Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρευματικών και Αυτοάνοσων Παθήσεων, που άρχισε στις 16.00 το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Κυριακής στο Larissa Imperial Hotel.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα από ιατρούς (ειδικούς και ειδικευμένους) και φοιτητές, οι ομιλητές παρουσίασαν νέα δεδομένα και υφιστάμενη γνώση στις δερματικές εκδηλώσεις ασθενών με ρευματικές παθήσεις, αιματολογικές εκδηλώσεις σε ρευματικά νοσήματα και στις ρευματικές εκδηλώσεις σε ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα.
Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ ιατρών (δερματολόγων, αιματολόγων και ρευματολόγων και ιατρών άλλων ειδικοτήτων) για την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία ασθενών με σύνθετα προβλήματα που αφορούν τις ειδικότητες αυτές. Επίσης συζητήθηκαν τα πιο πρόσφατα δεδομένα στη θεραπεία του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και των σπονδυλαρθροπαθειών.
Από τις τοποθετήσεις των εμπειρογνωμόνων προέκυψαν αισιόδοξα μηνύματα για την αποτελεσματικότητα των νέων συνδυασμένων θεραπειών. Το πρόγραμμα του επιστημονικού συνεδρίου περιελάμβανε επίσης μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των δεδομένων για την παθογένεια, την διάγνωση και τη θεραπεία της αγγειίτιδας Adamantiades – Behcet, της ψωριασικής αρθρίτιδας και της ψωρίασης.
Μετά τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των αρχών, της μητρόπολης, της περιφέρειας, και του δήμου Λάρισας , χαιρετισμούς απεύθυναν ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννης Στεφανίδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, ο διοικητής της 5ης ΔΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου και ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Παναγιώτης Νάνος.
Από όλους τους ομιλητές τονίστηκε ότι το συνέδριο πραγματοποιείται στη Λάρισα για έκτη συνεχόμενη χρονιά και ο σημαντικός ρόλος που διαδραμτίζει στην αρτιότερη επιστημονική κατάρτιση της ιατρικής κοινότητας όσο και στην ανάδειξη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ως πυλώνα στήριξης του σημαντικού κοινωνικού και επιστημονικού έργου που επιτελείται από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
Στην τελετή έναρξης, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Καθηγητής κ. Λάζαρος Σακκάς αναφέρθηκε στην 17χρονη διαδρομή του Ρευματολογικού Τμήματος σε ανεξάρτητη Ρευματολογική Κλινική και την πρόσφατη μετεξέλιξή της σε Κλινική της Ρευματολογίας και κλινικής Ανοσολογίας, ώστε να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες διαγνωστικές και θεραπευτικές ανάγκες των ασθενών που πάσχουν από ρευματικές παθήσεις και μη οργανοειδικά αυτοάνοσα νοσήματα και προσέρχονται στο νοσοκομείο από όλη την κεντρική Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία που. Η Κλινική διαθέτει 14 κλίνες, ημερήσια νοσηλεία, καθημερινά εξωτερικά ιατρεία σε 3 αυτοτελείς χώρους και αίθουσα κλινικών μελετών. Το ανθρώπινο δυναμικό της συμπεριλαμβάνει 3 πανεπιστημιακούς, 1 επιμελητή Α’, 5 πανεπιστημιακούς υποτρόφους-συνεργάτες (ειδικούς ρευματολόγους), παραιατρικό προσωπικό και εργαστήριο που απασχολεί 7 μεταδιδακτορικούς και προδιδακτορικούς ερευνητές.
Η εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου αφορούσε στην παρουσίαση ενός αξιολογότατου αρχαιολογικού έργου της κεντρικής Ελλάδας, του Ασκληπιείου του Δαφνούντος που βρίσκεται στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας και δόθηκε από την αρχαιολόγο και ανασκαφέα του έργου κ. Μαρία Φωτεινή Παπακωνσταντίνου. Μέσα από την ομιλία της επίτημης εφόρου αρχαιοτήτων, τονίστηκε ότι το εξαιρετικό αυτό έργο είναι το μοναδικό ολοκληρωμένης κάτοψης ιερό του Ασκληπιού στην Κεντρική Ελλάδα και ένα από τα πρωιμότερα και πληρέστερα σωζόμενα Ασκληπιεία στον ελλαδικό χώρο. Πρόκειται δε για έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Κεντρικής Ελλάδας που χρήζει άμεση αποκατάσταση και περαιτέρω ανάδειξη.
Το Συνέδριο συνεχίζεται με πληθώρα ομιλητών και συνέδρων που επισκέπτονται τη Λάρισα από ολόκληρη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Κατερίνη, Βόλο, Λαμία, Καρδίτσα, Τρίκαλα κ.α.) και με διεθνή συμμετοχή, παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου και 25 ομιλίες με θέματα που καλύπτουν με ολοκληρωμένο και εμπεριστατωμένο τρόπο το εύρος των ρευματικών και αυτοάνοσων νοσημάτων.