Δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά πιθανότατα θα δεχθεί ένα ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς με περιορισμένες εξουσίες, που θα το διατηρεί «στο τραπέζι» ως ελεγκτή στις αξιολογήσεις.
Την είδηση μεταδίδει το Reuters, σε αποκλειστικό δημοσίευμά του με τίτλο «IMF will stay out of Greek bailout, to take special status: sources», για το οποίο το διεθνές πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις από δύο ανώτατες πηγές.
Εδώ και πάνω από ένα χρόνο το ΔΝΤ επιμένει στους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να συμμετάσχει σε κάθε νέο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν είναι ρεαλιστικοί χωρίς μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Αλλά το Ταμείο -σύμφωνα με το Reuters- όλο και περισσότερο υποχωρεί υποχωρεί στην αντίσταση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και πλέον διαπραγματεύεται έναν νέο ρόλο που θα του επιτρέψει να μείνει στο «παιχνίδι» διαδραματίζοντας έναν λιγότερο επίσημο ρόλο.
«Θα λειτουργεί περισσότερο ως σύμβουλος αλλά ο ρόλος αυτός δεν προβλέπει αυστηρά ότι κάθε τρεις μήνες θα πρέπει να προχωρά σε ελέγχους συμβατότητας με το πρόγραμμα ή “υγείας” της οικονομίας», εξηγεί πηγή στο πρακτορείο.
Οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ έχουν φτάσει σε αδιέξοδο από τη στιγμή που ο Γερμανός Οικονομικών Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένει μεν στη συμμετοχή του Ταμείου, απορρίπτει δε τις εκκλήσεις τής επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους.
«Με αυτόν τον τρόπο αφενός η Λαγκάρντ θα μπορέσει να πάει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και να πει “δεν παραβιάζω τους κανόνες” και αφετέρου ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει εκλογές το φθινόπωρο του 2017, θα μπορεί να ισχυριστεί ότι “βλέπετε, διατήρησα το ΔΝΤ στο παιχνίδι”», σχολιάζει η ίδια πηγή.
Ο ακριβής ρόλος του ΔΝΤ δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αλλά θα έχει μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν ενός απλού συμβούλου. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να καταρτίζει προτεινόμενες συμφωνίες και διαπραγματευτικά έγγραφα καθώς και να αναλάβει τον συντονισμό μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων.
«Δεν θα βάλουν χρήματα στο πρόγραμμα, αλλά δεν θα είναι απλά τεχνική βοήθεια. Πιθανότατα θα έχουν έναν ειδικό συμβουλευτικό ρόλο που θα δημιουργηθεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα», ανέφερε η δεύτερη πηγή του Reuters.
Και πρόσθεσε: «Οι συζητήσεις αυτή την εβδομάδα κατέστησαν σαφές ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να μετάσχει επίσημα. Θα παραμείνουν μέρος του κουαρτέτου και θα είναι σε όλες τις συζητήσεις»
Αξιωματούχοι από την Ελλάδα και το ΔΝΤ συζήτησαν στην Ουάσινγκτον αυτές τις ημέρες αυτό το ιδιαίτερο καθεστώς του ΔΝΤ, το οποίο -σύμφωνα πάντα με το Reuters- υποστηρίζεται από την ελληνική πλευρά.
Παρά την αλλαγή στον ρόλο του Ταμείου, Έλληνες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να έχουν στο τραπέζι μία πλευρά που υποστηρίζει την αναδιάρθρωση του χρέους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Reuters, μία συμφωνία για ελάφρυνση χρέους είναι ακόμη πιθανή, αλλά το «παράθυρο» πλέον είναι πολύ μικρό και εξαρτάται από τη γρήγορη κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.
Αν η αξιολόγηση καθυστερήσει, οι συζητήσεις μπορεί να αναβληθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές (σ.σ. το επόμενο φθινόπωρο) καθώς η οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση χρέους θα ενοχλήσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους.