ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΝΕΟΓΝΑ ΟΜΑΔΩΝ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της παράταξης του κ. Εκτ. Νασιώκα να ζητήσει να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Λάρισας για τον μη εμβολιασμό εδώ και τρία χρόνια των μαθητών κατά της φυματίωσης, γνωστός γιατρός, αναγνώστης της σελίδας paidis.com, επισημαίνει ότι υπάρχουν σχετικές αποφάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών

σύμφωνα με τις οποίες ο καθολικός εμβολιασμός σε μαθητές έχει σταματήσει.

Μάλιστα γνωστοποιεί και σχετική εγκύκλιο από 16/9/2016 του Γενικού Γραμματέα δημόσιας υγείας Ιωάννη Μπασκόζου που αναφέρει τα παρακάτω:

“Αναφορικά με τη διενέργεια του αντιφυματικού εμβολιασμού στα παιδιά επισημαίνεται ότι:

  1. Η Ελλάδα είναι χώρα χαμηλής ενδημικότητας για τη φυματίωση και στις συνθήκες αυτές ο καθολικός εμβολιασμός παιδιών της Α΄ Δημοτικού δεν έχει επαρκή αποτελεσματικότητα. Για το λόγο αυτό συνιστάται επικέντρωση στον εμβολιασμό κατά τη γέννηση (ή έως την ηλικία των 5 ετών) των παιδιών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.
  2. Καθολικός αντιφυματικός εμβολιασμός σε παιδιά ηλικίας Α΄ Δημοτικού δεν εφαρμόζεται πλέον σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κατόπιν εισηγήσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που έγιναν αποδεκτές από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

  1. Η διακοπή της εφαρμογής καθολικού αντιφυματικού εμβολιασμού (εμβόλιο BCG) στα παιδιά της Α΄ Δημοτικού
  2. Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών τροποποιείται ως ακολούθως:

 Η πρόληψη της φυματίωσης συστήνεται να γίνεται με εμβολιασμό με BCG στη γέννηση σε νεογνά αυξημένου κινδύνου όπως αυτά περιγράφονται παρακάτω:

 Νεογνά μεταναστών που προέρχονται από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης ή που ζουν σε δυσχερείς συνθήκες

 Νεογνά αθιγγάνων καθώς και άλλων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης.

 Νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (εξαιρούνται βρέφη που έχουν ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS).

 Νεογνά οικογενειών που πρόκειται να μετακινηθούν σε χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης.

 Νεογνά στο άμεσο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με ενεργό φυματίωση, το οποίο δε συμμορφώνεται στη θεραπεία ή πάσχει από πολυανθεκτική νόσο και το παιδί δεν μπορεί να απομακρυνθεί.

 Ο εμβολιασμός με BCG συστήνεται επίσης σε μεγαλύτερα βρέφη και παιδιά μέχρι και την ηλικία των 5 ετών που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες αυξημένου κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί με BCG”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.