ΜΟΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Τη λειτουργία κύκλων του “κοινωνικού πανεπιστημίου” που είναι ένας σύλλογος με έδρα την Καβάλα με στόχο να πάρουν μόρφωση πέραν των γνώσεων που έχουν μέχρι σήμερα πολίτες του δήμου Τυρνάβου ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες ο δήμος Τυρνάβου, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τα μέλη του συλλόγου που λειτουργούν το πρόγραμμα.

Φυσικά όπως επισημαίνεται και σε σχετική ανακοίνωση για τη λειτουργία του κύκλου η συμμετοχή στο πρόγραμμα κοστίζει 120 ευρώ για τα μη μέλη του συλλόγου και 110 ευρώ για τα μέλη τα οποία θα πληρώσουν όμως 15 ευρώ ετήσια συνδρομή.

Και μπορεί από το δήμο να ανακοινώνουν τη λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος ως πανάκεια για τη δια βίου μάθηση, αποκρύπτουν όμως ότι πίσω από τη βιτρίνα και τα ωραία λόγια περί προσφοράς στην κοινωνία, κρύβεται ένας έντονα κερδοσκοπικός μηχανισμός που από τη λειτουργία μόνο στον Τύρναβο του κύκλου επιμόρφωσης θα εισπράξει το ποσό των 4.800 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε συνεδρία (μάθημα) του κύκλου θα επιφέρει 300 ευρώ στο σύλλογο ή στους καθηγητές που θα διδάσκουν αφού ο δήμος έχει αναλάβει τη φιλοξενία του τμήματος.

Το θέμα απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με την αντιπολίτευση να εκφράζει έντονες αντιδράσεις και ενστάσεις για το “κοινωνικό πανεπιστήμιο”.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της «Δράσης Πολιτών», κ. Στέλιος Ροντούλης, επιτέθηκε με δριμύτητα στο όλο εγχείρημα, γιατί, όπως είπε, «τη στιγμή που υπάρχει το αντίτιμο των 120 ή των 110 ευρώ δεν μπορεί να χρησιμοποιείται το επίθετο ‘’κοινωνικός’’ ». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η όλη ενέργεια θα διαιρέσει τους Τυρναβίτες σε έχοντες και μη έχοντες. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι πολύ οδυνηρό να θέλει κάποιος να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και να αποτρέπεται από την έλλειψη χρημάτων. Έτσι το κόστος λειτουργίας των τμημάτων θα πρέπει να αναληφθεί από το Δήμο και όχι από τους ενδιαφερόμενους Τυρναβίτες. Τότε το εν λόγω εγχείρημα θα καταστεί πραγματικά ‘’κοινωνικό’’ ».

Την αντίδραση του, επίσης, εξέφρασε και ο  επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Στέλιος Χατζηκράχτης, ο οποίος χρησιμοποίησε την έκφραση «έχει στηθεί μια ωραία φάμπρικα», ασκώντας δριμεία κριτική στην σωρεία των βεβαιώσεων έναντι αμοιβής που δίνουν στο τέλος των μαθημάτων φορείς τέτοιου είδους, όπως είναι το «Κοινωνικό Πανεπιστήμιο», φυσικά ο κ. Χατζηκράχτης δεν άφησε ασχολίαστο και το κόστος μιλώντας για υπέρογκα ποσά που αναλογούν στην κάθε συνεδρία το κύκλου μαθημάτων.

Αναζητώντας στην ιστοσελίδα του “κοινωνικού πανεπιστημίου” που χαρακτηρίζεται φορέας υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων τους όρους συμμετοχής στο πρόγραμμα διαβάζει κανείς τα εξής:

Όροι συμμετοχής

  1. Η δήλωση συμμετοχής στη θεματική ενότητα είναι  υπεύθυνη πράξη αυτοδέσμευσης.
  2. Η παρακολούθηση όλων των εισηγήσεων είναι υποχρεωτική, επιτρέπονται μόνο δύο (2) δικαιολογημένες απουσίες.
  3. Η ετήσια συνδρομή μέλους στα προγράμματα του  Κοινωνικού Πανεπιστημίου κοστίζει 110€ (Ευρώ). Τα χρήματα κατατίθενται στην Τράπεζα Πειραιώς, στον αριθμό λογαριασμού 6618-127687-051, όπου ως φυσικό πρόσωπο αναφέρεται το όνομα Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών.
  4. Στη συμμετοχή τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Κοινωνικού Πανεπιστημίου www.koinonikopanep.com για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και στη συνέχεια να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά. Η υποβολή της αίτησης συνεπάγεται και την αποδοχή των προϋποθέσεων εισαγωγής, συμμετοχής και φοίτησης σε πρόγραμμα σπουδών του Κοινωνικού Πανεπιστημίου.

Η ετήσια συνδρομή μέλους στο σύλλογο είναι 110 Ευρώ. Πέρα από το ετήσιο πρόγραμμα «Κοινωνικό Πανεπιστήμιο» τα μέλη θα μπορούν να παρακολουθούν και άλλες δραστηριότητες όπως προβολή και ανάλυση ταινιών, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ά. Η συνδρομή των μελών καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα για την οργάνωση και τη λειτουργία του προγράμματος «Κοινωνικό Πανεπιστήμιο» και των υπολοίπων δραστηριοτήτων, συγκεκριμένα τις μετακινήσεις των εισηγητών, τη διατροφή και διαμονή τους, τις βιβλιογραφικές σημειώσεις την υλικοτεχνική υποδομή και τη φιλοξενία ιστοχώρου. Επίσης από τη συνδρομή των μελών καλύπτεται η παροχή υπηρεσιών από εξωτερικούς συνεργάτες όπως λογιστή και νομικού συμβούλου.

Προσοχή: Τα Τμήματα θα λειτουργήσουν με τον κατώτερο αριθμό 40 συμμετεχόντων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ