είναι ο Θάνος Φουλούλης. Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης του Διαπανεπιστημιακού – Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ με τίτλο «Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών», και υποψήφιος Διδάκτορας του τμήματος Μουσικών Σπουδών (ΑΠΘ).
Την κατασκευή του παιχνιδιού, τον σχεδιασμό και το λογότυπο του οποίου επιμελήθηκε η αρχιτέκτονας μηχανικός Μαρία Κανέτσου.
Μιλώντας στο KA-BUSINESS.GR ο Ηλεκρολόγος Μηχανικός που κατάγεται από τη Λάρισα αλλά ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη σημειώνει: «Ήθελα να φτιάξω ένα παιχνίδι διαδραστικό που να παίζεται εύκολα, χωρίς οδηγίες, και να ενσωματώνει την τεχνολογία των wearables. Το παιχνίδι το παίζεις είτε με τη συγκέντρωσή σου είτε με την χαλάρωσή σου».
Ο ίδιος συμπληρώνει πως: «Η κατασκευή του παιχνιδιού μου πήρε περίπου ενάμιση χρόνο. Έκανα πάρα πολλές δοκιμές.
“Στην αρχή πειραματίστηκα με τους αισθητήρες, προσθέτοντας ηλεκτρονικά και μηχανικά στοιχεία καταλήγοντας στον κύβο που μπορεί να μετακινηθεί κατά μήκος του παιχνιδιού ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται στον αέρα “.
Το «Mindcube» είναι απλό ως προς την εφαρμογή του! Ένας κύβος που αιωρείται και συνδέεται ασύρματα με μικροεπεξεργαστές μετακινείται από τη συγκέντρωση ή αποσυγκέντρωση των παιχτών που φορούν τα headsets και τα οποία μετατρέπουν σε ενέργεια τη σκέψη. “Ενσωματώσαμε επίσης οπτικές και ηχητικές ενδείξεις. Όταν ένας παίκτης κάνει μια σωστή κίνηση τότε ο κύβος φωτίζεται με τα αντίστοιχα χρώματα και η «φωνή» του Mindcube τον επιβραβεύει. Αποτελείται από μια πλατφόρμα, τον κύβο και ένα σετ δυο αισθητήρων ενώ μπορεί να επεκταθεί ώστε να συμμετέχουν περισσότεροι παίχτες” καταλήγει ο κ. Φουλούλης.